Καταιγιστικές, επίμονες και πιεστικές ερωτήσεις δέχθηκε από τον πρόεδρο και τα μέλη της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου η Χρύσα Χατζή, πρώην διευθύντρια του γραφείου του άλλοτε «τσάρου» της Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας στην πρώτη ημέρα της δίκης του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Η πρώην συνεργάτις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κάθεται στο εδώλιο για τα κακουργήματα της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της νόθευσης εγγράφου, θεωρείται πρόσωπο-κλειδί. Εκείνη παρέλαβε τον φάκελο που περιείχε τη «λίστα Λαγκάρντ», στις 29 Σεπτεμβρίου 2010, από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικά αυτά που ξέρετε ή που θα έπρεπε να ξέρετε» της είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος, προσθέτοντας ότι «είστε πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του κ. Παπακωνσταντίνου και δεξί του χέρι».
Ο φάκελος
Η κυρία Χατζή ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε τον φάκελο με την ένδειξη «εμπιστευτικό» και τον παρέδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου χωρίς να πρωτοκολληθεί και να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του. Αργότερα, σε σύσκεψη υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου έμαθε ότι επρόκειτο για τη «λίστα Λαγκάρντ».
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ του προέδρου και της μάρτυρος:
Πρόεδρος: «Ποιο ήταν το κοντινότερο πρόσωπο στον υπουργό που θα του έδινε για φύλαξη τη λίστα;»
Μάρτυρας: «Είχε ένα πλήθος προσώπων».
Πρόεδρος: «Κυρία μου, δεν μιλάω για τον ηλεκτρολόγο του ορόφου…»
Μάρτυρας: «Ούτε εγώ – δεν είχε μόνο μία γραμματέα…»
Πρόεδρος: «Ηταν συνηθισμένο περιστατικό αυτό; Σαν πολιτικό θρίλερ, μέσα στο βράδυ και συνωμοτικά να παραδίδεται ένα έγγραφο με την εντολή να δοθεί απευθείας στα χέρια του πρώην υπουργού;»
Μάρτυρας: «Οχι».
Πρόεδρος: «(…) Ξέρετε πολύ περισσότερα από αυτά που λέτε!»
Πιεστικά με τη μάρτυρα ήταν και τα υπόλοιπα μέλη της σύνθεσης, με τον Αθανάσιο Ράντο να της επισημαίνει ότι «φάσκει και αντιφάσκει» και τον αναπληρωτή εισαγγελέα Γιώργο Μπόμπολη να τονίζει ότι «μου κάνει εντύπωση: Δεν ρωτήσατε τι αρχείο είναι αυτό; Τι σας είχε, για μόστρα;». Νωρίτερα, για την υπόθεση κατέθεσαν ο Δημήτρης Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, και ο συνταξιούχος πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ Παναγιώτης Μαντούβαλος, αναφορικά με τα πορίσματα των ερευνών τους για τους συγγενείς του πρώην υπουργού.
Ο κ. Μασίνας ανέφερε ότι ενδεχομένως και σήμερα οι συγγενείς του πρώην υπουργού, οι εξαδέλφες του και οι σύζυγοί τους, να λάβουν τα πορίσματα στα οποία τους καταλογίζεται φόρος (μαζί με τις προσαυξήσεις) πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του κατηγορητηρίου (ο οποίος αγγίζει το 1.900.000 ευρώ) – περίπου 8.000.000 ευρώ για την περίοδο 1997-2011, μέρος των οποίων ενδεχομένως να μπορούν να δικαιολογήσουν. Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Μαντούβαλος τόνισε ότι οι συγγενείς του πρώην υπουργού είχαν μη δηλωθέντα εισοδήματα ύψους 6.200.000 ευρώ περίπου για την ίδια χρονική περίοδο. Παρούσες στο ακροατήριο την πρώτη ημέρα της δίκης του πρώην υπουργού -η οποία συνεχίζεται σήμερα- ήταν η σύζυγος και η μητέρα του.
Προστέθηκαν στον κατάλογο και άλλοι πέντε μάρτυρες
Πέντε μάρτυρες που δεν περιλαμβάνονταν στον αρχικό κατάλογο κλήθηκαν, με πρόταση της εισαγγελέως και απόφαση του δικαστηρίου. Πρόκειται για τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, Ιωάννη Καπελέρη και Στυλιανό Στασινόπουλο, ενώ θα εξεταστούν ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης και ο πρώην νομικός σύμβουλος του υπουργείου Αναστάσιος Μπάνος. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού ζήτησαν την κλήτευση του νυν υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, με την ιδιότητά του ως πρώην επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος, καθώς και του πρώην προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίωνος Γεωργακόπουλου. Η εισαγγελέας ήταν απορριπτική, ωστόσο η έδρα επιφυλάχθηκε.
Γιατί απορρίφθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο το βέτο του… φωτοφοβικού πρώην υπουργού
Αδικα περίμεναν δημοσιογράφοι, καμεραμέν και φωτογράφοι, χθες το πρωί, στην είσοδο του Αρείου Πάγου τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να εισέλθει στο κτίριο, προκειμένου να παραστεί στην έναρξη της δίκης του για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου! Ο πρώην υπουργός, προκειμένου να αποφύγει τις κάμερες και τους φωτογράφους, είχε λάβει ειδική άδεια για να μπει στο κτίριο από το… γκαράζ. Ακόμα και όταν έφτασε στον πρώτο όροφο του Αρείου Πάγου, παρέμεινε εκτός δικαστικής αίθουσας -σε ένα δωματιάκι-, ενώ οι 13 δικαστές, οι αναπληρωτές τους και οι εισαγγελείς είχαν λάβει θέση.
Ο λόγος, όπως ενημέρωσαν τη σύνθεση του δικαστηρίου οι τρεις συνήγοροι υπεράσπισής του, Βασίλης Δημακόπουλος, Τάκης Βασιλακόπουλος και Παναγιώτης Κουρελέας, ήταν η ενόχλησή του για την ύπαρξη φωτογράφων, οι οποίοι περίμεναν για ένα… καρέ του εντός της αίθουσας. «Η υπεράσπιση παρακαλεί να μη φωτογραφηθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι παρών στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και θα εισέλθει στο ακροατήριο, αλλά δεν επιθυμεί να τον τραβήξουν φωτογραφίες» ανέφεραν οι δικηγόροι του.
Το βέτο του πρώην υπουργού, ωστόσο, δεν έγινε δεκτό. Διά στόματος του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαου Πάσσου επισημάνθηκε στους δικηγόρους ότι «είναι γνωστό στους κυρίους δημοσιογράφους πως απαγορεύονται η μαγνητοσκόπηση και η τηλεοπτική μετάδοση της δίκης. Η φωτογράφηση, όμως, δεν απαγορεύεται. Αν κανείς είναι πρόσωπο της επικαιρότητας, είναι λογικό, αρκεί να μη θίγονται η τιμή και η υπόληψή του».
Τελικά, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εισήλθε στην αίθουσα, άκουσε όρθιος το κατηγορητήριο και εν συνεχεία δήλωσε αθώος, αρνούμενος τις κατηγορίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης καθόταν ανάμεσα στους δικηγόρους του, ανέκφραστος και αναψοκοκκινισμένος!