Στη μάχη κατά του καρκίνου φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλουν οι στατίνες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Γέιλ διαπίστωσαν ότι το γνωστό φάρμακο που μειώνει τη χοληστερόλη, αν συνδυαστεί με κάποιες συγκεκριμένες ουσίες, μπορεί να θεραπεύσει δύσκολες περιπτώσεις μελανώματος, οι οποίες αργούν να γίνουν αντιληπτές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ουσίες αυτές ονομάζονται αναστολείς κινασών εξαρτώμενων από την κυκλίνη και παρουσιάζουν σημαντική αντικαρκινική δράση στους τύπους του μελανώματος που προκαλούνται από μεταλλάξεις στα γονίδια NRAS και KRAS.
Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ντέιβιντ Φ. Στερν, ο εντοπισμός αυτών των γονιδιακών μεταλλάξεων που προκαλούν συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, όπως οι παραπάνω, έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στους ασθενείς που προσβάλλονται από αυτούς. Ωστόσο, τέτοιες μεταλλάξεις εντοπίζονται μόνο σε συγκεκριμένες μορφές της ασθένειας, ενώ οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες με τα φάρμακα που χορηγούνται συνήθως. Επιπλέον, σχεδόν όλοι εκείνοι που ανταποκρίνονται αρχικά στη συνέχεια αναπτύσσουν αντίσταση στις επιδράσεις των φαρμάκων και υποτροπιάζουν.
Για τον λόγο αυτόν, οι επιστήμονες έκριναν ότι είναι απαραίτητες οι συνδυαστικές θεραπείες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αντίστασης στα φάρμακα και να υπάρξουν αποτελεσματικές θεραπείες του καρκίνου που προκαλείται από συγκεκριμένα μόρια που σήμερα δεν αντιμετωπίζονται.
Επειτα από αναλύσεις 150 φαρμάκων, οι επιστήμονες επικέντρωσαν την έρευνά τους στα 40 από αυτά και διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίαζαν οι στατίνες, οι οποίες σκότωναν τα καρκινικά κύτταρα του μελανώματος που προκαλείται από το γονίδιο RAS. Ακόμη καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα του συνδυασμού της σιμβαστατίνης με την ουσία φλαβοπιριδόλη, έναν αναστολέα πρωτεϊνών που ενεργοποιεί τη διαίρεση των κυττάρων, καθώς κατά τις in vivo δοκιμές μειώθηκε σημαντικά το μέγεθος των ανθρώπινων κυττάρων μελανώματος που είχαν εμφυτεθεί σε ποντίκια.
Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Cancer Discovery», όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους, αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά, καθώς φαίνεται ότι οι συνδυασμοί φαρμάκων μπορούν να εφαρμοστούν και για άλλες μορφές καρκίνου.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη