Σε «αντιστατικές δομές που χρήζουν αρχαιολογικής διερεύνησης» χτύπησε η ηλεκτρονική σκαπάνη
Την ύπαρξη ανεξερεύνητων αρχαίων κατασκευών, -ίσως ακόμη και άλλους τάφους- φαίνεται ότι κρύβει ο λόφος Καστά στην Αμφίπολη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η οποία με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα διεξάγει στην περιοχή τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση. Εχθές μάλιστα το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία ξεκαθαρίζει ότι «μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών εντοπίστηκαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές. Επομένως, τα σημεία στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, οι έρευνες της επιστημονικής ομάδας εστιάζουν σε μια έκταση τριών στρεμμάτων γύρω από τον τάφο που εντοπίστηκε από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη. Με βάση τα πορίσματα της γεωσκόπησης δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του εδάφους, το οποίο βοήθησε την ομάδα να καταλήξει ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς.
Οπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση, «δυτικά της θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση».
Μάλιστα, τρία είναι τα σημεία υψηλού ενδιαφέροντος, στα οποία οι επιστήμονες θα κάνουν αρχικώς ανασκαφικές τομές για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάτι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Να σημειωθεί ακόμη ότι οι τελικές ανακοινώσεις για το φύλο και την ηλικία του νεκρού, τα οποία θα προκύψουν από την εξέταση του σκελετού που βρέθηκε στον τάφο, θα γίνουν έως και τις 20 Ιανουαρίου. Εν αναμονή λοιπόν…
Γιώτα Βαζούρα