Διχάζει ο εσωτερικός δανεισμός από Περιφέρειες,δήμους,ΑΕΙ,νοσοκομεία! Αντάρτικο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση
H μία βόμβα πίσω από την άλλη σκάει με αφορμή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που φέρνει η κυβέρνηση σήμερα στη Βουλή και αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών (και μάλιστα με αναδρομική ισχύ και σκοπό να προσφέρει κάλυψη και στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου). Οι αντιδράσεις τόσο στελεχών της κυβέρνησης (αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ) όσο και των αρχόντων τη Αυτοδιοίκησης δημιουργούν σκηνικό «κολάσεως».
Ιδιαίτερη σημασία για την υπόθεση έχει δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που υποστήριξε ότι ήταν πάγιο αίτημα των θεσμών να συγκεντρωθούν τα αποθεματικά των ΟΤΑ σε έναν κρατικό τραπεζικό λογαριασμό.
Ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε η διαρροή ότι το Δ.Σ. και ο νεοδιορισμένος πρόεδρος του ΟΑΕΕ Τάσος Πετρόπουλος αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να παραδώσουν τα διαθέσιμα περίπου 60.000.000 ευρώ στην κυβέρνηση και σε αυτά θα προστεθούν άλλα 50.000.000 από τον ΟΑΕΔ, που πριν από λίγες εβδομάδες είχε παραχωρήσει άλλα 120.000.000 ευρώ!
Εκρηκτικό κλίμα
Χθες, παρά τις προσπάθειες που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας να πείσει τόσο την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) όσο και την ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), το εκρηκτικό κλίμα όχι μόνο δεν καταλάγιασε αλλά φούντωσε ακόμη περισσότερο, με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να εκτοξεύουν απειλές αν η κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της να βάλει… χέρι στα διαθέσιμά τους.
Πιο ισορροπημένη ήταν πάντως η δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, που ναι μεν ανέφερε ότι διαφωνεί με την απόφαση για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ, αλλά μίλησε για την ανάγκη διαλόγου ώστε να βοηθήσουν και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Με αυτή τη γραμμή συμφώνησε και η ΕΝΠΕ.
Οι δήμαρχοι πάντως ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να βάλει χέρι στα χρήματα των ΟΤΑ, τονίζοντας ότι την τελική μορφή των αντιδράσεών τους θα την αποφασίσουν στις 7 Μαΐου κατά το συνέδριο της ΚΕΔΕ. Οι περιφερειάρχες, από την πλευρά τους, ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ως τότε δηλώνουν ότι δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Ο κ. Πατούλης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, τονίζοντας ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, αμφισβητώντας τη δυνατότητα των δήμων να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των ερχόμενων μηνών.
Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης αντέτεινε στην κυβερνητική άποψη ότι θα υπάρχει όφελος με το επιτόκιο της ΤτΕ (2,5%), λέγοντας ότι εκείνος έχει καταφέρει να έχει επιτόκιο 5,3% από εμπορική τράπεζα. Κατά τάχθηκε και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου, ο οποίος σκοπεύει να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος ζήτησε κανένας δήμος να μη δώσει αυτά τα χρήματα στο κράτος και πρότεινε κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή των εργαζομένων στους ΟΤΑ, αρχής γενομένης με μια προειδοποιητική απεργία την Παρασκευή.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ενημέρωσε την επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου για τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία σε παρέμβασή της, χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στο ζήτημα, ανέφερε ότι η πολιτική κοινωνικής συνοχής στους ΟΤΑ πρέπει να συνεχιστεί.
Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι δήμαρχοι Πατρέων, Καλλιθέας, Αμφιλοχίας κ.ά.
Αίτημα των δανειστών το «σάρωμα» διαθεσίμων
Την αποκάλυψη ότι η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ήταν αίτημα και των δανειστών, για να υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές και καλύτερη διαχείριση των πόρων, έκανε χθες αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τα ρευστά διαθέσιμα που θα μεταφερθούν στην ΤτΕ για να επενδυθούν σε repos ανέρχονται στα 2-2,5 δισ. ευρώ (αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ), την ώρα που το σύνολο των διαθεσίμων φθάνει τα 5,5-6 δισ. ευρώ. «Αν χρειαστείτε αυτά τα χρήματα, μετά το δεκαπενθήμερο – εικοσαήμερο θα τα πάρετε πίσω» εξήγησε χθες ο κ. Μάρδας στους δημάρχους της χώρας. Οπως ανέφερε, οι δήμοι πρέπει να στείλουν ενημέρωση σχετικά με τις ανάγκες τους για το επόμενο δεκαπενθήμερο, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια που δεν χρειάζονται για να καλύψουν άμεσες ταμειακές ανάγκες θα τοκιστούν με επιτόκιο 2,5% στην ΤτΕ. Οπως είπε, όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού ποσού το οποίο έχει κατατεθεί, θα τη λαμβάνει αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα του 10%, η επιστροφή θα γίνεται σε περισσότερες ημέρες.
Απόστολος Τζιτζικώστας: Ψυχραιμία χωρίς αιφνιδιασμούς!
«Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη, αλλά και μεγάλος ο αιφνιδιασμός». Αυτό λένε από προχθές το μεσημέρι, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει «χέρι» στα αποθεματικά των δήμων και των Περιφερειών, οι αυτοδιοικητικοί του Βορρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το ποσό των αποθεματικών για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φτάνει τα 100.000.000 ευρώ, για τον Δήμο Θεσσαλονίκης πλησιάζει τα 14.000.000 ευρώ, για την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ξεπερνά τα 600.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το συνολικό ποσό των αποθεματικών ξεπερνά πανελλαδικά το 1.000.000.000 ευρώ!
Ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος υποστήριξε ότι «οι δήμαρχοι απέδειξαν τα προηγούμενα χρόνια πως είναι μπροστάρηδες στην εθνική προσπάθεια, με τη μείωση των πόρων που δέχθηκε η Αυτοδιοίκηση. Ομως, αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν πείθει για εθνική προσπάθεια, αντίθετα παραπέμπει σε κυβερνητικό ναυάγιο. Το πραξικόπημα δεν θα περάσει» σημείωσε.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου έκανε λόγο για μια θεσμικά και πολιτικά ακατανόητη και απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης. «Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτήν ως μη νόμιμη και αντισυνταγματική, και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών» σημείωσε.
Ο κ. Τζιτζικώστας από τη μεριά του επεσήμανε ότι η χώρα έχει περιέλθει σε δεινή θέση, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. «Εμείς την καλούμε άμεσα σε ειλικρινή διάλογο με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται ψυχραιμία. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς αιφνιδιασμούς και αντιδράσεις εντυπωσιασμού» τόνισε.
Πιο μετριοπαθής θέση, αντίθετα, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Είναι απαράδεκτη η κίνηση της κυβέρνησης να παρέμβει στα αυτοδιοικητικά. Αλλά η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι για να βρει χρήματα. Η αγορά λειτουργεί με ψυχολογία. Δεν είναι τραγικά τα προβλήματα, αλλά δημιουργείται μια αναστάτωση, η οποία μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
Ν. Οικονόμου
«Χέρι» και στα λεφτά του Ταμείου Γενεών
Στην κάλυψη μέρους της συνταξιοδοτικής δαπάνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και τακτική καταβολή των συντάξεων, θα συνεισφέρουν και οι ειδικοί λογαριασμοί που έχουν θεσπιστεί εντός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ)! Αυτό προβλέπει τροπολογία που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται από την 1/1/2015 έως το 2018 η δυνατότητα χρήσης των ειδικών λογαριασμών του ΑΚΑΓΕ (το είχε κάνει μία φορά και ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης), για να καλύψει τυχόν ελλείμματα των φορέων και των κλάδων της κύριας σύνταξης, της επικουρικής σύνταξης και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).
Διάταξη
Η ειδική διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και αναφέρεται στα έσοδα που προκύπτουν στους λογαριασμούς Εισφοράς Αλληλεγγύης Συντάξεων (ΕΑΣ) του ΑΚΑΓΕ, αλλά και της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΣΑ) ΑΚΑΓΕ.
Με άλλη διάταξη, το υπουργείο Εργασίας ρυθμίζει την οφειλή, ύψους 50.453.534 ευρώ, που έχει δημιουργήσει από το 2004 το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προς το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ). Η συγκεκριμένη οφειλή συμφωνήθηκε να εξοφληθεί ως εξής:
*Το 2015 θα καταβληθεί στο ΤΑΠΙΤ ποσό 15.000.000 ευρώ. Η καταβολή θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις ύψους 1.000.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο και σε μηνιαίες δόσεις ύψους 1.500.000 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο.
