Δεν πρόλαβε να πάρει το Νόμπελ

Ακόμη τρεις σπουδαίοι επιστήμονες προστέθηκαν και επίσημα χθες στο πάνθεον των δεκάδων ανθρώπων που έχουν τιμηθεί με Νόμπελ Ιατρικής, από το 1901 μέχρι σήμερα.

Ο λόγος, βέβαια, για τον Αμερικανό Μπρους Μπέτλερ, τον Ζιλ Χόφμαν από το Λουξεμβούργο και τον Καναδό Ραλφ Στάινμαν, οι οποίοι, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή, ήταν εκείνοι που τιμήθηκαν με το βραβείο για το έτος 2011, για τις έρευνές τους πάνω στα ανοσοποιητικά συστήματα. «Οι φετινοί νομπελίστες προκάλεσαν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακαλύπτοντας τις αρχές που αποτελούν τα κλειδιά για την ενεργοποίησή του» ανέφερε η επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι «οι κ. Μπέτλερ και Χόφμαν μοιράζονται το μισό βραβείο για τις εργασίες τους στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ο κ. Στάινμαν ανταμείβεται για τις εργασίες του στο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα».

«Είναι μια από τις πιο χαρούμενες μέρες της ζωής μου» δήλωσε στη συνέχεια ο Αμερικανός Μπέτλερ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα του η δουλειά του να οδηγήσει σε νέες θεραπείες των φλεγμονωδών νοσημάτων.

Η φετινή απονομή, όμως, σημαδεύτηκε από την απουσία του ενός εκ των τριών βραβευθέντων, του Καναδού Ραλφ Στάινμαν, που έφυγε από τη ζωή πριν από τρεις ημέρες, όπως ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο Ροκφέλερ -στο οποίο εργαζόταν-, αλλά επιβεβαίωσε και η ίδια η επιτροπή απονομής των Νόμπελ.

«Ο Στάινμαν πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά το πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, προσθέτοντας ότι ο 68χρονος ερευνητής την τελευταία τετραετία υπέφερε από καρκίνο στο πάγκρεας και είχε καταφέρει να παρατείνει για κάποιο χρονικό διάστημα τη ζωή του, χάρη σε μια πρωτοποριακή θεραπεία που ο ίδιος είχε ανακαλύψει όσο εργαζόταν. Η αξιωματούχος της επιτροπής απονομής των βραβείων Νόμπελ Ανα Ντουμάνσκι, μιλώντας για τη θλιβερή είδηση, δήλωσε ότι «μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο καθηγητής Στάινμαν έχει πεθάνει».

Σε αριθμούς

-110 χρόνια κλείνουν φέτος τα βραβεία Νόμπελ.

-241 ήταν φέτος ο αριθμός ρεκόρ των υποψηφίων για το Νόμπελ Ιατρικής.

-2 προσωπικότητες αρνήθηκαν κατά το παρελθόν να παραλάβουν το βραβείο. Ο Γάλλος Ζαν-Πολ Σαρτρ το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1964) και ο Βιετναμέζος πρωθυπουργός Λε Ντουκ Θο, που δεν δέχτηκε το 1973 να μοιραστεί το Νόμπελ Ειρήνης με τον τότε Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ.

-90 ετών ήταν ο γηραιότερος τιμηθείς με Νόμπελ Οικονομίας. Ο λόγος για τον ρωσικής καταγωγής Λεονίντ Χούρβικς.

-25 ετών ήταν ο Βρετανός Λόρενς Μπραγκ, όταν το 1915 μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής με τον πατέρα του Γουίλιαμ.

-41 γυναίκες, ανάμεσά τους και η Μαρία Κιουρί δύο φορές, έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ από τη θέσπισή του.

-776 είναι ο αντίστοιχος αριθμός των ανδρών που έχουν βραβευτεί από τη Σουηδική Ακαδημία.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img