Οι Γερμανοί προετοιμάζουν απόβαση στην ελληνική περιφέρεια. Μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για στρατιωτική εισβολή, αλλά για οικονομική, αφού οι γερμανικές τράπεζες KfW και Sparkassen έχουν αποφασίσει να μπουν στην ελληνική τραπεζική αγορά. Πιο συγκεκριμένα, η επενδυτική πρόταση που αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά στο β’ εξάμηνο του επόμενου έτους περιλαμβάνει την ίδρυση επενδυτικού ταμείου για την Ελλάδα, αλλά και τοπικών ταμιευτηρίων. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως, πρέπει να προχωρήσουν και οι απαραίτητες ελληνογερμανικές συμφωνίες, και στο πλαίσιο αυτό οι συγκεκριμένες γερμανικές τράπεζες βρίσκονται σε αναζήτηση επιχειρηματιών για να συνεργαστούν μαζί τους. Το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί είναι ότι οι Γερμανοί τραπεζίτες δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με Ελληνες επιχειρηματίες, που τους δάνειζαν μέχρι πρότινος οι ελληνικές τράπεζες, γιατί δεν τους εμπιστεύονται.
Η συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική πλευρά είναι ότι οι τράπεζες της Γερμανίας που θα εισέλθουν στην εγχώρια αγορά θα επιλέξουν περιοχές όπου δεν λειτουργούν υποκαταστήματα ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο πρώτα καταστήματα που πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους εντός του επόμενου έτους στην ελληνική περιφέρεια και θα προέρχονται από τράπεζες της Γερμανίας αναμένεται ότι θα ανοίξουν σε Καλαμάτα και Βέροια.
Απάντηση στη γερμανική… προέλαση επιδιώκουν να δώσουν οι επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ), οι έμποροι (ΕΣΕΕ) και η Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών, καθώς έχουν καταθέσει κοινή πρόταση για να δημιουργήσουν τράπεζα μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε πρώτη φάση, στόχος είναι να αξιοποιηθεί το ήδη υπάρχον δίκτυο των συνεταιριστικών τραπεζών και να συμμετάσχουν ενεργά μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην προσπάθεια. Ανάλογη θα είναι η προσαρμογή προϊόντων και υπηρεσιών για να καλύπτουν τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ για άντληση ρευστότητας επιχειρείται συνεργασία τόσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και με την Κομισιόν.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των συνεταιριστικών τραπεζών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλα, καθώς αρκετές από αυτές κινδυνεύουν με λουκέτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να εξυγιανθεί ο κλάδος και να καλυφθούν τα ανοίγματα που έχουν προκύψει από τον δανεισμό των προηγούμενων ετών απαιτούνται σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τουλάχιστον 63.000.000 ευρώ. Μόνο για τη συνεταιριστική τράπεζα Δωδεκανήσου απαιτούνται 17.000.000 ευρώ για να ορθοποδήσει.