Κόντρα ΔΝΤ με Κομισιόν για τα «λάθη» στην Ελλάδα

Διαφωνίες, όχι τόσο ως προς το είδος, αλλά ως προς την ποσότητα του… φαρμάκου που θα χορηγηθεί στον «Ελληνα ασθενή» φαίνεται ότι είχαν κατά καιρούς οι «γιατροί – δανειστές» μας, οι οποίοι κατέφθασαν κατόπιν προσκλήσεως στη χώρα για να τη βάλουν στον σύγχρονο δανειακό γύψο. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει, σύμφωνα με το Bloomberg, εσωτερική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η συνεργασία του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ε.Ε. και ΕΚΤ) στα προγράμματα βοήθειας χωρών της ευρωζώνης οδήγησε συχνά στην καθυστέρηση της λήψης αποφάσεων και κάποιες φορές στον αποκλεισμό μέτρων – όπως της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους!

«Θεσμικοί περιορισμοί στην ευρωζώνη περιόρισαν περιστασιακά τις εναλλακτικές επιλογές πολιτικής, οι οποίες μπορούσαν διαφορετικά να είχαν εξεταστεί – κυρίως την αναδιάρθρωση του χρέους για την ενίσχυση της βιωσιμότητάς του, ιδιαίτερα για τα τραπεζικά χρέη της Ιρλανδίας και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΔΝΤ.

«Είναι δύσκολο να μη συσχετίσει κανείς την έκθεση αυτή με το ευρύτερο πλαίσιο της κλιμακούμενης έντασης, καθώς πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία για τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα, ενώ η ομάδα των ελεγκτών που βρίσκεται στην Αθήνα φαίνεται να κάνει μικρή πρόοδο» δήλωσε για το θέμα ο Τόμας Κόστεργκ, οικονομολόγος της τράπεζας Standard Chartered. Ενώ πρόσθεσε ότι η έκθεση του Ταμείου αντανακλά τη δυναμική στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στους τρεις θεσμούς της τρόικας, καθώς πρέπει να αποφασίσουν για τη χορήγηση στην Ελλάδα του δανείου των 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος βοήθειας.

Χθες πάντως, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται, σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ πρέπει να δώσουν στη χώρα μας χαμηλότερα επιτόκια για το δάνειο των 130 δισ. ευρώ και τουλάχιστον μια διετή παράταση του προγράμματος προσαρμογής, μετά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση από την Ελλάδα. «Μόλις αυτό θα συμβεί, και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει, η Ευρώπη και το ΔΝΤ πρέπει να κινηθούν γρήγορα» προς την κατεύθυνση μιας -τουλάχιστον- διετούς επιμήκυνσης, είπε χαρακτηριστικά ο Νταλάρα.

Γιώργος Τραπεζιώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα