Επίσημα στοιχεία από τον ΟΑΕΔ: Μόλις οι 36.000 (από τους 496.702 που δεν έχουν δουλειά πάνω από δύο χρόνια και είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του οργανισμού) έλαβαν το 2014 το πενιχρό επίδομα των 200 € μηνιαίως
Κάποιοι στην κυβέρνηση μιλούν για κοινωνική πολιτική. Ιδού, λοιπόν, ποια είναι η κοινωνική πολιτική για τους μακροχρόνια ανέργους, ένα φαινόμενο που συνεχώς διογκώνεται αντί να εκτονώνεται: Σε σύνολο 496.702 μακροχρόνια ανέργων, που είναι επίσημα εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, το επίδομα που έχει θεσπιστεί για αυτή την πολύ ειδική κατηγορία πολιτών το έλαβαν το 2014 μόλις 36.000 άτομα! Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω επίδομα, που αντιστοιχεί σε 200 ευρώ τον μήνα, χορηγήθηκε μόλις στο 7,24% του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων.
Συνεπώς, οι υπόλοιποι 460.000 μακροχρόνια άνεργοι, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν ούτε αυτό το πενιχρό -αλλά πολύ σημαντικό για την επιβίωσή τους- βοήθημα, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Και όλα αυτά την ώρα που οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι δεν έχουν δουλειά πάνω από 12 μήνες, είναι σχεδόν το 75% του συνόλου των ανέργων της χώρας. Μάλιστα, οι μισοί εξ αυτών έχουν μείνει χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών.
Το 2013, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων που έλαβε το επίδομα 12μηνης διάρκειας ήταν 25.000, εξαιτίας των αλλαγών στις διατάξεις που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η/1/2014. Το 2014, το επίδομα αυτό χορηγήθηκε σε 11.000 επιπλέον άτομα, κάτι που σημαίνει ότι κατά το τρέχον έτος, εάν δεν αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης, ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι σημαντικά μειωμένος.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ (Οκτώβριος 2014), οι άνεργοι έφτασαν το 1.016.177 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση 48.077 ατόμων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο λόγος είναι ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας στον οποίο ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος, και έτσι παρατηρείται μείωση της εποχικής απασχόλησης. Από αυτούς, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, είτε αναζητούν εργασία είτε όχι, ανέρχεται στα 496.702 άτομα, δηλαδή σε ποσοστό 48,87% του συνόλου.
Οι διατάξεις που αναφέρονται στη χορήγηση του επιδόματος των 200 ευρώ, και ουσιαστικά εμποδίζουν τους περισσότερους μακροχρόνια ανέργους να το λάβουν, αφορούν τόσο τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων όσο κυρίως το σκέλος του υπολογισμού του ετήσιου εισοδήματος.
Ειδικότερα, στη σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ ορίζεται ρητά ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι θέλουν να λάβουν το εν λόγω επίδομα «εντός αποσβεστικής προθεσμίας 2 μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης». Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αρχική επιδότηση της ανεργίας να είναι 12μηνη υποχρεωτικά, όχι μικρότερη. Μόνο που έτσι ένας σημαντικός αριθμός μακροχρόνια ανέργων χάνει το επίδομα. Επίσης, ζητείται εκκαθαριστικό του 2013, για να διαπιστωθεί το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των αιτούντων. Αρκετοί, όμως, που εργάζονταν το 2013 χάνουν αυτόματα το δικαίωμα της συγκεκριμένης παροχής.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έχουν επισημάνει τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία στη χορήγηση του επιδόματος, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, για να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν κάνει κάτι. Σε κάθε περίπτωση, οι διατάξεις που ισχύουν έως τώρα είναι οι εξής:
Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων είναι Ελληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας. Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο τον δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.
Οι τέσσερις προϋποθέσεις και τα έξι δικαιολογητικά για τη χορήγηση
Προϋποθέσεις:
1. Ηλικία από 20 έως 66 ετών.
2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας.
Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη επιδότηση, ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλαδή, με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας 2 μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.
Δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των 12 μηνών.
3. Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο και να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
4. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο. Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα από κάθε πηγή -με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης- του προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος οικονομικού έτους του ανέργου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του. Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρόνια ανέργου (για τυχόν χορήγησή του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος). Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό.
Δικαιολογητικά
1. Αίτηση του δικαιούχου στην υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του ή της τελευταίας επιδότησης αυτού.
2. Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της άσκησης οικονομικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική Αρχή ή ΚΕΠ, ή απλή φωτοτυπία τού ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος. Πρέπει, όμως, να συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτό στοιχείων, ή από εκτύπωση του προαναφερθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISnet, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσής του.
3. Υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου.
4. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο κ.λπ.
5. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
6. Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
Βασίλης Αγγελόπουλος