«Χρησμοί» από τον Ασμουσεν!

Την ώρα που οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία έχουν ήδη αρχίσει -έστω και σε επίπεδο δηλώσεων- τα «παζάρια» της διαφαινόμενης μετεκλογικής συνεργασίας τους, με αποτέλεσμα η άσκηση της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη να παγώνει προσωρινά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον φτωχό ευρωπαϊκό Νότο, ο Γιεργκ Ασμουσεν έσπευσε να κάνει την Παρασκευή μια δήλωση, μέσω της οποίας και το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας περιέγραφε, αλλά και χρόνο κέρδιζε, προκειμένου να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές.

 Οι αποφάσεις σχετικά με ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα ληφθούν με γνώμονα τον βαθμό πρόσβασης της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές στο τέλος του ισχύοντος προγράμματος το 2014, δήλωσε χαρακτηριστικά το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μιλώντας στο ραδιόφωνο της Deutsche Welle. Την ίδια ώρα τόνισε ότι, αν η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει σημαντική πρόοδο, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. «Ειδικά όταν μια χώρα βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, πρέπει να κάνει σημαντικά περισσότερα, κυρίως σε ό,τι αφορά φιλικές για την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός τραπεζίτης.

Από τη δική του πλευρά ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσω συνέντευξής του στη βελγική «Les Echos», σχολίαζε το Σάββατο ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συναρτά απολύτως την αλληλεγγύη της με την οικονομική φερεγγυότητα των εταίρων της στην Ε.Ε, ενώ, πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «ανεξαρτήτως της σύνθεσης που θα έχει η μέλλουσα κυβέρνηση της Γερμανίας, δεν πιστεύω να παρακολουθήσουμε σπουδαία μεταβολή στην προσέγγιση των προβλημάτων που έχει η ευρωζώνη».

Την ίδια ώρα, σε σχετική ερώτηση που του έγινε, ο Γιούνκερ αρνήθηκε να τοποθετηθεί στην «υποθετική περίπτωση», όπως τη χαρακτήρισε, ενός τρίτου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «το να λέμε στους Ελληνες πως ό,τι κι αν συμβεί θα έχουν βοήθεια δεν είναι ένα καλό σημάδι. Επίσης το να λέμε στους συμπατριώτες μας πως ό,τι κι αν συμβεί οι Ελληνες θα είναι άφραγκοι είναι επίσης αντιπαραγωγικό. Πρέπει (οι Ευρωπαίοι) να γνωρίζουμε να σιωπούμε».

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα