Η βοήθεια προς τις τράπεζες, ο διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και το θέμα της Κύπρου είναι κάποια από τα ζητήματα, πλην της Ελλάδας, που θα αποτελέσουν το βασικό αντικείμενο συνομιλιών στο Eurogroup της Δευτέρας. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν ποιες τράπεζες θα λάβουν απευθείας βοήθεια από το ταμείο διάσωσης, ένα θέμα που αναμένεται να διχάσει, καθώς η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα σημάνει μεγάλες αλλαγές σε ό,τι αφορά τον ρόλο και την εμπλοκή των εθνικών κυβερνήσεων. «Υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό σε κάθε χώρα. Το Εurogroup της επόμενης εβδομάδας είναι μόλις η αρχή αυτής της συζήτησης» είπε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις συνομιλίες. Αλλοι προειδοποίησαν για το υψηλό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). «Ολη αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με έναν συμβιβασμό που δεν θα ικανοποιεί κανέναν» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι κάποια πρόοδος θα πρέπει να έχει σημειωθεί έως τον Μάρτιο.
Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία περιμένουν αρκετά από το εν λόγω εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης, γιατί έχουν δανειστεί πολλά δισ. ευρώ από την ευρωζώνη για τις τράπεζές τους. Ωστόσο, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία πιστεύουν ότι ο ESM θα πρέπει να βοηθήσει μόνο στην επίλυση προβλημάτων που θα παρουσιαστούν στο μέλλον.
Εν τω μεταξύ, χωρίς την οριστική έκθεση της Pimco για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος θα αναχωρήσει για το Eurogroup της Δευτέρας ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή. Τα στοιχεία που έχει ζητήσει η Κεντρική Τράπεζα από την Pimco δεν έχουν ακόμη αποσταλεί, γεγονός το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες οι διεργασίες για τελική κατάληξη του ζητήματος να καθυστερήσουν. Ο κ. Σιαρλή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι στο Eurogroup θα γίνει συζήτηση, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να οδηγήσει σε οριστική απόφαση. Στην ερώτηση αν το Μνημόνιο θα υπογραφεί από την παρούσα κυβέρνηση ή από την επόμενη ο κ. Σιαρλή ανέφερε: «Είναι η Κύπρος που κρίνεται και όχι η κυβέρνηση. Επομένως σημασία έχει να υπάρξει ένα σωστό Μνημόνιο για την Κύπρο». Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε πάντω στο πρακτορείο Reuters, ότι η δανειακή σύμβαση με την Κύπρο είναι πιθανό να ολοκληρωθεί το δεύτερο μισό του Μαρτίου, δηλαδή μετά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην χώρα στις 17 Φεβρουαρίου.