Στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Φράνκλιν, διευθυντή σύνταξης του βρετανικού περιοδικού «Economist», ο οποίος απέδωσε το γεγονός στα επτά χρόνια συνεχούς οικονομικής ύφεσης, μιλώντας στην παρουσίαση της ετήσιας έκδοσης «Ο κόσμος το 2014» για την Ελλάδα και την Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Αναλυτικότερα, ο υπεύθυνος της έκδοσης Ντάνιελ Φράνκλιν προέβλεψε ότι το 2014 τα καλά οικονομικά νέα θα έρθουν από τη Δύση, με τις χώρες του G4 να συνδράμουν το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ κατά 544 δισ. δολάρια (ΗΠΑ: 370 δισ. δολ., Ιαπωνία: 91 δισ. δολ., Βρετανία: 43 δισ. δολ., Γερμανία: 40 δισ. δολάρια).
Τα νέα «golden boys»
Επίσης, εκτίμησε ότι η ελίτ των επιτυχημένων επιχειρηματιών στον τομέα της τεχνολογίας θα διαδεχθεί τα «golden boys» των τραπεζών στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο και κατ’ επέκταση θα αποτελέσει το «κόκκινο πανί» για τη διεθνή κοινή γνώμη.
Στην κορυφή της κατάταξης με βάση την ταχύτητα οικονομικής ανάπτυξης ο κ. Φράνκλιν τοποθέτησε -στη θέση της μέχρι πρότινος πρωτοπόρου Κίνας, η οποία είναι πλέον χώρα μεσαίου εισοδήματος με πιο αργή ανάπτυξη- χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και η Μογγολία.
Το 2014, σύμφωνα με τον κ. Φράνκλιν, το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κληθεί να ψηφίσει σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που οφείλεται στη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών σε μεγάλες χώρες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία.
Τέλος, εκτίμησε ότι μεγάλοι «παίκτες», όπως οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. αλλά και η Κίνα, θα έχουν σκυμμένο το κεφάλι στα εσωτερικά μέτωπα εν μέσω πολιτικής αστάθειας που θα απορρέει από τις οικονομικές δυσκολίες.