Η ευρωζώνη ελπίζει ότι θα καταβάλει τη βοήθεια στην Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου, αφού βρει μια λύση για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, τόνισε ξημερώματα Τρίτης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
«Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε σε μια καταρχήν συμφωνία στις 20 Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσουμε να την υποβάλουμε στη συνέχεια για επικύρωση, και μετά να δρομολογήσουμε την εκταμίευση ως το τέλος αυτού του μήνα» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός. Ακόμη εξήγησε ότι «η συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα θα αφορά τις ανάγκες χρηματοδότησης και τις συνθήκες για να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται».
«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, αυτό είναι αναμφισβήτητο και το έχουμε αναγνωρίσει. Είναι επίσης σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους υπευθύνους στην Ελλάδα και να πούμε στον λαό ότι οι προσπάθειές του δεν είναι μάταιες» δήλωσε από την πλευρά του κι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μη παραλείποντας να πει ότι η επιμήκυνση των δύο ετών δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερα χρήματα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε πάντως χθες στη Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία της Γερμανίας (SWR) ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δεν αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες -όπως είπε- πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως, και έκανε λόγο για «συνδυασμό μέτρων» που θα καλύψουν την ανάγκη χρηματοδότησης.
Οταν, μάλιστα, ερωτήθηκε εάν οι λύσεις που εξετάζονται αφορούν χαμηλότερα επιτόκια ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μίλησε για «συνδυασμό», εξηγώντας ότι η τρόικα δεν έχει ακόμη υποβάλει σχετική πρόταση και υπενθυμίζοντας ότι η έκθεση δεν είναι ακόμη πλήρης.
Επιβεβαίωση από το Βερολίνο για την εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τελικά δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild» που ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την εφάπαξ καταβολή τριών δόσεων, ύψους 44 δισ. ευρώ, για την Ελλάδα! «Είναι απαραίτητο, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πιστωτών, των επενδυτών και των αγορών προς την Ελλάδα» ήταν η ακριβής δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μεταδόθηκε από τη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έβαλε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη θέσπιση ενός πιο αυστηρού ελεγκτικού μηχανισμού, για τον οποίο, όπως είπε, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση.
Αρχικά πάντως πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ανέφεραν χθες ότι η Ελλάδα προσπαθεί να πετύχει την εφάπαξ εκταμίευση των τριών δόσεων, ωστόσο είναι κάτι που δεν έχει «κλειδώσει» και οι σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
H πληροφορία αυτή ωστόσο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα διαρρέουν το τελευταίο διάστημα περί τμηματικής καταβολής της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Σε ερώτηση που έγινε πάντως χθες για το θέμα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απάντησε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι η Γερμανία επιθυμεί να εκταμιευθούν εφάπαξ οι τρεις δόσεις (44 δισ. ευρώ) από το δάνειο προς τη χώρα μας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Bild», το Βερολίνο επιθυμεί να λάβει η Ελλάδα εκτός από τα 31,3 δισ. ευρώ του β΄ τριμήνου, άλλα 5 δισ. ευρώ από το γ΄ τρίμηνο και 8,3 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την εκταμίευση όλου του ποσού που αφορά το 2012.
Ολαντ: Οφείλουμε την υποστήριξη που έχουμε υποσχεθεί!
Η λύση της ελληνικής κρίσης παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής της Γαλλίας, σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ. «Δεν τελείωσα ακόμη με την αποστολή μου στην Ευρώπη» είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους. «Η ελληνική κυβέρνηση έφερε και ψηφίστηκε στη Βουλή ένα νέο σκληρό πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος. Η Ελλάδα περιμένει να δεχτεί την υποστήριξη της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Αυτή την υποστήριξη που της έχουμε υποσχεθεί. Θεωρώ ότι, πέρα από κάποια ακόμη σημεία που αφορούν τεχνικές λεπτομέρειες, της οφείλουμε αυτή την υποστήριξη για να δώσουμε ένα τέλος σε κάθε αμφιβολία σε ό,τι αφορά την ακεραιότητα της ευρωζώνης» συμπλήρωσε.