Ο Γιάννης Μιχελάκης ήταν ως εκπρόσωπος Τύπου η φωνή και η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας για περίπου δύο χρόνια, έως την ημέρα που το κόμμα έγινε κυβέρνηση. Η μη υπουργοποίησή του ήταν έκπληξη. Από τότε ο κ. Μιχελάκης επέλεξε για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα να μείνει σιωπηλός.
Σήμερα μιλά στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και σπάει τη σιωπή του. Δίνει τη δική του εξήγηση για το ότι δεν μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει:
-Αλλα μέτρα δεν μπορεί να υπάρξουν. Δεν τα αντέχουν ούτε η πραγματική οικονομία ούτε η κοινωνία.
-Κανείς από το Μαξίμου δεν του… έχει τραβήξει το αυτί για τις ερωτήσεις που καταθέτει στη Βουλή.
-Ολοι οι βουλευτές των κομμάτων που ψήφισαν τα μέτρα γνώριζαν ότι με το φορολογικό θα έπρεπε να εισπράξουμε επιπλέον 3 δισ.
-Πρέπει να αποφύγουμε την κοινωνική αποσύνθεση και την εθνική περιπέτεια.
Επίσης, χαρακτηρίζει νέους κομματικούς σχηματισμούς «φούσκες που θα σκάσουν», προαναγγέλλει ότι θα είναι υποψήφιος με σταυρό, υποστηρίζει ότι υπουργοί και βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση σηκώνουν τεράστια βάρη και προσθέτει ότι οι σχέσεις του με τον κ. Σαμαρά είναι άριστες.
Κύριε Μιχελάκη, θα σας πω μια απορία που έχει πολύς κόσμος και τι συζητάμε και στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Τι έγινε τελικά και ο Μιχελάκης δεν είναι στην κυβέρνηση; Ποιοι τον «έφαγαν» και δεν μπήκε στην κυβέρνηση;
Εχω πει ότι όποιος βλέπει τη συμμετοχή του στην πολιτική σαν υποθήκη αντιπαροχής βλέπει από λάθος γωνία την πολιτική. Δεν είχα και δεν έχω τέτοια αντίληψη. Για να μην «κουτσομπολεύετε», όμως, σε λάθος βάση, σας λέω ότι οι σχέσεις μου με τον πρωθυπουργό είναι σε άριστο επίπεδο και οι επαφές μας τακτικές.
Είστε ευτυχής ή δυσαρεστημένος που δεν είστε στην κυβέρνηση;
Σηκώνουν τεράστια βάρη οι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης. Νιώθουμε, όμως, και οι βουλευτές που τη στηρίζουμε βαριές ευθύνες. Ολοι κατανοούμε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Και η ευκαιρία αυτή δεν μπορεί να χαθεί.
Πιστεύετε ότι με την εκταμίευση τελειώνει το δράμα των Ελλήνων ή έρχονται κι άλλα μέτρα;
Αλλα μέτρα δεν μπορεί να υπάρξουν. Δεν τα αντέχουν ούτε η πραγματική οικονομία ούτε η κοινωνία. Το είπε ξεκάθαρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ξέρουμε, βέβαια, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, καθώς θα μπαίνουν σε εφαρμογή τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί. Μπορεί δηλαδή, πέρα από τις συγκεκριμένες μειώσεις εισοδημάτων, να έχουμε νέες υφεσιακές πιέσεις και νέες τάσεις αύξησης των λουκέτων και της ανεργίας. Απέναντι σ’ αυτά όμως η εκταμίευση των επόμενων δόσεων -μιλάμε για 52,5 δισ. ευρώ- μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και στην απομάκρυνση της παραλυτικής οικονομικής αβεβαιότητας. Θα προχωρήσει, ανάμεσα στα άλλα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα εξοφληθούν οι οφειλές του κράτους στους ιδιώτες. Προετοιμάζονται, επίσης, δράσεις που αφορούν την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, την επίσπευση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, τη χρηματοδοτική στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εκδηλώνεται μια συντονισμένη προσπάθεια ανάσχεσης της ύφεσης και επανεκκίνησης της οικονομίας. Δημιουργούνται νέα δεδομένα και νέες αναπτυξιακές δυνατότητες. Κι έτσι ακριβώς μπορούμε να δούμε ακόμη πιο γρήγορα την επιστροφή στην ανάπτυξη. Μέτρα, δράσεις και πολιτικές από δω και πέρα δεν μπορεί παρά να αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση της σπατάλης, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη. Θα έχουμε δυσκολίες, αλλά για πρώτη φορά μπορούμε να αισιοδοξούμε.
