«Ανεμος αλλαγής άρχισε να πνέει (ήδη) στην Ευρώπη!»

«Μια πραγματική λαοθάλασσα έχει συγκεντρωθεί εδώ…» Ετσι ξεκινούσε το Σάββατο την ανταπόκρισή του από την Πουέρτα ντελ Σολ, την κεντρική, εμβληματική πλατεία της Μαδρίτης, ο δημοσιογράφος του BBC Τομ Μπέριτζ, προσπαθώντας να δώσει εικόνα από όσα συνέβαιναν στη διάρκεια της «διαδήλωσης της Αλλαγής», που είχε διοργανώσει το νεοσύστατο -κι άγνωστο μέχρι πριν από λίγους μήνες- κόμμα Podemos (Μπορούμε).

Πάνω από 300.000 Ισπανοί, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κόμματος -100.000 κατά την αστυνομία-, συμμετείχαν στην εντυπωσιακή κινητοποίηση, φωνάζοντας τα συνθήματα «Si se puede, si se puede» («ναι, είναι εφικτό!»), «Si Podemos» («ναι, μπορούμε), αλλά και το «τικ-τακ, τικ-τακ», θέλοντας να δείξουν ότι ο χρόνος για την αποχώρηση της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι μετρά πλέον αντίστροφα, καθώς τον Δεκέμβριο πρόκειται να διεξαχθούν στην Ισπανία βουλευτικές εκλογές. Ανάμεσα στις σημαίες και στα πλακάτ ανέμιζαν και σημαίες της… Ελλάδας (!), καθώς είναι γνωστό ότι το Podemos φιλοδοξεί να επαναλάβει στην Ισπανία ό,τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας στις τελευταίες εκλογές.

«Ο άνεμος της αλλαγής άρχισε να πνέει στην Ευρώπη» διαβεβαίωσε (μιλώντας τόσο στα ισπανικά όσο και στα… ελληνικά) τους συγκεντρωμένους στην Πουέρτα ντελ Σολ ο 36χρονος επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, προτού ξεκινήσει η μεγάλη πορεία στους πιο κεντρικούς δρόμους της Μαδρίτης.
Το Podemos, που ιδρύθηκε μόλις πριν από έναν χρόνο, μέσα από τα σπλάχνα του κινήματος των Αγανακτισμένων της Ισπανίας, καταγγέλλει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις πολιτικές λιτότητας και τη διαφθορά στην Ισπανία, το «κατεστημένο», την «κάστα» των ανθρώπων των κομμάτων εξουσίας και του κρατικού μηχανισμού, τους οποίους κατηγορεί ότι έχουν οδηγήσει τον λαό της χώρας σε κατάσταση «ταπείνωσης και πτώχευσης».

«Δεν αποδέχομαι αυτή την ιδέα της ζοφερής Ισπανίας που θέλουν να σκιαγραφήσουν ορισμένοι» ήταν η απάντηση που έδωσε για την κινητοποίηση στη Μαδρίτη ο Μαριάνο Ραχόι, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι, αν και είναι «της μόδας» ο ριζοσπαστισμός, το φαινόμενο στην Ισπανία δεν θα διαρκέσει για πολύ!

Αν κρίνει πάντως κανείς από τις δημοσκοπήσεις, που δίνουν την πρωτιά στο Podemos, εύκολα θα διαπιστώσει ότι ο ισπανικός λαός αντιμετωπίζει με άλλα κριτήρια την πολιτική πραγματικότητα. Επειτα από τρία χρόνια οικονομικής κρίσης, η Ισπανία επανήλθε στην ανάπτυξη το 2014 (1,4%), αλλά αυτό λίγη σημασία έχει για τα 1.790.000 νοικοκυριά, των οποίων κανένα μέλος δεν έχει εργασία.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα