Το όπλο της Ν.Δ. δεν είναι ο φόβος, αλλά οι ιδέες της

«Το ζητούμενο του εκλογικού αποτελέσματος είναι ένα: Επενδύουμε στο μέλλον με τη σιγουριά της Ν.Δ. ή ακροβατούμε στο χείλος του γκρεμού με τις ασυναρτησίες του ΣΥΡΙΖΑ;» Αυτό αναρωτιέται η υποψήφια βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Α’ Θεσσαλονίκης Αννα Ευθυμίου, η οποία σε συνέντευξή της στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ο φόβος το όπλο της Ν.Δ., αλλά οι ιδέες της.

Κυρία Ευθυμίου, ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της προσεχούς Κυριακής;

Η παραμονή της χώρας στον δρόμο της κοινής λογικής. Η επιμονή στο αυτονόητο. Η προσήλωση στον στόχο της επόμενης ημέρας. Η απομόνωση της δημαγωγίας και του μηδενισμού. Σε μία εβδομάδα θα αποφασίσουμε αν θέλουμε να πάμε μπροστά ή αν θα πάνε χαμένες οι θυσίες πέντε ετών. Το ζητούμενο του εκλογικού αποτελέσματος είναι ένα: Επενδύουμε στο μέλλον με τη σιγουριά της Ν.Δ. ή ακροβατούμε στο χείλος του γκρεμού με τις ασυναρτησίες του ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί μπορεί να τα καταφέρει η Ν.Δ. και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πριν από μερικές ημέρες, ένας υποψήφιος βουλευτής των συνιστωσών της σύγχυσης, ο κύριος Κώστας Ησυχος, έκανε μεγάλη φασαρία στην Ευρώπη, κομπάζοντας ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί τον Μάρτιο την τρόικα στην Ελλάδα. «Το πολύ να τους κεράσουμε έναν καφέ» είπε χαρακτηριστικά, σε μια πρωτοφανή νέα επίδειξη ατόφιου λαϊκισμού και παλαιοκομματικής σπέκουλας. Είναι προφανές ότι με αυτές τις γραφικότητες -που δεν περιορίζονται στον μικρόκοσμο του κυρίου Ησυχου, αλλά εκφράζουν τις επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας εκείνο το περίφημο «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο»- δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτό το συνονθύλευμα. Εδώ μιλάμε για την ασφάλεια, για το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας, δεν μπορούμε να τζογάρουμε διακινδυνεύοντας μια εθνική περιπέτεια με απρόβλεπτες συνέπειες. Η Ν.Δ. είναι η μόνη δύναμη ευθύνης και συνέπειας σε αυτόν τον τόπο.

Κατανοείτε γιατί οι πολίτες είναι δύσπιστοι απέναντι στη Ν.Δ.; Υστερα από τόσες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και τους υπέρογκους φόρους του ΕΝΦΙΑ, δεν είναι λογικό να θέλουν να επιλέξουν κάτι άλλο;
Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Συγγενείς μου, γνωστοί, φίλοι, είναι άνεργοι. Πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό. Οι αντοχές της κοινωνίας μας έχουν μηδενιστεί. Πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό πως αυτές οι θυσίες πιάνουν τόπο. Κάτι αλλάζει – το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Τα πολύ δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας. Και αν δεν υπήρχε αυτή η ομαδική παράκρουση της αντιπολίτευσης για εκλογές, θα βλέπαμε συντομότερα τα σημάδια της ανάκαμψης.

Πάντως, ο κόσμος -αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις- δείχνει να εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί η Ν.Δ. να «γυρίσει» το παιχνίδι;Αυτό θα το δούμε. Εχω τονίσει επανειλημμένα ότι το παιχνίδι μπορεί να «γυρίσει». Οσο μιλούν οι του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτουν την ιδεολογική γύμνια τους. Η απότομη δημοσιότητα και η προοπτική της κυβερνητικής καρέκλας τούς έκαναν να χάσουν τελείως το μέτρο. Οι πολίτες μπερδεύτηκαν από τις 7-8 οικονομικές θεωρίες που προτείνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου (Λαπαβίτσας, Τόλιος, Βαρουφάκης κ.ά.) και αντιλαμβάνονται ότι αυτός ο «πύργος της Βαβέλ» είναι παντελώς αναξιόπιστος. Δεν θα παρασυρθεί ο κόσμος από τις μεγαλοστομίες και τον μεγαλοϊδεατισμό. Βλέπω τον κύριο Λαφαζάνη, τον κύριο Μηλιό και τους υπόλοιπους συντρόφους να συνεχίζουν στο μεγάλο φροντιστήριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αρκεί ο φόβος ή χρειάζεται και όραμα από τη μεριά της Ν.Δ.;
Χρειάζεται όραμα, όπως αποτυπώθηκε στο αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρό μας, τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν είναι ο φόβος το όπλο μας. Δύναμή μας είναι οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, το σχέδιό μας, η αποφασιστικότητά μας να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δηλώνει ότι δεν θα συμμαχήσει ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με το ΚΙΔΗΣΟ ούτε με το Ποτάμι. Το σχόλιό σας;
Με συγχωρείτε, αλλά αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να συμμαχήσουν ούτε με τις συνιστώσες τους, πώς θα τα βρουν με άλλα κόμματα; Βέβαια, η προοπτική της εξουσίας είναι γλυκιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν έρθει εκείνη η ώρα, θα δούμε αν θα κρατήσουν αυτή -τουλάχιστον- την υπόσχεσή τους.

«Υπόγειες» κουβέντες γίνονται και για ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια κυβέρνηση συνεργασίας. Πώς θα το βλέπατε;

Η Ν.Δ. απέδειξε ότι προτάσσει πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον. Αναγκαστήκαμε σε μια επώδυνη -για την ιδεολογία μας- συμβίωση με το ΠΑΣΟΚ επί 2,5 χρόνια, για να κρατήσουμε τη χώρα στη ζώνη του ευρώ. Ως Ν.Δ. το πληρώσαμε αυτό. Αλλά δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε την αυτοδυναμία: για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις.

Δεν θα παίξω τον ρόλο της «γλάστρας» αν εκλεγώ!

Εσείς κάνετε για πρώτη φορά το βήμα να είστε υποψήφια βουλευτής. Σε μια εποχή όπου η απαξίωση της πολιτικής είναι μεγάλη, γιατί αποτολμάτε ένα τέτοιο βήμα;

Γιατί είμαι άνθρωπος που αγαπά την ευθύνη. Το απέδειξα στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, το αποδεικνύω μέσα από τη δουλειά μου, ως μάχιμη δικηγόρος. Η απαξίωση έρχεται όταν παύουμε να ασχολούμαστε, όταν αδιαφορούμε. Και εγώ δεν μπορώ να αδιαφορήσω για το μέλλον μου, το μέλλον της οικογένειάς μου, της πόλης μου, της πατρίδας μου.

Μιλάτε συχνά για τη γενιά σας. Τι διαφορετικό φέρνετε εσείς στην πολιτική;

Θέλω να φέρω στο προσκήνιο μια γενιά που κουράστηκε από το κομματικό – πελατειακό κράτος, να εκπροσωπήσω, αντλώντας από τη σοφία και την πείρα των μεγαλύτερων, μια νέα γενιά που σκέφτεται, τολμά, θέλει να μείνει στον ευλογημένο αυτόν τόπο, να προσφέρει. Μια γενιά που απαιτεί μια αξιοκρατική ανανέωση, ένα νέο πολιτικό ήθος, μια νέα προσέγγιση της πολιτικής. Και θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι με την ευκαιρία που μου δίνετε: Δεν θα παίξω τον ρόλο της «γλάστρας», αν εκλεγώ στο Κοινοβούλιο. Πολλή δουλειά, προτάσεις, παρεμβάσεις, έργο, αυτά μόνο μπορώ να υποσχεθώ. Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι κουτσομπολίστικη εκπομπή…

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα