Στον Προκρούστη 100.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες!

Πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα είναι «πιθανώς» έτοιμη η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», υποστήριξε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο. Προϋπόθεση αποτελεί, βέβαια, η έγκριση της ρύθμισης από την τρόικα. Ο κ. Δένδιας απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων, εστιάζοντας σε δύο σημεία:

α) Οι «μπαταξήδες» δεν πρέπει να περιμένουν ότι θα υπάρχει ένα γενικό «συγχωροχάρτι», καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Δένδια, «φτωχή επιχείρηση και πλούσιος επιχειρηματίας δεν νοούνται»
β) Οι ρυθμίσεις θα είναι ουδέτερες ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και δεν θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των stress tests, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν προχωρήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων θα κινηθούν στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα, ώστε να διασωθούν επιχειρήσεις με προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία ή επιχειρήσεις των οποίων και οι βασικοί μέτοχοι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη. Σε πρώτη προτεραιότητα θα μπουν επιχειρήσεις με κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων, έτσι ώστε με την κατάλληλη αναδιάρθρωση (μείωση επιτοκίων, μετοχοποίηση χρεών, μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.) να καταφέρουν να αποπληρώσουν τα υπόλοιπα χρέη τους.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, οι τράπεζες θα αναλάβουν αυξημένο ρόλο, αφού αποτελούν τους βασικούς πιστωτές των επιχειρήσεων. Ετσι, θα αρκεί συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 30% του συνολικού χρέους για να ξεκινήσει η διαδικασία της εξυγίανσης. Βασική αλλαγή θα είναι επίσης η εξωδικαστική επίσπευση της διαδικασίας. Σήμερα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, επειδή περνά μέσα από τις δικαστικές αίθουσες και μπορεί να κρατήσει πάνω από δύο χρόνια, χωρίς μάλιστα να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της επιχείρισης.

Τα επιχειρηματικά δάνεια που είναι σε καθυστέρηση υπολογίζονται σε περίπου 44 δισ. ευρώ (σε σύνολο 76 δισ. «κόκκινων δανείων») και αφορούν περισσότερες από 100.000 μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τραπέζης τη Ελλάδος, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις μπορεί να είναι βιώσιμες και να διασωθούν, αν υπαχθούν σε μια ευνοϊκή ρύθμιση για την κάλυψη των χρεών τους.

Ωστόσο, το σχέδιο έχει πολλά κενά και μπορεί να οδηγήσει σε παρεκτροπές και σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης των τραπεζών και των δεσμών που έχουν αναπτύξει με το πολιτικό σύστημα και ορισμένα οικονομικά συμφέροντα. Διότι μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δένδιας να δηλώνει ότι «φτωχή επιχείρηση και πλούσιος επιχειρηματίας δεν νοούνται», αλλά ας μας επιτρέψει να του υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν δεκάδες σχεδόν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις με πολύ πολύ πλούσιους μετόχους, οι οποίοι δεν πληρώνουν ούτε τους τόκους, τους οποίους συνεχώς μετακυλίουν οι τράπεζες εις το απώτερο… μέλλον. Επιπλέον, τις καλές προθέσεις του υπουργού τις έχει ήδη αλλοιώσει η κυβέρνηση, καθώς μεταξύ αυτών των υπό χρεοκοπία επιχειρήσεων είναι και ορισμένες για την τύχη των οποίων η κυβέρνηση έδειξε ιδιαίτερη σπουδή, φτάνοντας στο σημείο να ψηφίσει «φωτογραφικές» τροπολογίες.

Μια άλλη ένσταση που έχει διατυπωθεί είναι ότι δεν είναι δυνατόν μερικά τραπεζικά στελέχη -όχι περισσότερα από τα δάχτυλα του ενός χεριού- να αποφασίσουν ποια επιχείρηση και ποιος επιχειρηματίας θα ζήσουν και ποιοι όχι. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι θα επικρατήσουν διαφάνεια και ίση μεταχείριση.

Χρήστος Ιωάννου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα