Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθούν τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και ο ΟΑΣΘ και έχουν ως αποτέλεσμα να διακόπτονται δρομολόγια και να αποκλείονται χιλιάδες Θεσσαλονικείς από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Από την ερχόμενη Δευτέρα το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης σταματά να εκτελεί τα δρομολόγια εντός του νομού, ενώ το επόμενο Σάββατο υπάρχει κίνδυνος να τραβήξουν χειρόφρενο οι οδηγοί των λεωφορείων του ΟΑΣΘ.
«Ανακοινώσαμε ότι πλέον δεν έχουμε χρήματα για να προμηθευτούμε καύσιμα και να εκτελούμε κανονικά όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Περιφέρεια, δήμοι και ΟΑΣΘ μάς χρωστούν περίπου 1.000.000 ευρώ και, αν δεν πάρουμε έστω ένα μέρος αυτών των χρημάτων, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε» είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα γίνουν ορισμένα από τα τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ, ενώ από τη Δευτέρα διακόπτονται επ’ αόριστον.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης προειδοποιεί με επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό και προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι υπάρχει κίνδυνος να διακοπούν από την 1η Δεκεμβρίου τα δρομολόγια του οργανισμού. «Δεν έχουμε χρήματα όχι μόνο για να γεμίσουμε με καύσιμα τα ρεζερβουάρ των λεωφορείων, αλλά ακόμη και για να καταβάλουμε τη μισθοδοσία του προσωπικού» τόνισε στη «δημοκρατία» ο κ. Στεφανίδης, εξηγώντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΑΣΘ δεν έχει καταβληθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων. «Την ερχόμενη Δευτέρα θα γνωρίζουμε εάν ο οργανισμός θα λάβει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να καταβληθούν οι μισθοί» διευκρίνισε ο κ. Στεφανίδης, για να προσθέσει ότι το κράτος χρωστά στον ΟΑΣΘ περίπου 35.500.000 ευρώ.
Ερώτηση για την εξαιρετικά δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης λόγω της τραγικής οικονομικής θέσης τους κατέθεσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας.
Στην ερώτηση επισημαίνει τον άμεσο κίνδυνο να παραλύσει συγκοινωνιακά η Θεσσαλονίκη και τονίζει την ανάγκη να καλυφθούν ή να διακανονιστούν άμεσα οι οικονομικές ανάγκες του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και του ΟΑΣΘ, ώστε να μη μείνουν οι Θεσσαλονικείς χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς.
Θέση για το ζήτημα πήρε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, καλώντας «άμεσα τα αρμόδια υπουργεία να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους απέναντι σε δύο φορείς, όπως τα ΚΤΕΛ και ο ΟΑΣΘ, με μέγιστη κοινωνική προσφορά».
Θάνος Χερχελετζής