Βόμβα για το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όπως επιβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο’ Κόνορ, ο οποίος τόνισε ότι παραμένει αδιευκρίνιστο πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Το αστείο είναι ότι μόλις πρόσφατα ο Γ. Στουρνάρας δεν ήξερε πότε ακριβώς φεύγει η τρόικα, με την οποία υπέθετε ότι θα έχει συσκέψεις, τις οποίες τελικά δεν είχε…

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης 1 δισ. ευρώ, του Οκτωβρίου, ο ίδιος εκπρόσωπος της Ευρ. Επιτροπής ανέφερε ότι για την έγκρισή της δεν χρειάζεται πολιτική απόφαση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρκεί η έγκριση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euroworking Group).

Πρόσθεσε, επίσης, ότι απομένει αρκετή δουλειά ωσότου υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα της δόσης που εκκρεμεί για τον Οκτώβριο, αλλά παρ’ όλα αυτά η επιστροφή της τρόικας με πλήρη σύνθεση στην Αθήνα δεν είναι απαραίτητη.

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο το Eurogroup είχε εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα σε τρεις υποδόσεις. Σημειώνεται ότι η δόση του Οκτωβρίου που εκκρεμεί αφορά 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 0,5 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το υπόλοιπο 0,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP (Securities and Market Program) της ΕΚΤ.

Οι τροϊκανοί αποφάσισαν ξαφνικά να αναχωρήσουν και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας! Εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με το ύψος των εισπράξεων από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την απόδοση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών αλλά και τις ενδεχόμενες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης. Επίσης, οι τροϊκανοί περιμένουν και προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις για επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, αναμένεται να υπάρξει είτε διπλασιασμός των ομαδικών απολύσεων είτε ακόμα και απελευθέρωσή τους, στις περιπτώσεις εκείνες των επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό καθεστώς αναδιάρθρωσης. Ταυτόχρονα, αναμένεται να καταργηθεί η υποχρέωση που έχει ως τώρα ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας να εγκρίνει ή να απορρίπτει τυχόν ομαδικές απολύσεις.

Τις εκτιμήσεις κυβέρνησης και τρόικας για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και τα φορολογικά έσοδα που θα εισπραχθούν το επόμενο έτος χωρίζει ένα τεράστιο «χάσμα» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που θεωρείται αμφίβολο αν θα γεφυρωθεί χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Τα μέτωπα

Τα «μέτωπα» τα οποία παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά και ενδεικτικά. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται:

1. Το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2014 (ύψος εσόδων, εισπραξιμότητα).

2. Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ.

3. Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο η τρόικα ζητεί επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα