Εναν χρόνο φυλακή για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ
Με μια ποινή «χάδι», που προκάλεσε αγανάκτηση και απορίες, το Ειδικό Δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον πρώην «τσάρο» της Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καταδικάζοντάς τον σε ποινή φυλάκισης μόλις ενός έτους, και μάλιστα με τριετή αναστολή, για την αφαίρεση των ονομάτων των τριών συγγενών του από τη «λίστα Λαγκάρντ». Παρότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετώπιζε δύο βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες και απειλούνταν ακόμα και με ισόβια κάθειρξη, τελικά η κρίση του Ειδικού Δικαστηρίου (η οποία μάλιστα δεν επιδέχεται έφεσης) ήταν άκρως επιεικής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. παρότι η ενοχή του επιβεβαιώθηκε!
Με πλειοψηφία οκτώ έναντι πέντε, ο πρώην υπουργός κρίθηκε αρχικά ένοχος, όμως εν συνεχεία, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, με πλειοψηφία δέκα έναντι τριών, αποφασίστηκε η μετατροπή της αρχικής κακουργηματικής κατηγορίας για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου που αντιμετώπιζε σε πλημμέλημα. Αντίθετα, ομοφώνως, τα 13 μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να τον αθωώσουν για τη δεύτερη κακουργηματική κατηγορία που του είχε απαγγελθεί και αφορούσε το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.
Το Ειδικό Δικαστήριο δέχθηκε, σύμφωνα με το σκεπτικό της πλειοψηφίας, ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του από τη «λίστα Λαγκάρντ», ωστόσο έκρινε ότι με την πράξη του αυτή είχε «σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική εικόνα του», ενώ, επίσης, ότι «δεν αποδείχθηκε ζημία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ (για τον χαρακτηρισμό της πράξης ως κακουργήματος), ούτε καν αν υφίσταται τέτοια σε βάρος του Δημοσίου». Φυσικά, η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από τον μη έλεγχο της «λίστας Λαγκάρντ» ήταν απείρως μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ, όμως αυτό το ζήτημα αντιμετωπίστηκε επιδερμικά από τους δικαστές, οι οποίοι έμειναν στο «γράμμα του νόμου», χωρίς διάθεση να βάλουν «το μαχαίρι στο κόκαλο».
Τι τον «έσωσε»
Ουσιαστικά, αυτό που «έσωσε» τον πρώην υπουργό είναι το ότι έως και σήμερα (από το 2012) οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν καταφέρει να οριστικοποιήσουν τα πορίσματα του ελέγχου τους και να καταλήξουν σχετικά με το ύψος της φοροδιαφυγής (αν αυτή υπήρχε) που έχουν διαπράξει οι συγγενείς του πρώην υπουργού. Οι αρμόδιοι μάρτυρες που κατέθεσαν στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως ο επικεφαλής του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), παρότι ανέφεραν ότι τους κοινοποιήθηκαν οι καταλογισμοί των φόρων (περίπου 8.000.000 ευρώ!), άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο τα ποσά αυτά να μπορέσουν να δικαιολογηθούν! Το γεγονός αυτό άνοιξε τον δρόμο για τη μετατροπή της κακουργηματικής κατηγορίας σε πλημμέλημα και την απαλλαγή του πρώην υπουργού από την απόπειρα απιστίας, καθώς, όπως έκρινε η πλειοψηφία του Ειδικού Δικαστηρίου, το ύψος του περιουσιακού οφέλους των συγγενών του και ο υπολογισμός της ακριβής ζημίας που υπέστη το Δημόσιο από τις ενέργειες του πρώην υπουργού δεν προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία!
Ομόφωνα, το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε να αναγνωρίσει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, η οποία τόνισε ότι «δεν έπρεπε να βάλει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη χώρα σε αυτήν την περιπέτεια», προσθέτοντας ότι «αυτή η δίκη ταλάνισε τον ελληνικό λαό, τον ευτέλισε και του κόστισε πολλά εκατομμύρια. Δεν δικαιούται ο πρώην υπουργός τον πρότερο έντιμο βίο». Η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αλλά τελικά το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την επιβολή ενός έτους με αναστολή.
Μετά την έκδοση της ετυμηγορίας, οι συνήγοροι του πρώην υπουργού, Βασίλης Δημακόπουλος και Τάκης Βασιλακόπουλος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ετυμηγορία.
Οι ψήφοι των δικαστικών του ΣτΕ έριξαν στα «μαλακά» τον πρώην υπ. Οικονομικών
Οι ψήφοι των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας οδήγησαν ουσιαστικά στα «μαλακά» τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Αρχικά, ελήφθη απόφαση περί ενοχής, με πλειοψηφία οκτώ έναντι πέντε. Υπέρ της ενοχής ψήφισαν οι Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος (σύμβουλος ΣτΕ), Δημήτριος Κόμης (αρεοπαγίτης), Δημήτριος Κράνης (αρεοπαγίτης), Κωνσταντίνος Τσόλας (αρεοπαγίτης), Μαρίνα Παπαδοπούλου (σύμβουλος ΣτΕ), Αντώνιος Ζευγώλης (αρεοπαγίτης), Αργύριος Σταυράκης (αρεοπαγίτης), Μαρία Γαλάνη – Λεοναρδοπούλου (αρεοπαγίτης), ενώ αθώωση λόγω αμφιβολιών ψήφισαν ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος και οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Δημοσθένης Πετρούλιας, όπως και οι σύμβουλοι του ΣτΕ, Ταξιαρχία Κόμβου και Αγγελική Σακελλαροπούλου.
Δίλλημα
Το επόμενο δίλημμα των δικαστών αφορούσε το αν πρόκειται για πλημμέλημα ή για κακούργημα. Με πλειοψηφία δέκα έναντι τριών, αποφασίστηκε ότι η κατηγορία έπρεπε να μετατραπεί σε πλημμέλημα. Μόνο τρεις αρεοπαγίτες (Δημήτρης Κόμης, Μαρία Γάλανη – Λεοναρδοπούλου και Αργύριος Σταυράκης) συμφώνησαν με την εισαγγελική πρόταση και ζήτησαν να κηρυχθεί ένοχος για κακούργημα. Κατά πλειοψηφία, πάρθηκε και η απόφαση επί της ποινής, καθώς πέντε μέλη ζήτησαν να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών.
Με την παρότρυνση «μηκέτι αμαρτάνετε», τη γνωστή βιβλική φράση του Χριστού, ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος έκλεισε την ακροαματική διαδικασία απευθυνόμενος προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκειά του, κ. κατηγορούμενε. Με την ευχή να αποτελέσει έναν οδηγό για την υπόλοιπη ζωή σας, αν και, όπως έχω αντιληφθεί, έχετε εγκαταλείψει την πολιτική. Κατά το διάστημα των τριών ετών θα πρέπει να είστε προσεκτικός, γιατί ενδεχομένως να εκτελεστεί και αυτή η ποινή, εάν διαπράξετε άλλο αδίκημα. Καλό Πάσχα και μηκέτι αμαρτάνετε». Νωρίτερα, ο κ. Πάσσος είχε ζητήσει από τον πρώην υπουργό να σηκωθεί όρθιος για να ακούσει την ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποδέχθηκε με μια ανάσα ανακούφισης την καταδίκη του για πλημμέλημα, που του επιτρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής, ενώ πρώτη φορά, έπειτα από έναν μήνα ακροαματικής διαδικασίας, χαμογέλασε. Με την ίδια ανακούφιση υποδέχθηκαν την απόφαση η σύζυγός του, η μητέρα του και ο γιος του, που ήταν παρόντες στη δικαστική αίθουσα.
Καμμένος: Τι να πω…
Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του Πάνου Καμμένου όσον αφορά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Με δεικτικό ύφος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ανέβασε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter το εξής σχόλιο: «Νόθευση εγγράφου που δεν είναι απιστία, κακούργημα που γίνεται πλημμέλημα, αλλά και πρότερος έντιμος βίος… Τι να πω…»
Βάσω Παλαιού