Περίεργη στροφή από Σόιμπλε

Το Βερολίνο αλλάζει πλεύση. Από τη λιτότητα στρέφεται στην ανάπτυξη, ενώ σκέφτεται να προσφέρει και διμερώς βοήθεια στις χώρες του Νότου που πλήττονται από την κρίση. Τουλάχιστον αυτή την άποψη υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» που κυκλοφορεί σήμερα σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ, το οποίο ωστόσο γεννά και πολλά ερωτήματα. Το ρεπορτάζ στηρίζεται σε μία επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Στην επιστολή αυτή ο Σόιμπλε ζητεί την ανάληψη κοινής δράσης ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχτούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW. «Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και σε διμερές επίπεδο εκ μέρους της Γερμανίας» έγραφε στην επιστολή του προς τον κ. Ρέσλερ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθετε ότι από τη βοήθεια αυτή περιμένει «στήριξη που θα λειτουργήσει εμφανώς ταχύτερα και θα έχει αισθητά και ψυχολογικά αποτελέσματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα». H τράπεζα KfW θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων, καταρχάς για την Ισπανία, και το οποίο θα μπορούσε, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, να χρησιμεύσει κατόπιν ως πρότυπο και για την Πορτογαλία, ίσως και για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Βερολίνο διαπιστώνεται μεταστροφή, καθώς «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη». Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν «διαφορετικό» Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του «να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού που, όπως είναι γνωστό, συντάσσεται πάντα με τη γραμμή Σόιμπλε, η γερμανική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ανεργίας.

Το ρεπορτάζ του «Spiegel», ωστόσο, αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ενα από τα θέματα που δεν διευκρινίζονται είναι τι είδους επενδύσεις σχεδιάζει να κάνει η γερμανική κυβέρνηση στις χώρες του Νότου. Το δεύτερο και πιο σημαντικό θέμα που δεν διευκρινίζεται επακριβώς είναι γιατί η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ κάνει ξαφνικά αυτή τη μεταστροφή. Το «Spiegel» αναφέρει βέβαια ότι η Καγκελαρία έχει έναν «εσωτερικό» φάκελο, στον οποίο αποδεικνύεται ότι ο απολογισμός του ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης που αποφασίστηκε πέρυσι είναι αρνητικός. Εν ολίγοις αποδεικνύεται ότι η πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε η Γερμανία στον Νότο είναι αποτυχημένη. Αυτό που δεν αναφέρει όμως το «Spiegel» είναι πόσα θα χάσει η γερμανική οικονομία -που ήδη παρουσιάζει ύφεση- εξαιτίας της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο. Γιατί η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ίσως και να δικαιολογεί μια πιθανή γερμανική αλλαγή στάσης.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα