Η Ιταλία ασθενεί. Η Ιταλία εξεγείρεται. Με αυτές τις δύο φράσεις θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πια στη γειτονική χώρα. Από τη μία βρίσκονται τα συνδικάτα και ο ιταλικός λαός που σχεδόν καθημερινά βγαίνει στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την επερχόμενη οικονομική και κοινωνική λαίλαπα – που μοιάζει βέβαιη αν ρίξει κανείς μια ματιά στη συνταγή που ακολούθησαν μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι «γιατροί» της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη η κυβέρνηση Μόντι κάνει ότι δεν καταλαβαίνει (;), επιμένοντας στη λήψη μέτρων λιτότητας που -μαθηματικά- μόνο στην ύφεση οδηγούν.
Το Σάββατο ήταν η σειρά των μαθητών -της «γενιάς χωρίς αύριο»- να κατέβουν στους δρόμους της Ρώμης, διαμαρτυρόμενοι για τις νέες περικοπές στην παιδεία που επιχειρεί η κυβέρνηση των τεχνοκρατών. «Μην αγγίζετε το σχολείο, θα το υπερασπιστούμε αγωνιζόμενοι» και «η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα, το σχολείο δεν είναι επιχείρηση» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν ακόμη οι γονείς των μαθητών και οι καθηγητές τους.
Την εικόνα χάους που δημιούργησαν οι αρχιτέκτονες της οικονομικής καταστροφής της χώρας συμπληρώνει πια και το γεγονός ότι έως το τέλος του 2012 κινδυνεύουν να μην ανανεωθούν 12.000 συμβάσεις ορισμένου χρόνου γιατρών, που εγγυώνται τη λειτουργία των πρώτων βοηθειών, αλλά και άλλων τομέων του ιταλικού εθνικού συστήματος υγείας. Ωστόσο, αμετανόητος ο Μάριο Μόντι, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό «Politique Internationale», δήλωνε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι αν δεν προκύψει κυβέρνηση μετά τις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα την ερχόμενη άνοιξη, είναι έτοιμος να συνεχίσει το έργο του!
Και στην Πορτογαλία του Μνημονίου όμως, το Σάββατο, ο λαός για ακόμη μία φορά βγήκε στους δρόμους. Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά των στρατιωτικών να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν το 2013. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 5.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν βουβή διαδήλωση κρατώντας πανό με τα οποία ζητούσαν σεβασμό «στην αξιοπρέπεια» και «την εθνική κυριαρχία». «Λεπτομέρειες», θα σχολίαζαν οι δανειστές…
Γιώργος Τραπεζιώτης