«Γαλάζιο» μαρτύριο με την εξεταστική

Η εμφάνιση ενός αόρατου χεριού που θα εξαφάνιζε προσωρινά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής αποτελεί το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση. Ομως αυτά δεν γίνονται. Ετσι δυόμισι μήνες (!) μετά την κατάθεσή της η πρόταση των βουλευτών του Αλέξη Τσίπρα μπαίνει τελικά αυτή την Πέμπτη προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την όλη διαδικασία ως αγγαρεία. Κατ’ άλλους ως αναπόφευκτο μαρτύριο.

Στη Βουλή δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι η ψήφος πολλών κυβερνητικών βουλευτών θα κριθεί από τις εξελίξεις στο αυριανό Eurogroup. Πιθανή νέα εμπλοκή στο θέμα της καταβολής της δόσης στη χώρα μας δεν αποκλείεται να προκαλέσει κύμα δυσαρέσκειας, το οποίο θα εκδηλωθεί στην ψηφοφορία της Πέμπτης με καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης. Oποια κι αν είναι αυτή. Ούτως ή άλλως, οι γκρίνιες «γαλάζιων» βουλευτών μετά την εμπλοκή της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και τον καταιγισμό πράξεων νομοθετικού περιεχομένου είναι πολλές και… ηχηρές.

Ποια θα είναι όμως η κυβερνητική πρόταση στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ; «Ναι», «όχι», «παρών», ρελάνς με κυβερνητική πρόταση ή αποχώρηση;

«Με την εξεταστική θα ασχοληθούμε από την Τρίτη. Αν όλα πάνε καλά» είπε με νόημα στην «κυριακάτικη δημοκρατία» κυβερνητική πηγή. Η αλήθεια είναι ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι συζητήσεις για το τι θα πράξουν στην πρόταση σταμάτησαν πριν από περίπου έναν μήνα λόγω Μεσοπρόθεσμου και Προϋπολογισμού. Πάντως, το απόγευμα της Παρασκευής ουκ ολίγα κυβερνητικά στελέχη έδειξαν ότι το κλίμα οδηγεί στο «όχι». «Εχουμε δεσμευτεί ότι ο ελληνικός λαός θα μάθει όλη την αλήθεια για το πώς η χώρα έφτασε σε αυτή την κατάσταση. Και αυτό θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο και στον σωστό χρόνο» είπε προχθές το απόγευμα ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, δείχνοντας ότι το πιο πιθανό είναι πως η επίσημη γραμμή των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα είναι η καταψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σύσκεψη, πάντως, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μαξίμου, με συμμετοχή και «γαλάζιων» κοινοβουλευτικών παραγόντων αποφασίστηκε ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Αυτός είναι και ο λόγος που είναι ήδη έτοιμη -ασχέτως αν κατατεθεί- η πρόταση ρελάνς της κυβερνητικής πλευράς. Μια πρόταση που θα αναφέρεται γενικά και αόριστα σε εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο χωρίς να προσδιορίζει χρονικές περιόδους που θα ερευνηθούν και χωρίς να κατονομάζει πρόσωπα. Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και οι εύθραυστες ισορροπίες, άλλωστε, δεν επιτρέπουν και πολλά πολλά.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη πιθανότατα από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να πείσει τους «γαλάζιους» βουλευτές, θα εμφανιστεί στη Βουλή και θα πει κάτι συγκεκριμένο. Κι αυτό γιατί ειδικά στη Νέα Δημοκρατία αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι το να πάνε στην Ολομέλεια και να προτείνουν καταψήφιση της πρότασης μόνο και μόνο επειδή είναι του ΣΥΡΙΖΑ θα φούντωνε τα αντάρτικα. Στα πηγαδάκια της Βουλής, άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές που λένε ανοιχτά ότι θέλουν να γίνει εξεταστική. Οι φωνές αυτές, μάλιστα, έγιναν ακόμα εντονότερες μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας Ρουμελιώτη στη Βουλή. Ωστόσο, το τι θα πει και κυρίως το τι γραμμή θα δώσει η κυβέρνηση για την ονομαστική ψηφοφορία της Πέμπτης κρατείται στο Μαξίμου ως επτασφράγιστο μυστικό.

Το σενάριο της αποχώρησης από την ψηφοφορία φαίνεται, πάντως, ότι εγκαταλείπεται μολονότι έμεινε για αρκετό καιρό «ζεστό» σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν αντάρτικα. Το επιχείρημα όσων εισηγήθηκαν στο Μαξίμου αυτή την προοπτική είναι πως «αν μείνουμε μέσα, ακόμα κι αν δώσουμε γραμμή καταψήφισης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιοι αντάρτες θα ”πατήσουν” στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. περί εξεταστικής για το Μνημόνιο και θα την ψηφίσουν». Αυτό, πάντως, που δεν σκέφτηκαν οι θιασώτες αυτής της άποψης είναι ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της πλειοψηφίας θα έριχνε τον πήχη της απαιτούμενης πλειοψηφίας στα 120 «ναι», αριθμό που πιάνουν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, ακόμα κι αν δεν συνυπολογιστούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

«Casus belli» για το ΠΑΣΟΚ το «ναι»

Το «ναι», πάντως, φαντάζει αδιανόητο για την κυβερνητική πτέρυγα. Στο ΠΑΣΟΚ μπορεί ακόμα να κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά και να διαλαλούν ότι είναι θέμα που το χειρίζεται προσωπικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το κλίμα ωστόσο στη Βουλή δείχνει ότι στην Ιπποκράτους υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν casus belli. Οπότε το σενάριο εγκαταλείπεται. Οπως προαναφέραμε, όμως, και το «όχι» θα πρέπει να είναι αιτιολογημένο. Αυτή τη στιγμή πιθανότερη αιτιολογία για το «όχι» μοιάζει να είναι ότι προέχει η εξομάλυνση της κατάστασης στα οικονομικά της χώρας, με παράλληλη δέσμευση ωστόσο του πρωθυπουργού για σύσταση εξεταστικής μόλις η χώρα ξεπεράσει τα δύσκολα. Ες Πέμπτην, λοιπόν, τα σπουδαία.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα