Πεδίον του Αρεως: Το λίφτινγκ και η παραμόρφωση

Περασμένα μεγαλεία αποτελούν για τους κατοίκους γύρω από το Πεδίον του Αρεως τα έργα ανάπλασης του πάρκου, που στοίχησαν στον ελληνικό λαό σχεδόν 10.000.000 ευρώ. Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την παράδοσή του στους κατοίκους της πρωτεύουσας, το πολυδιαφημισμένο «ανακαινισμένο» πάρκο φαντάζει πιο παραμελημένο από ποτέ. Διασχίζοντάς το κανείς αναρωτιέται πού ακριβώς επενδύθηκαν αυτά τα χρήματα, καθώς οι εικόνες που αντικρίζει είναι τουλάχιστον θλιβερές.

Σπασμένα παγκάκια και ρημαγμένα κιόσκια, άρρωστοι φοίνικες, «γυμνοί» από φύλλα, και λιμνάζοντα νερά στα άλλοτε τρεχούμενα ρυάκια και τα εντυπωσιακά σιντριβάνια συνθέτουν το σκηνικό εγκατάλειψης και μαρασμού ενός από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της -πνιγμένης στο τσιμέντο- Αθήνας. Το ολικό «λίφτινγκ», που με τόση καρτερία ανέμεναν οι Αθηναίοι, δεν διαδέχτηκε δυστυχώς η αυτονόητη συντήρηση και η φύλαξη του χώρου που θα περίμεναν οι επισκέπτες του.

Οι μόνοι που φαίνονται να απολαμβάνουν λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς είναι τα παιδάκια των αλλοδαπών, που πλημμυρίζουν τα μεσημέρια τον χώρο. Είναι εντυπωσιακό ότι, αν βρεθεί εκεί κανείς τυχαία προτού0 πέσει ο ήλιος, αισθάνεται ότι βρίσκεται σε άλλη χώρα, καθώς σπάνια ακούς κάποιον να μιλάει ελληνικά, ενώ στα παγκάκια μουσουλμάνες με τις χαρακτηριστικές μαντίλες λιάζονται, έχοντας την προσοχή τους στα πιτσιρίκια που παίζουν.

Η εγκληματικότητα εντός του πάρκου καλπάζει, ενώ ακόμα και η εταιρία security που ήταν επιφορτισμένη με το δύσκολο έργο της φύλαξής του έχει πλέον αποχωρίσει. Οπως αποκαλύπτει ο Γιώργος Γαλανός, διευθυντής της εταιρίας Swedish Systems Security, η Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, η οποία ήταν υπεύθυνη για το Πεδίον του Αρεως, «δεν σεβάστηκε τη διάρκειας 1+1 χρόνο σύμβαση με την εταιρία, καθώς με το πέρας του πρώτου έτους δεν την ανανέωσε, προκήρυξε νέο διαγωνισμό και ανέθεσε τη φύλαξη σε άλλη εταιρία. Εμείς κινηθήκαμε δικαστικά ενάντια αυτής της εταιρίας και δικαιωθήκαμε από το Εφετείο Αθηνών. Ωστόσο, έπειτα από αυτήν την απόφαση του Εφετείου, η Υπερνομαρχία ακύρωσε τον διαγωνισμό και κατά συνέπεια και την απόφαση που μας δικαιώνει».

Ετσι, από τα τέλη Μαρτίου το Πεδίον του Αρεως παραμένει εντελώς αφύλακτο και με μηδενική αστυνομική παρουσία, και όλα αυτά τη στιγμή που εντός του πάρκου έχουν καταγραφεί σοβαρότατες παραβατικές πράξεις. «Στον έναν χρόνο που είχαμε αναλάβει τη φύλαξη ανακαλύψαμε από καθημερινό εμπόριο ναρκωτικών και όπλων μέχρι και φυτεία χασίς (!)» αναφέρει ο κ. Γαλανός, δίνοντας έτσι το στίγμα της μετατροπής του Πεδίου του Αρεως, από τόπο αναψυχής των Αθηναίων, σε άβατο των κακοποιών, που «λύνουν και δένουν» όταν πέσει το σκοτάδι. Οι κλοπές και οι ληστείες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Η παράνομη πορνεία ανθεί, με γυναίκες και άντρες που «ψωνίζονται» απροκάλυπτα ακόμη και τις απογευματινές ώρες.

«Η κατάσταση είναι αυτή που μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε περπατώντας απλά στο πάρκο. Δεν μπορούμε ούτε να κυκλοφορήσουμε πλέον και, όταν πέφτει ο ήλιος, κοιτάμε το συντομότερο να έχουμε φύγει» αναφέρει ο πατέρας Ευγένιος Κανάκης από τον Ιερό Ναό των Παμμέγιστων Ταξιαρχών Πεδίου Αρεως. «Το μόνο που άλλαξε στη ζωή των ανθρώπων από την ανάπλαση και μετά είναι ότι πριν περπατούσαμε πάνω σε άσφαλτο, ενώ τώρα περπατάμε πάνω σε πέτρα, όμως και πριν μας λήστευαν και τώρα μας ληστεύουν. Εξάλλου, η καθαριότητα και η συντήρηση είναι ανάλογες της φύλαξης» συμπληρώνει ο ίδιος, που από φόβο αναγκάζεται να πηγαίνει μέχρι την εκκλησία με το αυτοκίνητό του «και τις ασφάλειες κατεβασμένες», προκειμένου να μη διασχίσει πεζός το πάρκο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του θράσους των παρανόμων που συνωστίζονται στο Πεδίον του Αρεως είναι το ότι δεν είναι λίγες οι φορές που, κατά τη διάρκεια γάμων και άλλων μυστηρίων που τελούνται στον ναό, οι πιστοί έχουν πέσει θύματα κλοπών. «Πάλι καλά που έρχεται ακόμα και αυτός ο λίγος κόσμος στην εκκλησία με αυτά που περνάνε» καταλήγει ο πατέρας Ευγένιος.

Ο 80χρονος Αλέξανδρος Κολποδίνος, συνταξιούχος αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, ο οποίος επισκέπτεται καθημερινά το Πεδίον του Αρεως από το 1981, όπως λέει, δεν έχει δει τίποτα να αλλάζει προς το καλύτερο από τότε που ολοκληρώθηκε η ανάπλαση και ύστερα. «Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, ρίξανε 6.000 κυβικά μπετόν, ποσότητα που αντιστοιχεί σε έξι πολυκατοικίες. Αυτό δεν λέγεται ανάπλαση και φυσικά έκτοτε ούτε το καθαρίζουν ούτε το προσέχουν ούτε και το φυλάνε. Μας το στέρησαν για τρία χρόνια, όσο διήρκεσαν οι εργασίες, για να είναι μέσα σε ενάμιση χρόνο χειρότερο από πριν».

Αγγελος Σκορδάς

Φωτ.: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img