Σε βέρτιγκο βρίσκεται ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Διαφορετικά πώς να ερμηνευθεί η άποψη που εξέφρασε ότι ήταν πάντα κατά του δημοψηφίσματος που ζήτησε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, παρ’ όλο που και τότε από το βήμα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τασσόταν και ο ίδιος υπέρ της προσφυγής στις κάλπες συντασσόμενος απόλυτα με τον τότε αρχηγό του. Παράλληλα, όλοι θυμούνται τα τηλεοπτικά πλάνα από τις Κάννες, με τον κ. Βενιζέλο να είναι δίπλα στον κ. Παπανδρέου την ώρα που ανακοίνωνε τη μεγάλη του ανακάλυψη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου σε βάρος της χώρας. Κι όχι μόνον αυτό. Ο κ. Βενιζέλος, συνεχίζοντας το παραλήρημά του στον «Βήμα FM» ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν υπονόμευσε τον πρώην πρωθυπουργό και ότι αν ο κ. Παπανδρέου δεν είχε επιμείνει στο δημοψήφισμα θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα συνέχισε τους λεονταρισμούς απέναντι στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, τους οποίους δεν τολμά να διαγράψει. «Οποιος θέλει να κάνει κόμμα μπορεί να το κάνει. Εχω ακούσει πολλά περί κομμάτων, περί κινήσεων περί ρόλων. Οποιος θέλει μπορεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να κατέβει στον λαό» τόνισε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας τους Θ. Πάγκαλο, Γ. Ραγκούση, Γ. Φλωρίδη και Η. Μόσιαλο. Ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη δηκτικός ήταν και έναντι άλλων κορυφαίων στελεχών, όπως την Α. Διαμαντοπούλου και τον Α. Λοβέρδο, που τηρούν μια επαμφοτερίζουσα στάση. «Οποιος έχει αμφιθυμία και δεν ξέρει τι είναι και έχει κρίση ταυτότητας και νιώθει ότι δεν τον εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, βεβαίως δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείται στο ΠΑΣΟΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας με έμμεσο πλην σαφή τρόπο την οικειοθελή αποχώρησή τους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις θέσεις αυτές τις επανέλαβε λίγες ώρες αργότερα και σε υψηλότερους τόνους στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του κόμματος. «Δεν μπορεί να ταλαιπωρεί το ΠΑΣΟΚ όποιο στέλεχος έχει κρίση ταυτότητας ή όποια στελέχη κρύβονται πίσω από δήθεν ομίλους και τάσεις» είπε και έκανε λόγο για αλαζονικές συμπεριφορές, μικρομεγαλισμούς και στελέχη φασονίστες. Υποστήριξε ακόμη ότι θέλουν να μεταφέρουν την τεχνογνωσία του ΠΑΣΟΚ σε άλλους πολιτικούς χώρους, υπονοώντας υπόγειες επαφές με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο θρασύτατος Βενιζέλος δίνει τώρα… οδηγίες στον Σαμαρά!
Τον ουδέτερο σχολιαστή και τον άνετο τιμητή της οικονομικής κατάστασης της χώρας παριστάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, διαγράφοντας κατά προκλητικό τρόπο τα συσσωρευμένα προβλήματα που κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ο ίδιος ως αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Παπανδρέου – Παπαδήμου, που μοίραζε διαβεβαιώσεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012, τώρα δίνει και οδηγίες για το πώς τις δικές του καθυστερήσεις στα δημοσιονομικά και τα ανεφάρμοστα μέτρα θα τα καλύψει η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά.
Με χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Βήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να προσπεράσει τις προσωπικές του ευθύνες, αποδίδοντας τον βραχνά των 11,5 δισ. στις λανθασμένες εκτιμήσεις που είχε κάνει η τρόικα ως προς την ύφεση.
Μάλιστα χαρακτήριζε αδύνατον να συγκεντρωθούν 11,5 δισ. από περικοπές. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να συγκεντρώσει κανείς από περικοπές δαπανών 11,5 δισ. για το 2013-2014. Αυτή η δυσκολία υπήρχε πάντα, αλλά έχει επιδεινωθεί λόγω των τελικών προβλέψεων που γίνονται σε σχέση με την ύφεση του 2012» υποστήριξε στην παρέμβασή του ο Ε. Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για τη διαμόρφωση ενός επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. «Εφόσον κάνουμε ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής και απλώσουμε την προσαρμογή αυτή, το λιγότερο σε 4,5 χρόνια θα δούμε τις νέες μακροικονομικές προβλέψεις» ανέφερε.
Στην ίδια συνέντευξη ο Ε. Βενιζέλος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ως προς το επίπεδο των σχέσεών του με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αποφεύγοντας ωστόσο να τον εκθειάσει για τους έως τώρα χειρισμούς του. Με έμμεσο δε τρόπο έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και ευσχήμως τον χρέωσε στον Κώστα Σημίτη και τον Γιάννο Παπαντωνίου. «Ο κ. Στουρνάρας είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, είναι ένας άνθρωπος με εμπειρία, ο οποίος έχει ζήσει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συνεργαζόμενος την περίοδο του κ. Σημίτη και του κ. Παπαντωνίου στο υπουργείο Οικονομίας, έχει μεγάλη εμπειρία από το ΙΟΒΕ…».
Γ. Κατσίγιαννης