Είναι μόλις 23 χρονών, «γράφει» στην κάμερα και μέσω της δράσης της κατάφερε να αναδειχθεί πρόσωπο της χρονιάς από τον «Guardian», ξεπερνώντας ακόμη και την «αγαπημένη των Ελλήνων» καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Πολιτικά κανείς δεν ξέρει τι της επιφυλάσσει το μέλλον, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι η νεολαία της Χιλής βρήκε στο πρόσωπο της Καμίλα Βαγέχο το σύμβολο των νέων αγώνων, που δίνει σε καιρούς χαλεπούς για το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία.
Φοιτήτρια Γεωγραφίας η όμορφη Χιλιανή, με τη δράση της έχει ήδη προκαλέσει αρκετούς πονοκεφάλους στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινέρα και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά. Δεν πάει πολύς καιρός που μιλώντας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία την κυνηγούν σε κάθε ευκαιρία, ξεκαθάρισε ότι τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος «από μόνα τους δεν αρκούν για να επέλθει η αλλαγή». Για να αλλάξει η Χιλή, σύμφωνα με την ίδια, «χρειάζεται μια κοινωνική επανάσταση», μια ειρηνική επανάσταση που θα γεννηθεί από τα κάτω. Βασικός στόχος του φοιτητικού κινήματος δε, όπως λέει η Βαγέχο, πρέπει να είναι η ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, που επιβλήθηκε διά της βίας τον Σεπτέμβριο του 1973 με το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ, το οποίο ανέτρεψε τον Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Στη Χιλή του 21ου αιώνα οι σπουδές -ακόμη και σε δημόσια πανεπιστήμια- κατέληξαν να γίνουν «σπορ για λίγους», για τους έχοντες που μπορούν να αντεπεξέλθουν στην καταβολή των διδάκτρων, καθώς, ενώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών είναι λιγότερο από 600 ευρώ, το κόστος εκπαίδευσης είναι πολύ υψηλό – αγγίζει έως και τα 8.000 ευρώ ετησίως!
«Το πρόβλημα στη Χιλή όμως είναι μεγαλύτερο. Είναι δομικής φύσεως, γι’ αυτό και απαιτείται μια ριζική αλλαγή στη χώρα» εξήγησε στον «Guardian» η Βαγέχο. Τόνισε ακόμη ότι «δεν επιθυμούμε τη βελτίωση του ήδη υπάρχοντος συστήματος, αλλά απαιτούμε διαρθρωτικές αλλαγές. Να σταματήσει η παιδεία να είναι καταναλωτικό αγαθό, να γίνει δικαίωμα που το διασφαλίζει η Πολιτεία».
Προς το παρόν το χιλιανό φοιτητικό κίνημα πέτυχε νίκες – όπως ότι ανάγκασε τον Πινέρα να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2012 επιπλέον 280.000.000 ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και υποσχέσεις για υποτροφίες στους φτωχότερους φοιτητές. «Κύριος στόχος μας πάντως παραμένει να τεθούν όλα τα αιτήματα στην ατζέντα των εκλογών του 2013» κατέληξε η Βαγέχο, δίνοντας ουσιαστικά το σύνθημα για τη συνέχιση του «χιλιανού χειμώνα», όπως ονομάστηκε -παραφράζοντας την Αραβική Ανοιξη- ο ξεσηκωμός των φοιτητών της λατινοαμερικανικής χώρας.
Γιώργος Τραπεζιώτης