Τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα αγγίξουν τα 18 δισ. ευρώ

Από εκτιμήσεις για επενδύσεις που ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 700.000.000 ευρώ και πρόωρες προβλέψεις για τις ποσότητες πετρελαίου που κρύβουν τα κοιτάσματα (300.000.000 βαρέλια) συνοδεύτηκε η χθεσινή τελετή για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης που αφορούν τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατακόλου. Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν χθες πρέπει να εγκριθούν και από την ελληνική Βουλή.
Οσο για τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν ότι για κοίτασμα 100.000.000 βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια ανά βαρέλι, τα έσοδα αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Αν δηλαδή επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τα κοιτάσματα, το Δημόσιο θα αποκομίσει περί τα 18 δισ. για το σύνολο της περιόδου εκμετάλλευσης.

Στη χθεσινή τελετή παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, ο υφυπουργός Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου, ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Εντ. Ντέιβι και ο πρεσβευτής του Καναδά Ρ. Πεκ. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο οποίος επρόκειτο επίσης να παραστεί, τελικά έστειλε μήνυμα μέσω του υπουργού Ενέργειας.   
Η οριοθέτηση και αξιοποίηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, υποστήριξε χθες ο Ευ. Βενιζέλος. Ο ίδιος τόνισε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου πληρώνουν ακριβότερα την ενέργεια, αλλά και υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τα κράτη-μέλη του Βορρά, με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανταγωνιστικότητά τους.

Ο Γ. Μανιάτης ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθούν ακόμα τρεις χερσαίες περιοχές, ενώ θα ακολουθήσει ο διεθνής γύρος παραχωρήσεων για το Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι σεισμικές έρευνες της νορβηγικής PGS. «Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή» υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας κ. Ντέιβι και πρόσθεσε ότι η τροφοδοσία της Ε.Ε. δεν μπορεί να απειλείται από χώρες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια σαν όπλο.
Οσοι θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι υπενθυμίζουν ότι από τον Πρίνο δεν έχουν βγει επί 33 χρόνια εκμετάλλευσης περισσότερα από 112.000.000 βαρέλια, με τη μέση τιμή στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα