Την αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), την εφαρμογή της κινητικότητας για 8.500 εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ και τις απολύσεις των γιατρών που θα επιλέξουν να μην ενταχθούν στο ΕΣΥ, διατηρώντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους, σήμανε η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το… ΠΕΔΥ του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη. Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες (ίσως και αύριο) σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ ως τις αρχές Φεβρουαρίου θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαθεσιμότητα των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ θα έχει διάρκεια 30 ημερών και όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον νέο φορέα θα κληθούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εντός μίας εβδομάδας. Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου παραμένουν ίδιες με το αρχικό πλαίσιο προτάσεων του υπουργείου (που είχαν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του στις αρχές Ιανουαρίου). Ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, ενώ κεντρικό ρόλο στο νέο σύστημα θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, που θα παραπέμπει τους ασθενείς σε γιατρούς ειδικότητας, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Ο νέος ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί με κεντρικό αυστηρό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, θα προσφέρει στους ασφαλισμένους 24ωρη καθημερινή πρόσβαση σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και σχεδόν όλες οι δομές του (θα εξαιρεθούν κάποια φαρμακεία) θα περάσουν στις επτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας. Θα υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα παροχής ενός «βασικού πακέτου» ιατρικών υπηρεσιών σε ανασφάλιστους. Οι άδειες για τη λειτουργία διαγνωστικών εργαστηρίων και εργαστηρίων φυσικής αποκατάστασης θα χορηγούνται από τους ιατρικούς συλλόγους, ενώ στους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ θα δοθεί διάστημα ενός έτους προκειμένου να «προσαρμοστούν» στις νέες ρυθμίσεις.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις για το νέο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας συνεχίζονται, με τους γιατρούς να επιμένουν στην απεργία τους και τους συνδικαλιστές να… απειλούν ακόμα και με κατάθεση των κομματικών ταυτοτήτων τους! Οι γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ μιλούν για «σχέδιο διάλυσης της δημόσιας υγείας προς όφελος ιδιωτών», ενώ ο Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων του Οργανισμού αναφέρει ότι «τεχνοκράτες και μεγαλοεπιχειρηματίες θα αποφασίζουν για την υγείας μας αλλά και για το κόστος της».
Γεράσιμος Κόντος