Σφοδρότατες αντιδράσεις προκλήθηκαν με αφορμή το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και τις δηλώσεις βουλευτών της Ν.Δ. ότι δεν θα το ψηφίσουν. Η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου, που περιλαμβάνει και σειρά ρυθμίσεων για να νομιμοποιηθούν και υφιστάμενες παρανομίες και αυθαιρεσίες, με έγκριση της περιφέρειας μάλιστα (!), αλλά και να προχωρήσει η αξιοποίηση ακινήτων που παραχωρούνται/πωλούνται μέσω του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), ολοκληρώνεται αύριο, καθώς είχε δοθεί δεκαήμερη παράταση. Στο ΥΠΟΙΚ επιχειρούν να απαντήσουν στις αιτιάσεις, σύμφωνα με τις οποίες καταστρατηγείται η υφιστάμενη νομοθεσία για την εκμετάλλευση αιγιαλού και παραλίας. Παραδέχονται, όμως, ότι το σχέδιο νόμου συντάχθηκε με προχειρότητα, όπως παραδέχονται και τις αλλαγές στην εκμετάλλευση παραλιών και αιγιαλού σε βάρος των πολιτών.
«Σήμερα η χάραξη αιγιαλού καλύπτει μόλις το 10% της ακτογραμμής της χώρας» επισημαίνουν στο υπουργείο και προσθέτουν ότι «όσοι αντιτίθενται στην απόφαση για χάραξη αιγιαλού σε όλη την επικράτεια συμβάλλουν στη διαιώνιση του σημερινού αδιαφανούς καθεστώτος και υποσκάπτουν την προσπάθεια της χώρας για απαλλαγή από πρακτικές του παρελθόντος που υποβάθμισαν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν νομιμοποιούνται αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλό και παραλία ούτε και τίθενται εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Επιτρέπεται όμως η κατασκευή προσωρινών κατασκευών!
Την ίδια στιγμή, όμως, παραδέχονται την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε το σχέδιο νόμου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η καχυποψία. Στη χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών είναι η διατήρηση του ανώτατου εμβαδού ανά παραχώρηση των 500 τ.μ., η μείωση της ελεύθερης ζώνης των 100 μέτρων σε 70 και η πρόβλεψη συντελεστή για το ανώτατο συνολικό εμβαδό κάθε παραλίας που θα επιτρέπεται να παραχωρηθεί, ο οποίος θα ανέρχεται σε 50% της συνολικής της έκτασης».
Οσο για το θέμα που έχει ανακύψει με τη δυνατότητα μπαζώματος παραλιών κ.λπ., στο υπουργείο παραδέχονται ότι επιχωματώσεις επιτρέπονται μόνο σε τουριστικές μονάδες που έχουν ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις ή σε ΕΣΧΑΣΕ-ΕΣΧΑΔΑ, δηλαδή αφορούν μεγάλες επενδύσεις. Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να δικαιολογηθεί ότι ως τέτοιες επενδύσεις είναι αυτές που έχουν χαρακτηρισθεί από την Ελληνική Πολιτεία με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ωστόσο το υπουργείο παραγνωρίζει ότι ως στρατηγικές επενδύσεις χαρακτηρίζονται και ανύπαρκτες επενδύσεις από ανύπαρκτους επενδυτές, σαν αυτές που κατά καιρούς έχει εγκρίνει το Invest in Greece προκειμένου οι δήθεν «μεγαλοεπενδυτές» να βρουν χρηματοδότηση – αλλά ούτε μετά τις εγκρίσεις δεν βρίσκουν χρηματοδότηση. Ουσιαστικά, λένε παράγοντες της αγοράς, οι σχετικές εγκρίσεις είναι ένας τρόπος πλουτισμού κάποιων ανθρώπων που προσπαθούν με τη σειρά τους να τις πουλήσουν στην αγορά.