Πρώτα βήματα για συμφωνία στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής!

Αυξήθηκαν οι ενδείξεις σύγκλισης της ελληνικής πλευράς και των δανειστών -και κυρίως της Γερμανίας- κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, όπου τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων (πρωθυπουργούς και αξιωματούχους της Ε.Ε.) και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εργάστηκε και χθες για μια συμβιβαστική λύση. Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, οι Γερμανοί δήλωσαν ότι δεν θα επιμείνουν σε όλες τις δεσμεύσεις που προβλέπει το υφιστάμενο πρόγραμμα και δέχονται ορισμένες βασικές τροποποιήσεις, όπως η διαμόρφωση χαμηλότερου και γενικά πιο ελαστικού στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος (η ελληνική κυβέρνηση θέλει γύρω στο 1,5%, την ώρα που ο στόχος για φέτος είναι 3% και του χρόνου 4,5%). Αυτό είναι πολύ βασικό, γιατί απαλλάσσει την ελληνική κυβέρνηση από τη συνεχή πίεση φορολογικών μέτρων. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται έπειτα από αυτό να λέει «ναι» στη διατήρηση του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά με τροποποιήσεις. Παράγοντες της ελληνικής πλευράς δηλώνουν ότι μπορούν να μεταβάλουν τις σκληρές θέσεις τους σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την είσοδό της στη Σύνοδο Κορυφής η κυρία Ανγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε με νόημα ότι «η Ευρώπη πάντα βρίσκει τρόπο να συμβιβάζεται και αυτό είναι μέρος της επιτυχίας της Ευρώπης», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την άκαμπτη στάση του υπουργού των Οικονομικών της Β. Σόιμπλε.

Στο περιθώριο της Συνόδου αποφασίστηκε να ξεκινήσουν άμεσα, ίσως από σήμερα, εργασίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων εκπροσώπων της τρόικας για να καθοριστούν τα κοινά σημεία ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για σχέδιο-γέφυρα. Η τρόικα δεν θα λέγεται «τρόικα» αλλά «ευρωπαϊκοί θεσμοί» (European Institutions). Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί σημαντική βοήθεια, εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 16 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να μπορέσουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την περίπτωση της Ελλάδας.

Η τεχνική αυτή διαπραγμάτευση θα γίνει με τη συμμετοχή των γνωστών εκπροσώπων της «τρόικας», δηλαδή Ρίσι Γκογιάλ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.). Μαζί τους θα βρίσκεται και ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ. Από ελληνικής πλευράς, την τεχνική διαπραγμάτευση θα συντονίσει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα πλαισιώνεται από στελέχη της εταιρίας συμβούλων Lazard.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις δείχνουν ότι εκφράζεται και πρακτικά βούληση και από τις δύο πλευρά για την εξεύρεση συμβιβαστικής αλλά και δίκαιης λύσης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα