Σενάρια συνωμοσίας σχετικά με την άγνωστη διακίνηση της «λίστας Λαγκάρντ» προτού φτάσει επίσημα στα χέρια του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου επανέρχονται στην επιφάνεια, με αφορμή τις ημερομηνίες δημιουργίας και καταχώρισης αρχείου του φακέλου «GREECE», που περιλαμβάνονται στο στικάκι της δικογραφίας. Σύμφωνα με την εκτύπωση των στοιχείων του επίμαχου usb, o φάκελος «GREECE» δημιουργείται στις 15 Απριλίου 2009 στις 10.41 π.μ., στη συνέχεια η επόμενη ημερομηνία που εμφανίζεται ως «τελευταία αποθήκευση» είναι 4 Αυγούστου 2010, ενώ επίσης ως ημερομηνία τροποποίησης εμφανίζεται η 4η Αυγούστου 2010.
Ως ημερομηνία δημιουργίας του usb εμφανίζεται η 8η Ιουλίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης φέρεται ότι αντιγράφει, με τη συνδρομή συνεργάτιδάς του, το στικάκι που του παρέδωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και να καταστρέφει, πιθανότατα, το πρωτότυπο αντίγραφο. Το γεγονός ότι το ψηφιακό υλικό αυτό δημιουργήθηκε πολύ πριν φτάσει στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ενδεχομένως να συνάδει με όσα λέγονται σχετικά με την κατοχή της λίστας από ελληνικά χέρια νωρίτερα απ’ ό,τι γνωρίζουμε.
Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» σε ρεπορτάζ της, λίγο καιρό μετά την επιχείρηση του Γάλλου εισαγγελέα Ερίκ Μονγκολφιέ, ο οποίος είχε είχε εισβάλει στην οικία του τραπεζικού υπαλλήλου της HSBC Ερβέ Φαλσιανί (ανακαλύπτοντας την κλοπή των 130.000 τραπεζικών λογαριασμών), ο πρέσβης και τότε επικεφαλής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας φέρεται ότι είχε «προσωπικές» επαφές για να πάρει το CD, οι οποίες συνδυάστηκαν με απόρρητο κονδύλι 1.200.000 ευρώ που είχε χορηγηθεί στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για τον προϋπολογισμό της ΕΥΠ του 2010.
Τα χρήματα αυτά φέρεται ότι δόθηκαν σε «σύνδεσμο». Βέβαια, το γεγονός ότι γνώστες των «μυστικών» της πληροφορικής υποστηρίζουν ότι ειδικά σε «φλασάκι» οι ημερομηνίες μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή περιπλέκει την υπόθεση, καθώς κανείς δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου προχθές το μεσημέρι στη Βουλή, λίγο πριν από την ψηφοφορία, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη τη «λίστας Λαγκάρντ» το καλοκαίρι του 2010 από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ (σ.σ.: εννοώντας τον κ. Μπίκα).
Σε κάθε περίπτωση, η διενέργειας πραγματογνωμοσύνης, εφόσον διαταχθεί από την Προανακριτική Επιτροπή, ενδεχομένως να φωτίσει την υπόθεση.
Σειρά καταθέσεων «καίνε» τον Παπακωνσταντίνου
Σαφείς αποστάσεις από τον εξάδελφο της συζύγου του Γιώργο Παπακωνσταντίνου παίρνει στο υπόμνημα έγγραφων εξηγήσεων που κατέθεσε στους οικονομικούς εισαγγελείς ο Ανδρέας Ρωσσώνης. Οπως επισημαίνει ο πολιτικός μηχανικός, «ο Γ. Σ. Παπακωνσταντίνου κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών και βρισκόταν υπό συνεχή αρνητική κριτική από τον Τύπο και αλλού.
Από αυτά τα αντικειμενικά δεδομένα γίνεται αμέσως σαφές ότι ο εξάδελφος της συζύγου μου είχε αυτοδυνάμως, προς περιφρούρηση της δικής του πολιτικής φυσιογνωμίας, λόγο να μη θέλει οικογενειακώς να συνδέεται με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα. Ειδικά σήμερα, σε εποχή που η χώρα μαστίζεται από ανέχεια. Συνεπώς και αν ήθελε υποτεθεί ότι -πράγματι- ο πρώην υπουργός νόθευσε κείμενο, που εξέθεσε σε αρνητική πολιτική κριτική το όνομά του, είχε στήριγμα αυτοτελές για να ενεργήσει έτσι». Για πρώτη φορά έτσι, διά στόματος μάλιστα συγγενικού προσώπου του πρώην υπουργού αποδίδεται ένα σαφές κίνητρο στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, βάσει του οποίου θα μπορούσε να έχει προβεί στην αλλοίωση της λίστας.
Αποκαλυπτικός, ωστόσο, στην κατάθεσή του είναι και ο Γιώργος Αγγελόπουλος, μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο Παπακωνσταντίνου, απόφοιτος πληροφορικής. Οπως επισημαίνει, «περί τα τέλη του 2010 ο υπουργός μού έδωσε ένα CD, χωρίς να μου εξειδικεύσει το περιεχόμενό του, μου είπε να βρω γύρω στα 20 μεγαλύτερα ποσά, καθώς επίσης και σε ποιους αντιστοιχούν και να του αναφέρω και το συνολικό ποσό όλων των αρχείων». Σύμφωνα με όσα περιγράφει ο μάρτυρας: «Πήρα το CD, όταν είδα ότι ήταν πολλά αρχεία, πάνω από 2.000, δεν μπορώ να θυμηθώ τον ακριβή αριθμό, τα αντέγραψα στον υπολογιστή του υπουργείου για πρακτικούς λόγους. Το CD τo κλείδωσα στο συρτάρι του γραφείου μου. Μετά από περίπου μία εβδομάδα, κατέληξα σε 20 στοιχεία, τα έβαλα σε ένα φάκελο μαζί με το CD και τον άφησα στο γραφείο της γραμματείας, στη συρταριέρα της αλληλογραφίας του υπουργού».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, όπως αναφέρει ο μάρτυρας, τον κάλεσε στη συνέχεια και τον ρώτησε για το σύνολο των αρχείων και στο τέλος του είπε χαρακτηριστικά: «Ωραία, ό,τι δούλεψες διάγραψέ το»! «Ο κ. υπουργός ουδέποτε έδωσε εντολή σε μένα να αντιγράψω τα αρχεία σε memory stick usb και εγώ ο ίδιος δεν αντέγραφα ποτέ τα αρχεία αυτά» είπε ο μάρτυρας.
Ενδιαφέρον έχει και η κατάθεση της ειδικής συνεργάτιδας του πρώην υπουργού Οικονομικών Λεμονιάς (Μόνας) Παπαδάκου, η οποία, εάν και δηλώνει ότι δεν έχει καμία γνώση για την υπόθεση, επισημαίνει: «Κατά τη γνώμη μου τόσο η λίστα όσο και οποιαδήποτε άλλη λίστα έρχεται σε γνώση του υπουργείου οφείλει να αποτελεί βάση ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο νόμος έχει συμπεριλάβει όλες τις ειδικές προβλέψεις για να το εξασφαλίσει αυτό σε επίπεδο θεσμών και διαδικασιών».
Στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου 2011 στο υπουργείου Οικονομικών για τη «λίστα Λαγκάρντ» αναφέρονται στις καταθέσεις τους στους οικονομικούς εισαγγελείς η διευθύντρια του γραφείου του πρώην υπουργού Οικονομικών Χρύσα Χατζή και ο νομικός του σύμβουλος Αναστάσιος Μπάνος. Ο τελευταίος επισημαίνει ότι είχε πει στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι ήταν δυνατόν να διεξαχθεί φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ.
Βάσω Παλαιού