Mετά τον σάλο που προκλήθηκε για τα εξοντωτικά πρόστιμα της Εφορίας σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών αναδιπλώνεται και ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση για να τα «κουρέψει» στο μισό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μεταξύ άλλων η μείωση κατά 50% του προστίμου των 1.000 ή 2.500 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ για την πρώτη φορά προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν δόλο στην καθυστέρηση υποβολής της δήλωσης.
Οι αλλαγές αυτές προωθούνται κατόπιν παρέμβασης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας της εισήγησης των υπηρεσιακών παραγόντων προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας για την εκπρόθεσμη υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ όταν ο φορολογούμενος τηρεί απλογραφικά βιβλία και 2.500 ευρώ όταν τηρεί διπλογραφικά. Επίσης, επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο του φόρου που δεν αποδόθηκε. Πρόκειται για εξοντωτικά πρόστιμα τα οποία έχουν ξεσηκώσει έντονες διαμαρτυρίες από φοροτεχνικούς και φορείς των επαγγελματιών.
Οι αντιδράσεις των φορέων της αγοράς δεν αφορούν όμως μόνο τα πρόστιμα για τον ΦΠΑ. Αντιδρούν για όλη τη φιλοσοφία των νέων προστίμων, η οποία -όπως λένε- είναι άκρως τιμωρητική και εξοντωτική. Για παράδειγμα, το αρχικό πρόστιμο, εφόσον «υποτροπιάσει» ο φορολογούμενος εντός πενταετίας, διπλασιάζεται και αν επαναλάβει και τρίτη φορά την ίδια παράβαση τότε το πρόστιμο τετραπλασιάζεται. Ετσι, για μια επιχείρηση που μέσα σε μια πενταετία άργησε τρεις φορές να αποδώσει φόρο μισθωτών υπηρεσιών για μερικές ημέρες, την πρώτη φορά θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 2.500 ευρώ, τη δεύτερη 5.000 ευρώ και την τρίτη 10.000 ευρώ.
Οι φοροτεχνικοί έχουν φέρει παραδείγματα όπου για ένα απλό λάθος στο λογισμικό μισθοδοσίας μιας επιχείρησης, η οποία για έναν χρόνο λόγω του λάθους απέδιδε κάθε μήνα 4 ευρώ λιγότερα στο δημόσιο ταμείο, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμα άνω των 40.000 ευρώ!
Με εγκύκλιο που θα εκδοθεί θα διευκρινίζεται ότι υποτροπή νοείται στην περίπτωση όπου έχει προηγηθεί φορολογικός έλεγχος. Επομένως, το περιβόητο παράδειγμα του λάθους στον προσδιορισμό ΦΜΥ κατά 4 ευρώ για 12 μήνες και η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για κάθε έναν μήνα, που οδηγούσε κατά τους λογιστές σε πρόστιμο 40.000 ευρώ, ακυρώνονται.
Το πρόστιμο θα παραμένει στα 1.000 ευρώ. Μόνο ύστερα από έλεγχο που θα πιστοποιεί την παράβαση και εφόσον ο φορολογούμενος ξανακάνει την ίδια παράβαση θα επιβάλλεται το διπλάσιο πρόστιμο.
Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε άλλο σημείο της εγκυκλίου θα ορίζεται ότι στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου δεν θα επιβάλλεται και ο προβλεπόμενος διπλασιασμός του φόρου που δεν αποδόθηκε.
Στέλιος Κράλογλου