ΔΕΣΦΑ: Ρωσικός πονοκέφαλος

Παράταση για τρίτη φορά στην ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση της ΔΕΠΑ ή / και του ΔΕΣΦΑ αναγκάστηκε να δώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Ο δεύτερος μεγάλος διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το 33% του ΟΠΑΠ, καθυστερεί εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων που φαίνεται ότι θέτει η ρωσική Gazprom. Η διοίκηση του ρωσικού ομίλου, εκτός από την περίφημη «ρήτρα δραχμής» (προβλέπει ότι το Δημόσιο θα επιστρέψει τα κεφάλαια που θα έχει επενδύσει η Gazprom στη ΔΕΠΑ στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη), έχει προβάλει σειρά απαιτήσεων που δύσκολα μπορεί να δεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Το θέμα απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου, κατά την οποία αποφασίστηκε ότι οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές θα κατατεθούν στις 20 Μαΐου και όχι στις 10 του μήνα, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Για να προχωρήσει η διαδικασία, πρέπει οι συμμετέχοντες να συμφωνήσουν στο κείμενο της σύμβασης πώλησης το οποίο -μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις των Ρώσων- θα είναι έτοιμο μετά το Πάσχα. Στην Gazprom υποστήριξαν, επίσης, ότι η αργία του Πάσχα αποτελεί εμπόδιο για την έγκαιρη ολοκλήρωση της… ανάγνωσης του τελικού κειμένου και φέρονται να ζήτησαν τη νέα παράταση.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει δεχθεί τη «ρήτρα δραχμής», καθώς θεωρεί ότι θα αποτελέσει προηγούμενο για επόμενους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ανθίσταται και στις πιέσεις των Ρώσων, προκειμένου να καταργηθεί η εγγυητική επιστολή που πρέπει να καταβάλει ο πλειοδότης, ώστε να μην αποχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τα αιτήματα της Gazprom ξεπερνούν τα 20, όπως αναφέρουν στελέχη του Ταμείου, αριθμός που δείχνει τις δυσκολίες του διαγωνισμού. Οι συνεχείς απαιτήσεις για αλλαγές στη σύμβαση πώλησης προκαλούν νευρικότητα στην οδό Κολοκοτρώνη αλλά και σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, που διαπιστώνουν από πρώτο χέρι ότι η Gazprom θέλει γη και ύδωρ προκειμένου να επενδύσει στην Ελλάδα.

Εκτός από την Gazprom, στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει η επίσης ρωσική Sintez (η στάση της οποίας θα κρίνει πολλά), η Socar από το Αζερμπαϊτζάν, η κοινή εταιρία των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, καθώς και η κοινοπραξία της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με τον τσεχικό επενδυτικό όμιλο PPF, που ενδιαφέρεται μόνο για τον ΔΕΣΦΑ.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα