Το «Δεν πληρώνω» του κράτους (που χρωστάει 7 δισ.) ωραιοποιεί τα μεγέθη του Προϋπολογισμού και κάνει να φαίνεται εύκολη η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Την ίδια στιγμή, το σκέλος των εσόδων έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει, με τη μαύρη τρύπα να υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ. Λίγες ημέρες νωρίτερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για να κλείσει η μαύρη τρύπα του 2012.
Τα στοιχεία του οκταμήνου, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, είναι ενδεικτικά της καταιγίδας που θα ακολουθήσει, καθώς εμφανίζουν τρύπα 2 δισ. στο σκέλος των εσόδων.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε θέσει ως στόχο να εισπραχτούν μέσα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012 έσοδα της τάξης των 35,15 δισ. ευρώ, όμως τα έσοδα που μπήκαν τελικά στα κρατικά ταμεία ανήλθαν στα 33 δισ. Ευρώ.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια άλλη όψη της δημοσιονομικής διαχείρισης, που αφορά την συρρικνούμενη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο έξι στους 10 Ελληνες πήγαν στην Εφορία να πληρώσουν τη δόση του φόρου εισοδήματος, που έληγε στο τέλος Αυγούστου. Τον προηγούμενο μήνα η ίδια αναλογία ήταν οκτώ στους 10 και είναι φανερή η κάμψη που σημειώνεται.
Επίσης τον Αύγουστο καταγράφηκαν για πρώτη φορά 460.000 περιπτώσεις φορολογουμένων, η οποίοι έφθασαν στα γκισέ των ΔΟΥ για να πληρώσουν με έναντι και να αφήσουν την υπόλοιπη οφειλή να γίνει ληξιπρόθεσμη.
Είναι ξεκάθαρο ότι η δυνατότητα μισθωτών – συνταξιούχων να πληρώνουν στην ώρα τους τους φόρους σταδιακά υποχωρεί, με αποτέλεσμα τα δημόσια ταμεία να νιώθουν ισχυρό κλονισμό. Στο επισκοπούμενο οκτάμηνο ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που εισπράχθηκε ήταν κατά 950.000.000 μικρότερος του στόχου, ενώ κατά 560.000.000 μειώθηκαν και οι έμμεσοι φόροι, εξαιτίας της υποχώρησης της κατανάλωσης.
Οι λόγοι κάμψης των εισπράξεων είναι: α) Η αδυναμία των νοικοκυριών να καταβάλουν το τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (χαράτσι Βενιζέλου), β) Στις χαμηλότερες του προβλεπόμενου εισπράξεις από τους φόρους των επιχειρήσεων και γ) η φορολογική επιδρομή που είναι σε εξέλιξη και η οποία συνδυάζεται με περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων.
Το έλλειμμα του Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο στα 12,48 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 15,21 δισ. του ιδίου διαστήματος.
Περικόπηκαν, για παράδειγμα, κατά 2,2 δισ. οι αναπτυξιακές δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), γεγονός που ισοδυναμεί με αυτοκτονία, καθώς το ΠΔΕ είναι ο μοναδικός αναπτυξιακός βραχίονας που μπορεί να κινητοποιήσει η χώρα με δική της πρωτοβουλία.
Οι δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 45,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου 50,37 δις. Η συγκράτηση γίνεται κυριολεκτικά με το κράτος να υπολειτουργεί .
Στο οκτάμηνο το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 1,41 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,2 δισ. ευρώ. Η «βελτίωση» είναι αποτέλεσμα, όπως προείπαμε, των περικοπών σε βασικές λειτουργίες του κράτους.