Πολλές φορές, με ερωτήσεις σας, έχετε «στοχοποιήσει» τον υπουργό Οικονομικών αλλά και άλλες αστοχίες της κυβέρνησης. Νιώθετε αντάρτης; Σας έχουν πάρει τηλέφωνο από το Μαξίμου να σας πουν «ρε Γιάννη, τι έπαθες»;
Προσπαθώ με τις ερωτήσεις μου να μεταφέρω στην κυβέρνηση ερωτήματα του κόσμου που μας ψήφισε, αλλά και γενικότερα των Ελλήνων πολιτών. Δεν στοχοποιώ, όμως, κανέναν και δεν μου έχουν μεταφερθεί από πουθενά οποιαδήποτε παράπονα. Αγωνιώ και αγωνίζομαι για την επιτυχία της κυβέρνησης· που βεβαίως θα είναι επιτυχία για ολόκληρη τη χώρα και για όλους τους Ελληνες.
Πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού;
Αυτό το ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός.
Πιστεύετε ότι η Ν.Δ. πρέπει να διαλυθεί και να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, φιλοευρωπαϊκό, με προσωπικότητες κ.λπ. όπως ακούγεται;
Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα η μόνη συμπαγής και ισχυρή πολιτική δύναμη. Τα κόμματα, ωστόσο, ως ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί, είναι ανάγκη να προσαρμόζονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και στις ανάγκες των καιρών. Είναι μια πάγια αρχή που γίνεται πιο επίκαιρη σε μια εποχή όπου το πολιτικό σκηνικό γύρω μας παίρνει την εικόνα κινούμενης άμμου. Και μην έχετε αμφιβολία: Οι φούσκες που είδαν το φως στο προηγούμενο διάστημα θα σκάσουν.
Στις άλλες εκλογές με σταυρό. Σε ποια περιφέρεια;
Προφανώς θα είμαι υποψήφιος με σταυρό, αλλά ακόμη δεν έχω συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Εχουμε ακόμη πολύ καιρό μπροστά μας.
«Οσοι ψηφίσαμε το Μνημόνιο ξέραμε τι φέρνει το φορολογικό»
Είστε τρίτεκνος. Το νέο φορολογικό, τουλάχιστον όπως το βλέπουμε, σας «τιμωρεί». Τι θα θέλατε να αλλάξει για να το ψηφίσετε; Οπως είναι περνάει από τη Βουλή;
Ξέρουμε -και το ψηφίσαμε οι βουλευτές όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση- ότι το νέο φορολογικό πρέπει να φέρει στα δημόσια ταμεία επιπλέον 3 δισ. ευρώ. Η εξίσωση ήταν δύσκολη. Ηταν αδύνατον να αποφευχθούν επιβαρύνσεις, εκείνο που επιδιώχθηκε ήταν να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ανακούφιση των οικονομικά ασθενεστέρων, αλλά και μια όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή βαρών.
Με άριστα το δέκα, πώς θα βαθμολογούσατε έως τώρα την κυβέρνηση;
Αντί να παριστάνω τον δάσκαλο, θα ήθελα να θυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή βρέθηκε, από την πρώτη στιγμή, αντιμέτωπη με την απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αποκατέστησε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας, κάλυψε ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του παρελθόντος, διασφάλισε την ευρωπαϊκή μας παρουσία, απομάκρυνε την αβεβαιότητα και άνοιξε μια καινούργια σελίδα για το αύριο. Εκεί που η χώρα αντιμετώπιζε διεθνή δυσπιστία, αποκτά φίλους και μια σημαντική ανάσα, ώστε να σταθεί στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά.
«Εφτασε η ώρα της ανάπτυξης»
Τι θα θέλατε να αλλάξει στην κυβερνητική πολιτική;
Στους πρώτους έξι μήνες η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να αφοσιωθεί στις αποφάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής και να ανταποκριθεί σε ειλημμένες δεσμεύσεις της χώρας. Από τη στιγμή αυτή -όπως το είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός- αρχίζει μια άλλη σελίδα. Μπαίνουν μπρος οι μηχανές της ανάταξης και της ανάπτυξης. Αλλάζει το κλίμα, αλλάζουν οι προτεραιότητες, αλλάζει η πολιτική.
Τι λέτε σήμερα σε έναν πολίτη που προεκλογικά σας πίστεψε και σήμερα βλέπει την κυβέρνηση να κάνει άλλα;
Είμαι σε διαρκή επαφή με τον κόσμο. Εχω την αίσθηση ότι καταλαβαίνει πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και τις προσπάθειες που αναπτύσσει η κυβέρνηση. Ξέρει ο κόσμος ότι, πέρα από τον δύσκολο δρόμο που ακολουθούμε, δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά μόνο η οικονομική κατάρρευση, η κοινωνική αποσύνθεση και η εθνική περιπέτεια.
Νίκος Ελευθερόγλου