*Το υπόλοιπο της οφειλής, από 1/1/2016 και μετά, θα καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις των 2.000.000 ευρώ, έως την τελική εξόφληση.
Θύελλα (και)και εντός ΣΥΡΙΖΑ για την πράξη νομοθ. περιεχομένου
Διακομματική ήταν η αντίδραση στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κεφάλαια των περιφερειών και των δήμων. Ακόμα και μέσα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι «δεν είναι καλό με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου να παίρνεις έκτακτα μέτρα», ενώ ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης υποστήριξε ότι η ΠΝΠ «είναι κάτι που κατά κόρον και άσκοπα χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις Μνημονίου και, επειδή μας έχει πληγώσει, οφείλουμε να μην το επαναλαμβάνουμε».
Η Νέα Δημοκρατία, με τέσσερις ξεχωριστές ανακοινώσεις, επιτέθηκε σφόδρα στο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι ως αντιπολίτευση στηλίτευε την πρακτική των ΠΝΠ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα ότι η ΠΝΠ φανερώνει ότι είναι «θέμα ημερών να αδειάσουν τα δημόσια ταμεία».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι η χώρα είναι «ταμειακά χρεοκοπημένη». Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η ΠΝΠ είναι αντισυνταγματική λόγω και της αναδρομικής ισχύος της από τις 17 Μαρτίου και επειδή «δεν παραπέμπει σε δημοσιευμένο στο ΦΕΚ κατάλογο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ούτε περιλαμβάνει δημοσιευμένο στο ΦΕΚ παράρτημα με τον κατάλογο των φορέων».
Το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του, επιρρίπτει τις ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας: «Μετά από 90 ημέρες η χώρα οδεύει σε απομόνωση και σε απόλυτη οικονομική ασφυξία στο εσωτερικό της». Η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ ότι «ακολουθεί πιστά την καταστροφική μνημονιακή πολιτική».
Κ. Παπαχλιμίντζος
Πρυτάνεις: Μελετούν νομικές κινήσεις
Την οξύτατη αντίδραση των πρυτάνεων προκάλεσε η έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αφορά τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των πανεπιστημίων στην ΤτΕ. Σε έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης αποφασίστηκε να εξεταστούν οι νομικές δυνατότητες των ιδρυμάτων και το Σάββατο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος, να καταλήξουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους. Στο ψήφισμα που εξέδωσε η σύνοδος χαρακτηρίζει «οικτρή» την οικονομική κατάσταση των ΑΕΙ «λόγω των συνεχών μειώσεων στους προϋπολογισμούς τους αλλά και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης για το 2015». Τονίζει επίσης ότι μετά βίας παραμένουν ανοιχτά τα ιδρύματα, καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες τους από τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών προηγουμένων ετών. «Τυχόν απώλεια αποθεματικών των ιδρυμάτων θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες νέους ερευνητές και θα εξαφανίσει τα δημόσια πανεπιστήμια από τον ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη» καταλήγει η σύνοδος.
Σκληρή ανακοίνωση του ΔΣΑ,παραιτήσεις στο κτηματολόγιο
Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει, με ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας στην έκδοση της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, προασπιζόμενος -όπως επισημαίνει- το δημόσιο συμφέρον. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για «ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην οικονομική διαχείριση των πόρων των ΟΤΑ και των ΑΕΙ/ΤΕΙ, κατά παράβαση των συνταγματικών προβλέψεων για την οικονομική τους αυτοτέλεια».
Παράλληλα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν χθες το απόγευμα στον πρόεδρο της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. Ηλία Λιακόπουλο οι δύο αντιπρόεδροι του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Ο Νίκος Ζυγούρης και η Αλίκη Φατούρου παραιτήθηκαν, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη στρατηγικής και οράματος όσον αφορά την ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά «εργαλεία» της κυβέρνησης, του Κτηματολογίου.
Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τα δύο στελέχη της εταιρίας φαίνεται ότι ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει «χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα του Κτηματολογίου.