Μπρος γκρεμό και πίσω ρέμα βλέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης! Το πακέτο των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 δεν λέει να κλείσει με τίποτα, λόγω των… υπουργικών αντιδράσεων.
Την ίδια ώρα, η μαύρη τρύπα του Προϋπολογισμού μεγαλώνει μήνα με τον μήνα, με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξουν φέτος αποκλίσεις της τάξης των 3-4 δισ. ευρώ, οι οποίες πρέπει να κλείσουν με επιπλέον μέτρα! Ειδικότερα:
Νεότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση ίσως και πάνω από το 7% φέτος (έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,7%), η οποία θα έχει δραματικές συνέπειες στους στόχους είσπραξης των εσόδων και στην προσπάθεια συγκράτησης του δημόσιου ελλείμματος. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα 3,3 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί (το ειδικό τέλος ακίνητων, η εξίσωση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης – κίνησης και οι μειώσεις 10%-20% στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου) μπορεί να μην επαρκούν για την κάλυψη των αστοχιών του Προϋπολογισμού.
Για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καταλήξει σε περικοπές δαπανών ύψους 8 δισ. ευρώ από το σύνολο των 11,6 δισ. που απαιτεί η τρόικα και για να βρεθούν τα υπόλοιπα θα χρειαστεί ένας άθλος, καθώς, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, «κάποιοι υπουργοί κάνουν πως… δεν καταλαβαίνουν».
Tο σχέδιο κατευθύνσεων για την εξοικονόμηση 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 βρίσκεται σε τελικό στάδιο και σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι προτάσεις για τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για να καλυφθεί το κενό εξετάζονται προτάσεις όπως:
– Εξορθολογισμός των προνοιακών μεταβιβάσεων με στόχο «τα επιδόματα και οι κοινωνικές παροχές να δίνονται με καλύτερη στόχευση στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού», όπως απαιτεί η τρόικα. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται σχέδιο για παροχή βοηθήματος ανεργίας σε μακροχρόνια ανέργους που έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.
– Αύξηση στις ώρες διδασκαλίας των 150.000 εκπαιδευτικών, ένα μέτρο που θα οδηγήσει σε περιορισμό των απαιτούμενων προσλήψεων δασκάλων και καθηγητών.
– Κλείσιμο κρατικών ΚΤΕΟ και αξιοποίηση ιδιωτών στη λειτουργία των εφοριών και των πολεοδομιών της χώρας. Οπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «οι ορκωτοί λογιστές θα αναλάβουν δουλειές της Εφορίας, οι πολιτικοί μηχανικοί δουλειές της Πολεοδομίας, τα ιδιωτικά συνεργεία τις δουλειές των ΚΤΕΟ».
– Κλείσιμο φορέων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατάργηση θέσεων συμβούλων δημάρχων, μέτρο που οδηγεί σε εξοικονόμηση 60.000.000 ευρώ. Αλλα 10.000.000 ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση επιστημονικών συμβούλων για τους βουλευτές.
– Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και λουκέτα σε νοσηλευτικά ιδρύματα με χαμηλή πληρότητα, αλλά και ευρύτερες παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας με περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
– Περιστολή του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ έως και 50%. Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις, το οποίο θα ψαλιδίσει πολλά από τα επιδόματα των εργαζομένων. Ορισμένες ΔΕΚΟ μάλιστα αγνόησαν και παλαιότερο νόμο, που υποχρέωνε σε μείωση των αποδοχών κατά 30% σε σχέση με το 2009.
Η δέσμη των μέτρων θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους επικεφαλής του κλιμακίου την προσεχή Πέμπτη. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα παραμείνουν, όπως όλα δείχνουν, στην Αθήνα ολόκληρο τον Αύγουστο, καθώς η αξιολόγηση και η επαναδιαπραγμάτευση θα είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία.
Στέλιος Κράλογλου
Χαμηλώνει κι άλλο (στα 2.200 ευρώ!) το πλαφόν στις συντάξεις!
Ακόμα χαμηλότερο πλαφόν, στα 2.200 ευρώ μεικτές αποδοχές, προσανατολίζεται να θεσπίσει η κυβέρνηση για τις συντάξεις, προκειμένου να εξοικονομήσει το 1-1,5 δισ. ευρώ που επιθυμεί για τη διετία 2013-2014. Ο αρχικός προσανατολισμός για την επιβολή πλαφόν στα 2.400 ευρώ, σύμφωνα και με τις προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), φαίνεται ότι δεν αρκεί για να επιτευχθεί το ποσό της περικοπής δαπανών που απαιτεί η τρόικα. Ετσι, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να συμφωνήσει σε ένα ανώτατο ύψος σύνταξης (κύριας και επικουρικής), που δεν θα υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ. Το αντίστοιχο πλαφόν που ισχύει σήμερα για τις συντάξεις του ΙΚΑ είναι 2.740 ευρώ μεικτά, ενώ για τις περιπτώσεις συνταξιούχων με διπλές συντάξεις το πλαφόν ανέρχεται στα 3.360 ευρώ.
Η μελέτη του ΚΕΠΕ μπορεί να έδινε την εντύπωση ότι επιτυγχάνεται ο στόχος της περικοπής πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τον προσδιορισμό ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις τα 2.400 ευρώ, όμως στην πράξη αποδεικνύεται ότι το όφελος είναι πολύ μικρότερο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εντόπισαν ότι δεν είναι περισσότεροι από 18.000-20.000 οι συνταξιούχοι που έχουν τόσο υψηλές αποδοχές.
Επίσης, το ΚΕΠΕ δεν είχε συνυπολογίσει τις δεδομένες απώλειες που πρόκειται να υπάρξουν, στην περίπτωση που θα εφαρμοστεί πλαφόν, από τη φορολογία εισοδήματος. Είναι προφανές ότι την επόμενη φορολογική περίοδο οι συνταξιούχοι που λάμβαναν τόσο υψηλές συντάξεις θα καταβάλουν πολύ μικρότερο φόρο, αφού στο εξής οι ετήσιες αποδοχές θα είναι αντίστοιχα πολύ πιο μικρές. Το συνολικό όφελος από μια τέτοια περικοπή κυμαίνεται από 500.000.000 ευρώ έως 700.000.000 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση.
Για να αποφευχθεί η εύρεση άλλων μέτρων, το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε το πλαφόν στις συντάξεις να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο, στα 2.200 ευρώ. Ετσι, υπολογίστηκε ότι το δημοσιονομικό όφελος θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, κάτι που αυτόματα καλύπτει τη βασική προϋπόθεση που είχε τεθεί από την τρόικα.
Σημειώνεται ότι στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να επανεξεταστεί το καθεστώς χορήγησης δύο συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν άμεσα οι συντάξεις 150.000-200.000 δικαιούχων, οι οποίοι κατέβαλλαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές που απαιτούνται για να έχουν δικαίωμα σε μια τέτοια παροχή. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται οι χήρες που λαμβάνουν και μέρος της σύνταξης του αποθανόντος συζύγου τους. Επίσης είναι οι γιατροί του ΕΣΥ, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και οι πολιτικοί.
Το σχέδιο περιλαμβάνει αρχικά την ενημέρωση των δικαιούχων ότι δεν θα μπορούν στο εξής να έχουν τη συγκεκριμένη παροχή. Θα δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι ποια σύνταξη θα κρατήσουν και ποια θα «θυσιάσουν»…
Βασίλης Αγγελόπουλος