«Το ΕΚΕΒΙ ήταν μια όαση δημοσιονομικής ανομίας». Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, δίνοντας τις δικές του εξηγήσεις για το πώς μπήκε λουκέτο στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου έπειτα από 19 χρόνια λειτουργίας.
«Δεν πρέπει να συγχέουμε το βιβλίο ως πολιτιστική αξία με το βιβλίο ως εμπορευματική ή οικονομική αξία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβάρας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα και τη μεθοδολογία ορισμένων που, όπως είπε, καλλιεργούν την εντύπωση ότι στην Ελλάδα το βιβλίο είναι υπό διωγμό. «Χθες, για παράδειγμα, μια βελγική εφημερίδα έγραψε για την άμεση αντίδραση των πολιτιστικών φορέων για το θέμα. Δεν θα ενδώσω σε εκείνους οι οποίοι με αφορμή την κρίση στο ΕΚΕΒΙ προσπαθούν να εμφανίσουν την Ελλάδα ως χώρα στην οποία διώκεται το πολιτιστικό αυτό αγαθό» υποστήριξε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις παθογένειες αλλά και τα «κουσούρια», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενός οργανισμού που συστάθηκε τη δεκαετία του ’90 για την εξυπηρέτηση των κρατικών πολιτικών, χωρίς να είναι φορέας Δημοσίου. «Ηταν ένας οργανισμός στον οποίο αναγνωρίζονταν όλες οι διοικητικές ατέλειες, ενώ δεν υπήρχε καμία υποχρέωση να πληρώνει φόρους». Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό θα ξεκινήσει άμεσα και διαχειριστικός έλεγχος για το ΕΚΕΒΙ.
«Εχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως ξαφνικά μας ήρθε στο μυαλό να γίνουμε διώκτες του βιβλίου. Κάθε άλλο παρά κακό θέλω να κάνω σε αυτό. Είμαι βιβλιολάτρης. Σκοπός μας είναι να ανοίξει και ένας γόνιμος διάλογος για το θέμα του ΕΚΕΒΙ. Καλώ όλους τους σοβαρούς ανθρώπους που πραγματικά τους νοιάζει να μας καταθέσουν προτάσεις» είπε ο κ. Τζαβάρας. Ανήγγειλε επίσης ότι η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Hellexpo και ότι γενικότερα οι συμμετοχές του ελληνικού βιβλίου δεν θα περιορίζονται στο εξής μόνο στη Φρανκφούρτη και την Μπολόνια, καθώς στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι η χώρα μας να συμμετέχει σε περισσότερες διεθνείς εκθέσεις.
Οπως διευκρινίστηκε, καμία από τις… καλές δράσεις του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου δεν θα σταματήσει. Ούτε η φιλαναγνωσία -το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προωθεί τη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή στα σχολεία- αλλά ούτε και η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.
Οσο για τους εργαζομένους στον οργανισμό, κατέστη σαφές ότι καμία θέση εργασίας δεν θα χαθεί, αφού υπάρχει το σκεπτικό να μεταφερθούν στο ΥΠΠΟ.
Και μπορεί οι απόψεις του αναπληρωτή υπουργού για το πολυσυζητημένο θέμα του ΕΚΕΒΙ να είναι σαφείς, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για το ζήτημα της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την ύπαρξη στρατηγικής ενίσχυσης του χώρου από την Πολιτεία, ο κ. Τζαβάρας δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις.
Αναφορά έγινε ακόμη και στην υπόθεση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών που έσκασε σαν βόμβα τις προηγούμενες ημέρες στον χώρο του πολιτισμού. «Ακόμη δεν είναι σίγουρο ποιοι φορείς θα καταργηθούν» είπε, διευκρινίζοντας ότι οι προτάσεις αυτές έχουν γίνει με πρωτοβουλία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Είναι ένα πρώτο κείμενο. Εχουμε σοβαρές ενστάσεις. Καταλαβαίνετε πως δεν μπορούμε να πούμε το ναι στην συγχώνευση του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Είναι απλά ανέφικτο».
Στα σκαριά η διοίκηση του Φεστιβάλ Αθηνών
«Τελειώνουν τα βάσανα του Φεστιβάλ Αθηνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τζαβάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι σε λίγες ημέρες επίκειται και ο ορισμός της διοίκησής του. Το όνομα, ωστόσο, του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν έγινε γνωστό, χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιστροφής του Γιώργου Λούκου. Την ώρα πάντως που αναμένονται ανακοινώσεις για τη μοίρα του φεστιβάλ, ο αναπληρωτής υπουργός έσπευσε να ανακοινώσει την πρόθεσή του για τη θέσπιση ενός νέου θεσμού, του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που θα έχει οικουμενικό χαρακτήρα. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, σημαντικό ρόλο στην υλοποίησή του θα έχει ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος.
Γιώτα Βαζούρα