Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού παίζει ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη στους ενηλίκους, σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Νέα μελέτη, την οποία διεξήγαγαν ερευνητές του NYU Langone Medical Center, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμογλοβίνης (HbA1c), ενός σημαντικού βιοδείκτη για τη «μέση» παρουσία της γλυκόζης στο αίμα, σε διάστημα τριών μηνών. Μάλιστα, η σχέση αυτή είναι πολύ πιο έντονη στα παχύσαρκα άτομα, τα οποία έχουν υψηλό δείκτη σωματικής μάζας.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το βακτήριο επηρεάζει τα επίπεδα δύο στομαχικών ορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και θεωρούν ότι η εξάλειψή του, με τη χρήση αντιβιοτικών, θα παρουσίαζε πολύ καλά αποτελέσματα, κυρίως στα παχύσαρκα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες έρευνες, ώστε να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι επιδράσεις του στην υγεία, καθώς και η εξάλειψή του σε σχέση με την ηλικία και το επίπεδο της παχυσαρκίας. «Αν οι μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν την ανακάλυψή μας, τα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη θα μπορούν να κάνουν μια εξέταση που θα δείχνει αν έχουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ώστε να το θεραπεύσουν και πιθανόν να προλάβουν την εμφάνιση του διαβήτη» είπε η δρ Γιου Τσεν, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Κατά καιρούς αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την ύπαρξη του ελικοβακτηριδίου με τον διαβήτη, όμως η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση που ασκεί στην HbA1c (σημαντικός βιοδείκτης για τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα μακροπρόθεσμα). «Η παχυσαρκία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη και είναι γνωστό ότι ο μεγάλος δείκτης σωματικής μάζας σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα της HbA1c. Μαζί τους, όμως, σχετίζεται και η παρουσία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το οποίο τα αυξάνει ακόμη περισσότερο όταν υπάρχει μεγάλος δείκτης σωματικής μάζας» εξηγεί ο δρ Μάρτιν Μπλέιζερ.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη