Δεν βρίσκουν λύση, κόβουν τις συντάξεις!

Στιγμές αγωνίας ζει το οικονομικό επιτελείο, που προσπαθεί να κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup μεθαύριο Δευτέρα.

Η συμφωνία είναι προϋπόθεση για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, την εκταμίευση της οποίας φρενάρει το ΔΝΤ, απαιτώντας βιωσιμότητα του χρέους και κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργήσει η ύφεση. Η τελευταία είναι ήδη μεγάλη και δυστυχώς μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο και λόγω των μέτρων που πιέζει το ΔΝΤ για να ληφθούν.

Ως εκ τούτου, είναι πλέον παραπάνω από βέβαιη η καθυστέρηση της δόσης, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να διασκεδάσει με την έλευση στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη της καγκελαρίου Μέρκελ. Η γερμανική «παραχώρηση» δεν σώζει την ελληνική οικονομία, που βρίσκεται επί ξυρού ακμής, με την τρόικα να πιέζει για πρόσθετα μέτρα περικοπής εισοδημάτων.

Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Στουρνάρας αναζητεί έναν συμβιβασμό που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, αν όχι ως λύση τουλάχιστον ως ενδιάμεσο στάδιο για τη λύση.

Η τρόικα έχει ήδη επιβάλει στον νέο γύρο των περικοπών κόψιμο των χαμηλών συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ, καθώς και την απάλειψη των δώρων που δίνονται μαζί με αυτές.

Παράλληλα έβαλε στο τραπέζι και το ζήτημα να υπάρξουν μειώσεις στις άλλες συντάξεις από τα ποσό των 600 ή 700 ευρώ και πάνω. Το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να αποφύγει το κόψιμο των χαμηλών συντάξεων, έριξε στο τραπέζι τη σκέψη οι περικοπές να ξεκινήσουν από τα 1.000 ευρώ και να διαμορφώνονται ως εξής: από τα 1.000-1.500 4%, από 1.500-2.000 8%-10% και από τα 2.000 και πάνω 12%-15%.

Στα μέτρα των 7,8 δισ. ευρώ που έχουν καταγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, η τρόικα θέλει να προστεθούν τουλάχιστον άλλα δύο δισ., που θα προέλθουν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Η ελληνική πλευρά «παλεύει» να βάλει στη συμφωνία και τη λεγόμενη ρήτρα απόδοσης, η οποία με βάση τα αποτελέσματα του 2013 (εφόσον αποδειχθούν θετικά) θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει μια μικρή ελάφρυνση των μέτρων το 2014.

Το μεγάλο πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι η ύφεση της οικονομίας, την οποία δεν μπόρεσαν να προβλέψουν οι αρχιτέκτονες της τρόικας. Αυτό δημιουργεί πρόσθετα σοβαρά προβλήματα και κυρίως δίνει λαβή στην τρόικα και κυρίως στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να πιέζει για πρόσθετα μέτρα. Αυτή ήταν η αφορμή που στο πακέτο προστέθηκαν και 3 δισ. μέτρα από φόρους, που αρχικά το ΔΝΤ «ξόρκιζε» εξαιτίας της ύφεσης που θα επέφεραν στην οικονομία.

Δημήτρης Γ. Παδοκωστόπουλος


Τρεις διαγωνισμούς ως το Μάρτιο του 2013 «υποσχέθηκε» το ΤΑΙΠΕΔ στους δανειστές

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τα Κρατικά Λαχεία, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2013 οι διαγωνισμοί για τη ΔΕΠΑ και τον ΟΠΑΠ, υποστήριξε η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), έπειτα από τη συνάντηση που είχαν χθες με την τρόικα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τ. Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Εμίρης παρουσίασαν στην τρόικα τους στόχους που έχουν θέσει, καθώς και τους διαγωνισμούς που πρόκειται να «βγάλουν στον αέρα» σύντομα.

Στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία διαγκωνίζεται η ισχυρή κοινοπραξία ΟΠΑΠ, Lottomatica, Intralot, Scientific Games με την κοινοπραξία της ιταλικής Sisal με τον όμιλο Κοπελούζου (Damco Energy, Damlot) και τη λοταρία της Αυστρίας (Österreichische Lotterien Gesellschaft). Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προσκάλεσε χθες τους τρεις ενδιαφερομένους να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Στο ταμείο εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν τον προτιμητέο πλειοδότη επενδυτή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Κάποιοι στην αγορά υποστηρίζουν ότι θα υποβληθεί μόνο μία προσφορά (από την ισχυρή κοινοπραξία υπό τον ΟΠΑΠ), καθώς οι άλλοι ενδιαφερόμενοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τον διαγωνισμό για το 33% του ΟΠΑΠ. Η πρόταση φάση της διαδικασίας για τον ΟΠΑΠ ολοκληρώνεται στα μέσα Οκτωβρίου με την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος.

Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ ή/και του ΔΕΣΦΑ είχαν προκριθεί 14 από τους 17 ενδιαφερόμενους στους οποίους συγκαταλέγονται ισχυροί «παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Τώρα οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν προσφορές, αφού μελετήσουν τα στοιχεία που θα τους διαθέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Μεταξύ αυτών είναι η Socar (Αζερμπαϊτζάν), οι ρωσικές Negusneft και Gazprom, η αλγερινή Sonatrach, η ολλανδική Vopak, η ισραηλινή Israel Corp., η κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίων και Βαρδινογιάννη κ.λπ.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα