Οι 3+1 (καλοκαιρινοί) εφιάλτες του Βενιζέλου

Η επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ταξίδι σε Αμερική και Λιψία ανεβάζει πάλι στην ένταση στην Ιπποκράτους, όπου οι πρώτοι θερινοί εφιάλτες συνδέονται με τη «μαύρη τρύπα» και τη σύγκρουση με τον Γ. Παπανδρέου, με την προετοιμασία για τις ευρωεκλογές (και για τις αυτοδιοικητικές) του 2014, με την αποτυχία των προσπαθειών για συνεργασία της «Κεντροαριστεράς» και, τέλος, με το ζήτημα του ανασχηματισμού.

Πλέον στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν παρά να αντιμετωπίσουν κατάματα τα προβλήματα που ταλανίζουν το κόμμα, με πρώτο και καλύτερο αυτό των οικονομικών. Η κόντρα βενιζελικών και παπανδρεϊκών καλά κρατεί στο κόμμα του 5%, την ώρα που ακόμα και στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία εκφράζουν τις ενστάσεις τους αναφορικά με τους χειρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου. Είναι δεδομένο ότι μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής, όσο και αν ενδεχομένως επιχειρηθεί να «θαφτεί» το ζήτημα, θα πρέπει να αναζητηθεί μια λύση, ενώ νέες τριβές αναμένεται να προκύψουν όταν οι ορκωτοί λογιστές παραδώσουν τα ευρήματά τους. Αυτό θα γίνει ίσως στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, με τις «μάχες» ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα για τις ευθύνες να αναζωπυρώνονται. Μάλιστα, παραμένει άγνωστο αν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέξει την ολική ρήξη και στείλει τα πορίσματα στον εισαγγελέα μαζί με τα συμπεράσματα των ελέγχων από τους επικεφαλής των οικονομικών του κόμματος. Από την άλλη πλευρά, το στρατόπεδο Παπανδρέου ετοιμάζεται για αντεπίθεση που, εκτός από το εσωκομματικό χάσμα, μπορεί να οδηγήσει και σε τυπική διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.

Ολα αυτά σημειώνονται με τον χρόνο για τις εκλογές για Ευρωκοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μετρά αντίστροφα. Κατά τους γνωρίζοντες, στην Ιπποκράτους προβληματίζονται από τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους, μια και υπάρχει το ενδεχόμενο να εκλέξουν είτε έναν είτε και κανέναν ευρωβουλευτή την άνοιξη του 2014. Επειδή οι προοπτικές είναι ακόμη πιο δυσοίωνες για τους επόμενους μήνες, στο ΠΑΣΟΚ είναι διάχυτος ο φόβος ότι αν κατεβούν μόνοι τους στις ευρωεκλογές δεν αποκλείεται να μη συγκεντρώσουν ούτε το απαραίτητο όριο εισόδου 3% για την Ευρωβουλή. Αυτός είναι και ο λόγος που αναμένεται να ενταθούν τα ανοίγματα προς τη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και τα υπόλοιπα μικρότερα σχήματα, ακόμη και του Ανδρέα Λοβέρδου, για κοινή κάθοδο σε μια προσπάθεια διάσωσης. Ωστόσο, το εγχείρημα δεν φαίνεται να «περπατάει», καθώς η πλευρά Κουβέλη θέτει τους δικούς της σκληρούς όρους, ενώ οι άλλες κινήσεις δεν θέλουν, τουλάχιστον επί του παρόντος, να προσφέρουν σωσίβιο στον κ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ, προτιμώντας να καταγράψουν τις δικές τους, «καθαρές» δυνάμεις».

Το κλίμα, μάλιστα, επιδεινώνεται από το γεγονός ότι στις πρώτες κλειστές συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και μερικές εβδομάδες με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φαίνεται να υπάρχουν διαρροές προς άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και ειδικότερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν -σε χαμηλούς τόνους- οι επαφές με παράγοντες των ΟΤΑ που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να «μαζέψουν» τις δυνάμεις τους και να περιορίσουν τις όποιες τάσεις φυγής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται μάλιστα και οι συνεχείς προτροπές στη ΔΗΜ.ΑΡ. για συνεργασία, καθώς ο κ. Βενιζέλος αντιλαμβάνεται ότι αυτόνομα δεν θα καταφέρει να εκλέξει κανέναν περιφερειάρχη αλλά και δήμαρχο στους πολιτικά κρίσιμους δήμους.

Οι πιέσεις για υπουργικές καρέκλες

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα του κ. Βενιζέλου είναι ο ανασχηματισμός. Αν και προς στιγμήν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει στον επανακαθορισμό του υπουργικού συμβουλίου, εντούτοις ο κ. Βενιζέλος «καίγεται» για εσωκομματικούς και προσωπικούς λόγους. Και τούτο διότι στενοί συνομιλητές του εισηγούνται τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην κυβέρνηση, προκειμένου το κόμμα να καρπωθεί μερίδιο επιτυχίας σε περίπτωση που η πολιτική του κ. Σαμαρά αρχίσει να αποδίδει. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο κ. Βενιζέλος συχνά πυκνά επικαλείται ως πρόσχημα την ανάγκη επικαιροποίησης της Προγραμματικής Συμφωνίας των τριών αρχηγών, γεγονός που μέχρι στιγμής συναντά την άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου και εν μέρη της ΔΗΜ.ΑΡ. Επιπλέον, προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν και αρκετοί βουλευτές που επιθυμούν διακαώς μια υπουργική καρέκλα, προκειμένου να συνεχίζουν να στηρίζουν τον κ. Βενιζέλο.

Σε κάθε περίπτωση, στο παρασκήνιο για πιθανή συμμετοχή στη κυβέρνηση ακούγονται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Μανιάτης, ενώ κατά καιρούς φημολογείται ότι θώκο θα εποφθαλμιούν η Φώφη Γεννηματά, ο Φίλιππος Σαχινίδης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Γιώργος Ντόλιος, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις εκτός Κ.Ο.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα