Δημόσιο: Οι βαθμίδες για το μισθολόγιο – βαθμολόγιο

Με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που έχουν αναγνωριστεί έως και σήμερα 31 Οκτωβρίου, θα γίνει η κατάταξη των υπαλλήλων, σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο. Επιπλέον στην εγκύκλιο θα ξεκαθαρίζεται ότι οι υπάλληλοι θα μπορούν να αναγνωρίζουν έως και 7 έτη προϋπηρεσίας σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή στον ιδιωτικό τομέα.

Οι υπάλληλοι που κατά την 1η Νοεμβρίου ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν τουλάχιστον 20 έτη υπηρεσίας κατατάσσονται στον Βαθμό Α’.

Για τους υπαλλήλους που κατέχουν συναφές διδακτορικό καθώς και για τους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης αφαιρούνται από τον απαιτούμενο χρόνο για την τελική κατάταξη έξι έτη. Για τους κατόχους συναφούς μεταπτυχιακού αφαιρούνται δύο έτη. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε κατηγορία ανώτερη των τυπικών τους προσόντων κατατάσσονται στους βαθμούς της κατηγορίας όπου ανήκουν αλλά σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο, με την προσθήκη τριών πλασματικών χρόνων.

Η κατάταξη στο νέο βαθμολόγιο δεν θα επιφέρει άμεσα αλλαγές σε όσους υπαλλήλους κατέχουν θέσεις ευθύνης, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξαρτήτως του βαθμού στον οποίο θα καταταγούν. Οι νέοι μισθοί αποδίδονται με βάση την κατάταξη στον βαθμό και στο αντίστοιχο μισθολογικό κλιμάκιο.

Για τον επακριβή προσδιορισμό των νέων μισθών θα εκδώσει ειδική εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών. Για την κατάταξη υπαλλήλου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) με συνολικό χρόνο υπηρεσίας 28 χρόνια που τα τρία διανύθηκαν ως ΤΕ και τα 25 με το προσόν της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) θα υπολογιστούν τελικά: 3 + 10 + 15/2 (το μισό πέραν της δεκαετίας) = 20,5 έτη.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα έπρεπε να καταταγεί στον βαθμό Γ’ της κατηγορίας ΤΕ. Στην περίπτωση που παρέμενε στην κατηγορία ΔΕ με συνολικό χρόνο υπηρεσίας 28 έτη θα κατατασσόταν στον βαθμό Β’. Σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορεί να καταταγεί σε βαθμό χαμηλότερο από αυτόν που θα κατατασσόταν εάν παρέμενε στη χαμηλότερη κατηγορία, οπότε θα καταταγεί τελικά στον βαθμό Β’ της κατηγορίας ΤΕ.

Αντίστοιχα για απόφοιτο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με προϋπηρεσία 10 χρόνων θα προσμετρηθεί στον συνολικό του χρόνο υπηρεσίας χρονικό διάστημα 6 ετών, λόγω της ιδιότητάς του αυτής. Θα καταταγεί τελικά με συνολικό χρόνο υπηρεσίας 16 ετών στον βαθμό Γ’ με ένα έτος πλεονάζοντα χρόνο.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


Πρωτόκολλο και κλητήρες σε εφεδρεία με «κούρεμα» του κράτους έως και 60%

Δεύτερο κύμα εφεδρείας στον στενό δημόσιο τομέα φέρνει το 2012, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών για μείωση του δημόσιου τομέα. Με βάση και την έκθεση του ΟΟΣΑ, η κυβέρνηση προχωρεί σε περικοπή έως και 60% φορέων, υπηρεσιών και άλλων δομών της δημόσιας διοίκησης, ενώ μια σειρά από υποστηρικτικές διαδικασίες του κράτους θα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών.

Στην έκθεσή του, την οποία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, ο ΟΟΣΑ εισηγείται «κούρεμα» φορέων, υπουργείων και άλλων υπηρεσιών του κράτους. Η μείωση μπορεί να φΤάσει και το 60% και θα αφορά σε πρώτη φάση διοικητικές υπηρεσίες όπου απασχολούνται χαμηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Πάντως, σύμφωνα και με την εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, η μείωση αυτή θα είναι, αρχικά τουλάχιστον, της τάξεως του 30%.

Διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με τη μισθοδοσία, υπάλληλοι πρωτοκόλλου, κλητήρες, τεχνικοί υπολογιστών, υπάλληλοι προμηθειών και άλλοι είτε θα μετακινηθούν είτε θα περάσουν στην εφεδρεία, ενώ ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών του Δημοσίου εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα.

Το πρώτο πείραμα θα γίνει με την εκχώρηση των υποστηρικτικών πυλώνων των υπουργείων και των οργανισμών σε ιδιωτικές εταιρίες. Αντί, λοιπόν, τα γρανάζια να τα κινούν χιλιάδες υπάλληλοι, στη θέση τους θα υπάρχει ένας κεντρικός server που θα τον ελέγχει ιδιώτης και από αυτόν θα φεύγουν και θα έρχονται τα πάντα (ενιαίο πρωτόκολλο και ίδια έγγραφα αποφάσεων για όλους).

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει χιλιάδες υπαλλήλους τόσο στην εργασιακή εφεδρεία αρχικά όσο και στην απόλυση από το Δημόσιο, ακόμη και από τον στενό δημόσιο τομέα. Μόλις το περασμένο Σάββατο η «δημοκρατία» αποκάλυψε ότι η μείωση του δημόσιου τομέα κατά 30% μπορεί να οδηγήσει 250.000 υπαλλήλους στην ανεργία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως πληροφορείται η «δ», η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχτεί τις εισηγήσεις της τρόικας για σημαντική μείωση του δημόσιου τομέα, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πτώση του μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα. «Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, καθώς εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε στη «δ» υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συμμετέχει στις συσκέψεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, από τη στιγμή που, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής, οι δανειστές μας ανέλαβαν τα χρέη της χώρας μας και εμείς τα ελλείμματά μας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ως χώρα είμαστε υποχρεωμένη να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορούμε να εξυπηρετούμε μόνοι μας μισθούς, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα του κράτους.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img