Πονοκέφαλος για τον Τσίπρα η επιλογή υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σε σπαζοκεφαλιά μετατρέπεται για τον Αλέξη Τσίπρα η επιλογή των υποψηφίων για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Με δεδομένο ότι η Πολιτική Γραμματεία έχει ήδη προ εορτών εγκρίνει το πολιτικό σχέδιο, το βάρος πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στην τοποθέτηση των κατάλληλων προσώπων στα ψηφοδέλτια. Ωστόσο, το γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου αρκετά «προβεβλημένα» στελέχη δεν επιθυμούν να κατέλθουν -«να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά», όπως χαρακτηριστικά λένε ορισμένοι-, δημιουργεί έντονο προβληματισμό στα υψηλά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Μάλιστα, τη στιγμή που ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 18 ή στις 25 του μήνα θα κληθεί η Κεντρική Επιτροπή να επικυρώσει τις επιλογές της ηγεσίας, εύλογα δημιουργούνται προβληματισμοί. Ως εκ τούτου ήδη μερικοί ψιθυρίζουν ότι οι αποφάσεις θα λάβουν αναβολή για αργότερα, με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και εφόσον τα σχέδια του δεν ευοδωθούν, να παίζει το τελευταίο χαρτί του, που δεν είναι άλλο από την έντονη πολιτικοποίηση των εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, προκειμένου όσοι αρνηθούν να «εξαναγκαστούν» να αλλάξουν άποψη.


 


 


Η λίστα


 


Η ονοματολογία, πάντως, καλά κρατεί, με τους επιτελείς να γράφουν και να σβήνουν τη σχετική λίστα, αν και σε κάθε περίπτωση παραμένει «φτωχή» από επιλογές που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά…

Αττικής: Πλέον η Σοφία Σακοράφα προβάλλει ως το φαβορί, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν υπάρχουν πολλές άλλες εφεδρείες. Στο τραπέζι υπάρχει ακόμα το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Δημήτρη Παπαδημούλη, δίχως όμως πλέον να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, ενώ δεν αποκλείεται κατόπιν πιέσεων να κατέλθει για τον Δήμο της Αθήνας. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το σενάριο να υποστηριχτεί από κοινού με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ως ανεξάρτητη, η υποψηφιότητα του Γιάννη Δημαρά, ο οποίος επιμένει στην κάθοδό του.

Πελοποννήσου: Δύο βουλευτές, ο Θανάσης Πετράκος, που είναι και περιφερειακός σύμβουλος, και ο Δημήτρης Κοδέλας, συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στερεάς Ελλάδας: Στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του βουλευτή Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ σε δεύτερη μοίρα έρχεται αυτό του περιφερειακού σύμβουλου Νίκου Στούπη.

Δυτικής Ελλάδας: Με τον Αλέξη Μητρόπουλο να διατείνεται ότι δεν επιθυμεί να πάρει το χρίσμα στη συγκεκριμένη περιφέρεια, στον ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται προς τον βουλευτή Αχαΐας Βασίλη Χατζηλάμπρου, ο οποίος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Θεσσαλίας: Ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης Κώστας Πουλάκης επιθυμεί να λάβει το χρίσμα, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι εκφράζουν την αντίθεσή τους λόγω του ρόλου που έχει ως συντονιστή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επόμενες επιλογές της Κουμουνδούρου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η Ηρώ Διώτη, αλλά και ο πρώην «εκσυγχρονιστής» υφυπουργός της περιόδου Σημίτη και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εκτορας Νασιώκας.

Ηπείρου: Αδιαμφισβήτητο φαβορί είναι η βουλευτής Ολγα Γεροβασίλη, με τον περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Παπαδημητρίου να έπεται. Μάλιστα, εσχάτως ήρθε στην επιφάνεια και το όνομα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Κατσούρα.

Βορείου Αιγαίου: Το όνομα που συζητείται είναι αυτό του δημάρχου Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ο οποίος είχε στηριχτεί το 2010 και από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δυνατά παίζει και αυτό του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Ζερδελή. Στα υπ’ όψιν βρίσκεται και ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες, κόντρα στο καιρό», Βασίλης Τεντόμας.

Iονίων Νήσων: Επικρατέστερος για να αναλάβει επικεφαλής ψηφοδελτίου είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλλονιάς Θεόδωρος Γαλιατσιάτος. Επίσης βολιδοσκοπείται και ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντωνής, ωστόσο ο ίδιος φέρεται ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος.

Κρήτης: Στην Περιφέρεια Κρήτης, από τη στιγμή που ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης φαντάζει ως φαβορί. Την εν λόγω επιλογή θα στηρίξει και το Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, μια και προέρχεται από τους κόλπους της μειοψηφίας.

Νοτίου Αιγαίου: Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Νίκος Συρμαλένιος αποτελεί τη Νο1 επιλογή του κόμματος, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του δημάρχου Λειψών Μπενέτου Σπύρου, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια.


Ποιοι θα είναι οι «Μακεδονομάχοι»

Κεντρικής Μακεδονίας: Παρόλο που το όνομα του Κώστα Χρυσόγονου ακούγεται έντονα, ο ίδιος δεν επιθυμεί την εμπλοκή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι και αυτό της βουλευτού Κατερίνας Ιγγλέζη, ενώ τελευταία επιλογή για τον Αλέξη Τσίπρα αποτελούν τοπικά στελέχη που έχουν ερείσματα στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα ο πρώην υφυπουργός επί Γ. Παπανδρέου Μάρκος Μπόλαρης πιέζει προκειμένου να εξασφαλίσει στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Με δεδομένο ότι ο υποψήφιος του 2010 Τάκης Χαρίτου δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα, η αξιωματική αντιπολίτευση εξετάζει το όνομα του βουλευτή Δράμας Χρήστου Καραγιαννίδη και με λιγότερη θέρμη αυτό του πολιτευτή Δ. Εμμανουηλίδη.

Δυτικής Μακεδονίας: Η βουλευτής Ευγενία Ουζουνίδου προβάλλει ως το φαβορί μετά και τη λήξη των τοπικών συνελεύσεων. Εάν πάντως η ίδια δεν δεχτεί, τότε ενδεχομένως να στηριχτεί η Θεοδώρα Τζάκρη, που μετά τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει έντονα με τον ΣΥΡΙΖΑ.


 


Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα