Ιλιγγιώδη ποσά που δόθηκαν ως «μίζα» για τα εξοπλιστικά προγράμματα καταγράφονται στα νέα κατηγορητήρια που συνέταξε ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Μέχρι στιγμής, οι δικαστικές αρχές έχουν καταφέρει να εντοπίσουν «μίζες» πλέον των 57.000.000 ευρώ, οι οποίες δόθηκαν για τα εξοπλιστικά προγράμματα TOR-M1 και των υποβρυχίων και, στη συνέχεια, διοχετεύτηκαν είτε σε ακίνητα είτε σε άλλες επιχειρηματικές ενέργειες από τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας και τους συγκατηγορουμένους τους. Πλέον, ο αριθμός των κατηγορουμένων για το πρώτο σκέλος του σκανδάλου Τσοχατζόπουλου ανέρχεται στους 21, καθώς ο κ. Μαλλής απέστειλε κλήσεις σε απολογία σε πέντε ακόμα κατηγορουμένους. Ετσι, με την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος θα βρεθούν τις προσεχείς ημέρες ενώπιον των ανακριτικών αρχών η Γκούντρουν Μολντενάουερ – Τσοχατζοπούλου, πρώην σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του, πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, Γιάννης Σμπώκος, όπως επίσης και ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος, ο επιχειρηματίας, μέτοχος του ΙΑΝΟΥ, Νίκος Καρατζάς και ο ιδιώτης Φώτης Αρβανίτης. Οι απολογίες τους πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία, προκειμένου να ενημερωθούν επί της δικογραφίας και να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.
Ο ανακριτής απέστειλε κλήσεις σε συμπληρωματική απολογία και στους 16 ήδη κατηγορουμένους στην υπόθεση, με τους επτά προσωρινά κρατουμένους (Ακη Τσοχταζόπουλο, Βίκυ Σταμάτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Νίκο Ζήγρα, Γιώργο Σαχπατζίδη, Αστέριος Οικονομίδης και Ευφροσύνη Λαμπροπούλου) να περνούν από το ανακριτικό γραφείο, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.
Επισημαίνεται ότι πλέον βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα που μελέτησε εξονυχιστικά τα οικονομικά δεδομένα της υπόθεσης και κυριολεκτικά ακολούθησε βήμα βήμα τις διαδρομές του χρήματος. Τα στοιχεία αυτά, κατά ασφαλείς πληροφορίες, φαίνεται να φωτίζουν τον ρόλο και τον βαθμό εμπλοκής της πρώην συζύγου αλλά και της κόρης του βασικού κατηγορούμενου.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στα νέα κατηγορητήρια που συνέταξε ο ανακριτής αναλύεται βήμα βήμα η πορεία της «μίζας», μέσω υπεράκτιων εταιριών, όπως η λιβεριανή P & A Investements και η NORRIS A.E., και αποδίδεται σε κάθε έναν κατηγορούμενο ο ρόλος του στην υπόθεση διακίνησης «μαύρου πολιτικού χρήματος». Πρωταγωνιστικός ρόλος αποδίδεται στον Ακη Τσοχατζόπουλο και στον εξάδελφό του Νικόλαο Ζήγρα, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται ότι «μετέρχονταν διάφορες πράξεις νομιμοποίησης της παράνομης περιουσίας, είτε αποκρύπτοντας είτε μετατρέποντας είτε κατέχοντας είτε αποκτώντας είτε διαχειριζόμενοι μέρος της παράνομης αυτής περιουσίας, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από την παράνομη πράξη της παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού».
Την ίδια στιγμή, αναφέρεται στα κατηγορητήρια ότι για τις συμβάσεις των τεσσάρων υποβρυχίων το 2000 και το 2002 διατέθηκαν ως «ωφελήματα» μεγάλα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω της εταιρίας FEROSTAAL και μοιράστηκαν από λογαριασμό της σε ελβετική τράπεζα. Αντίστοιχα, προγενέστερα, για την προμήθεια των 21 αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων τύπου TOR-M1 διακινήθηκαν από το 1998 έως το 2001 περισσότερα από 32.000.000 ελβετικά φράγκα μέσω επιταγών που εκδόθηκαν σε διαταγές λιβεριανών υπεράκτιων εταιριών. Τα ποσά, κατά το κατηγορητήριο, κατέληγαν στις περισσότερες περιπτώσεις στις εταιρίες που διαχειριζόταν ο Νίκος Ζήγρας, εξάδελφος του Τσοχατζόπουλου, και ήταν ιδιοκτησίας, κατά τις δικαστικές αρχές, του ίδιου του πρώην υπουργού. Τη φορολογική τους εκπροσώπηση είχε αναλάβει η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ενώ κάθε ένας από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους είχε έναν συγκεκριμένο ρόλο στο ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος.
Βάσω Παλαιού