Επεσε η αυλαία στο θέατρο της τρόικας

Η τρόικα φεύγει προς το παρόν, αποδεχόμενη μέτρα 9 δισ. από περικοπές μισθών και συντάξεων και θα ξαναέρθει στην Αθήνα 10 ημέρες μετά για να κλείσει και τα υπόλοιπα μέτρα που απομένουν.

Οι χθεσινές εντάσεις αποδεικνύονται και λίγο στημένες, καθώς όλοι τις επιζητούσαν για τους δικούς τους λόγους και κυρίως για να έχουν δικαιολογία απέναντι στην κοινωνία.

Και εκεί που ψάχναμε μέτρα 2,5 δισ. ευρώ σε επεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα για να κλείσουμε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για κεφαλικό φόρο (θα ξεκινάει από 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται) σε όσους ενοικιάζουν ακίνητα. Η ιδέα, που ήταν του Γιάννη Στουρνάρα και εμφανίστηκε μαζί με ένα συνολικό φορολογικό πλαίσιο (ετήσιας απόδοσης 3 δισ. ευρώ εκτός των 11,5 δισ.), στάθηκε αφορμή για να «επαναστατήσει» το ΠΑΣΟΚ και να «υποχωρήσει», όπως διέδιδαν οι άνθρωποι του Β. Βενιζέλου, ο υπουργός Οικονομικών.

Εντονη ήταν χθες η αίσθηση ότι όλες αυτές οι κόντρες και οι πιρουέτες που σημειώνονται ανάμεσα στην κυβερνητική πλευρά και την τρόικα είναι και λίγο «θέατρο», προκειμένου να περάσουν ευκολότερα τα σκληρά μέτρα.

Η τρόικα επιμένει στις επιπλέον περικοπές μισθών συντάξεων και επιδομάτων, αρνούμενη να αποδεχθεί τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά, καθώς θεωρούν ότι δεν θα αποδώσουν.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έλεγε χθες προφητικά από νωρίς το απόγευμα, όταν στον αέρα πλανάτο η ένταση, ότι έχει κλείσει το μεγαλύτερο κομμάτι του πακέτου και απομένει ένα μικρό τμήμα που θα μπορούσε κατά τον ίδιο να κλείσει και πριν από το ΕΚΟΦΙΝ της 8η-9ης Οκτωβρίου, στη διάρκεια του οποίου θα ληφθεί η απόφαση για τη χορήγηση της επόμενης μεγάλης δόσης.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δεχτεί περικοπές ύψους 8 δισ. ευρώ σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις. Εάν σε αυτά προστεθούν οι εξοικονομήσεις από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, τότε το πακέτο πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών στην τρόικα, προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις, περιλαμβάνει:

-Επιβολή κεφαλικού φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν. Θα ξεκινάει κατά πάσα πιθανότητα από τα 150 ευρώ και θα ανεβαίνει ανάλογα με τα έσοδα από τα ενοίκια.

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, ο οποίος θα μειωθεί. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες λένε αντίο στη σημερινή κλίμακα, θα χάσουν το αφορολόγητο και θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή πιθανώς 20% έως 30%.

– Ολοι επιχειρηματίες θα φορολογούνται με βάση βιβλία και στοιχεία, ενώ θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες.

-Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα με λιγότερα κλιμάκια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο κλιμάκιο μετά το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 15%, από 10% που ισχύει σήμερα. Τα κλιμάκια θα περιοριστούν σε 3 ή 4, από 8 που είναι σήμερα.

-Εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα, κάτι που σημαίνει ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% για εισοδήματα πάνω από τα 100.000 ευρώ θα μειωθεί ίσως στο 30% που θα είναι και η φορολογική επιβάρυνση για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.


Τελεσίγραφο! Μέχρι τον Ιανουάριο να ψηφιστεί ο εργασιακός μεσαίωνας

Νέα βόμβα ρίχνει η τρόικα, που απαιτεί στο πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ να συμπεριληφθούν επιπρόσθετα όλες οι αλλαγές στα εργασιακά, όπως καταγράφηκαν στο e-mail που έστειλε στις αρχές Σεπτεμβρίου στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Θέλει οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, όπως: ο νέος, μειωμένος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση του πενθήμερου, η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης κ.λπ. να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, η τρόικα έχει θέσει ανοιχτά το ζήτημα της ολοκληρωτικής αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι αλλαγές που προτείνονται είναι σαρωτικές και αποσκοπούν να δημιουργήσουν εργαζομένους – λάστιχο, που θα δουλεύουν άλλοτε πρωί και άλλοτε απόγευμα, θα κινδυνεύουν να απολυθούν και να πάρουν «ψίχουλα» ως αποζημίωση, ενώ ο μισθός τους θα είναι καθηλωμένος κοντά στα 400 ευρώ ή και χαμηλότερα. Ειδικότερα, οι αλλαγές που θέλει η τρόικα να νομοθετηθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 είναι:

-Θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, διά νόμου. Η τρόικα έχει εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία ο κατώτατος να υποχωρήσει άλλο ένα 10%. Υπενθυμίζεται ότι με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του περασμένου Φεβρουαρίου, οι κατώτατες αποδοχές υποχώρησαν κατά 22% – από 751 στα 585 ευρώ και ειδικά για νέους έως 25 ετών κατά 32%, στα 510 ευρώ. Η τρόικα απαιτεί ο κατώτατος μισθός να μην αυξηθεί εάν πρώτα δεν μειωθεί η ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά. Επίσης, ζητά να διατηρηθεί το καθεστώς παγώματος των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες, πενταετίες).

-Αύξηση του μέγιστου αριθμού εργασίας από πέντε, σε έξι ημέρες την εβδομάδα. Το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να μην καταργηθεί συνολικά το πενθήμερο, αλλά να ισχύσει η εξαήμερη απασχόληση για ορισμένους κλάδους της οικονομίας (π.χ. εμπορικά καταστήματα).

-Μείωση του ποσού αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. Το υπουργείο Εργασίας αντιπροτείνει να υπάρξει μείωση στον χρόνο προειδοποίησης. Σήμερα ο χρόνος αυτός φτάνει ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας έως έξι μήνες και το υπουργείο προτείνει να μειωθεί στους τέσσερις.

-Καθορισμός της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες.

-Να μην υπάρχουν περιορισμοί για τον ελάχιστο και τον μέγιστο χρόνο εργασίας σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες.

-Να υπάρξει αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορεί ο εργοδότης να επιβάλει δίωρη πρωινή εργασία τη μια μέρα και δωδεκάωρη απογευματινή εργασία την αμέσως επόμενη, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.

-Μείωση μη μισθολογικού κόστους των εργοδοτών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα