Ενα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών έκαναν Αμερικανοί και Φλαμανδοί επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μπορούν να μπλοκάρουν την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, μελετώντας το έντερο και τα βακτήρια που κατοικούν σ’ αυτό.
Στο έντερο υπάρχουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί, η παρουσία των οποίων ευθύνεται για την υγεία και τις ασθένειες που εμφανίζονται. Το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα περιέχει περίπου 1.500 είδη βακτηρίων, ενώ μόνο στο πεπτικό σύστημα κατοικούν περίπου 100 τρισ. μικρόβια, αριθμός τριπλάσιος από τον αριθμό των κυττάρων που υπάρχουν στα βασικά όργανα του ανθρώπου. Ολα αυτά αποτελούν το ανθρώπινο μικροβίωμα, που περιλαμβάνει τα επικίνδυνα βακτήρια, αλλά και εκείνα που είναι φιλικά προς τον οργανισμό και προστατεύουν από τα μικρόβια, διασπούν τις τροφές για να πάρει ο οργανισμός ενέργεια και παράγουν βιταμίνες.
Σύμφωνα με επιστήμονες από το Φλαμανδικό Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας, υπάρχουν τρία βασικά οικοσυστήματα βακτηρίων. Κάθε άνθρωπος διαθέτει το ένα από αυτά, χωρίς να έχει καμία σχέση με τη φυλή ή τη χώρα του.
Το μικροβίωμα παίζει τεράστιο ρόλο στην κατανόηση και των αλλεργιών, του διαβήτη και του καρκίνου. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα του Ιατρικού Κολεγίου Ουισκόνσιν έδειξε ότι οι τύποι και τα επίπεδα των βακτηρίων στο έντερο δείχνουν ακόμη και την πιθανότητα μελλοντικής καρδιακής προσβολής, η οποία θα μπορούσε να προληφθεί με προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι. Το είδος των βακτηρίων που κατοικεί σε κάθε έντερο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός παίρνει ενέργεια – π.χ. από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Αυτό ακριβώς εξηγεί τον λόγο για τον οποίο κάθε οργανισμός μεταβολίζει διαφορετικά τις τροφές. Μάλιστα, ανάλογος συσχετισμός υπάρχει ανάμεσα στην παχυσαρκία και την αφθονία των βακτηρίων που αποσπούν ταχύτατα την ενέργεια από τις τροφές. Σύμφωνα με επιστήμονες του Flemish Institute of Biotechnology, όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, στη βελτίωση της διατροφής των παιδιών του τρίτου κόσμου, αλλά και στην πρόληψη ασθενειών μέσω της διατροφής.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη