Θαύμα! Ο Βενιζέλος σε δύο εβδομαδες έγινε «Γιωργάκης»

Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι. Σε Θεόδωρο Πάγκαλο νούμερο δύο μετατράπηκε χθες ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζηλεύοντας προφανώς τη δόξα του κ. Πάγκαλου με τα απαράδεκτα διλήμματα «Μεσοπρόθεσμο ή τανκς». Με ένα προκλητικό, βγαλμένο από άλλες εποχές και έμπλεο αλαζονείας στρατιωτικό παράγγελμα, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε χθες από τη Βουλή την αντιπολίτευση «να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέει η κυβέρνηση», προκαλώντας την έκρηξη οργής της Νέας Δημοκρατίας.

«Μετά τα τανκς του κ. Πάγκαλου ήρθε σήμερα η στρατιωτική πειθαρχία του κ. Βενιζέλου. Να τους χαίρεται η κυβέρνηση τους δύο αντιπροέδρους της, που ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον σε εκβιαστικά διλήμματα και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Η κυβέρνηση όσο αποτυγχάνει τόσο τα χάνει» απάντησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτική Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας, παρομοιάζοντας την ομιλία Βενιζέλου με παραλήρημα.

Απέναντι στις έντονες αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τον κάλεσε να ανακαλέσει αμέσως, ο κ. Βενιζέλος απέδειξε ότι έχει αρχίσει να χάνει την ψυχραιμία του έπειτα από τις αλλεπάλληλες γκάφες της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα ο ίδιος άνθρωπος, αναφερόμενος στην ερμηνεία που δίνει η Νέα Δημοκρατία στην επιλεκτική χρεοκοπία, κατηγορούσε την αξιωματική αντιπολίτευση για παιχνίδια λέξεων που βάζουν σε κίνδυνο τη χώρα, δικαιολογήθηκε για τα περί στρατιωτικής πειθαρχίας λέγοντας πως πρόκειται για σχήμα λόγου, προκαλώντας έτσι τη θυμηδία όσων βρίσκονταν στην Ολομέλεια.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε και πάλι στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι ο όρος «selective default» δεν θα πρέπει να μεταφράζεται στα ελληνικά κατά τρόπο λαϊκίστικο, ανεύθυνο και με μικροκομματικές πλάκες και -το λιγότερο- δημαγωγικά, αφού δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας. Και πάλι όμως δεν μπόρεσε να κρύψει την αλαζονεία του, καλώντας τον λαό να ακούει μόνο την κυβέρνηση και τον ίδιο και κανέναν άλλο. «Ο όρος “selective default” δεν είναι μια πραγματική κατάσταση, δεν είναι πιστωτικό γεγονός, δεν είναι ούτε χρεοκοπία ούτε πτώχευση ούτε αδυναμία πληρωμής. Είναι μία βαθμολόγηση προσωρινή των ελληνικών ομολόγων» είπε ο κ. Βενιζέλος. Παρομοίασε μάλιστα τον όρο «selective default» με το σταυροδρόμι που βρίσκεται το ελληνικό τρένο του δημόσιου χρέους για να «αλλάξει» ράγες και από τη μεγάλη και δυσβάσταχτης επιβάρυνσης και να πάει σε ελάφρυνση. «Πρέπει να περάσει από τη διασταύρωση και ο κλειδούχος να γυρίσει το κλειδί. Αυτό κρατάει μία στιγμή και αυτό πρέπει να γίνει και γίνεται χωρίς κινδύνους, χωρίς κανένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και η διαβεβαίωσή μου αυτή είναι θεσμική, επίσημη και απερίφραστη» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Για εμάς η λέξη χρεοκοπία δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας» απάντησε ο Ν. Λέγκας από τη Ν.Δ., ενώ για «βενιζέλεια» γκάφα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλης, προτρέποντας τον κ. Βενιζέλο να τιθασεύσει τη λεξιλαγνεία του.

Αυτό πάντως που δεν μπορούσε να κρύψει ο κ. Βενιζέλος ήταν η «χαρά» του για το ότι στον χορό των προβλημάτων και των πιέσεων από τις αγορές μπήκαν δύο ισχυρές οικονομίες, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας. Το νόημα των όσων είπε ο κ. Βενιζέλος είναι ότι η Ελλάδα θα σωθεί ευκολότερα τώρα που το πρόβλημα διευρύνεται και δεν είναι μόνο ελληνικό.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Καμία επένδυση (έως τώρα) στο fast-track

Το fast-track εξελίχθηκε σε φιάσκο-track. Ούτε μία μεγάλη επένδυση έχει υπαχθεί στον νόμο για το fast-track, εννέα μήνες μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, με την κυβέρνηση να υπόσχεται στην τρόικα ότι θα υπάρξει ομοβροντία εντάξεων από τον Σεπτέμβριο. Ενδεικτικό του κλίματος επενδυτικής άπνοιας είναι και το γεγονός ότι μόνο τρεις επενδυτές έχουν καταθέσει έως σήμερα αίτηση για ένταξη στη διαδικασία fast, μέσω της οποίας επιταχύνεται η διαδικασία αδειοδότησης μιας επένδυσης. Μάλιστα, ο ένας από τους τρεις είναι θυγατρική της ΔΕΗ!

Στην τέταρτη αξιολόγηση του Μνημονίου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα εντάξει το πρώτο έργο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στις ερωτήσεις των στελεχών του Ταμείου για τις καθυστερήσεις, οι αρμόδιοι απαντούν ότι, μετά την ένταξη του πρώτου έργου, όλα θα κυλούν ρολόι. «Μόλις το σύστημα αρχίσει να δουλεύει, οι ουρές για ένταξη και έγκριση των επενδύσεων θα περιοριστούν σημαντικά» υπόσχονται οι συνεργάτες του κ. Χαρ. Παμπούκη, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης που εποπτεύει το εγχείρημα.

Οι ξένοι επενδυτές, από την άλλη, προσπαθούν να καταλάβουν σε ποιον γενικό γραμματέα να απευθυνθούν: Στον γενικό γραμματέα στρατηγικών επενδύσεων που βρίσκεται υπό τον κ. Παμπούκη στο υπουργείο Ανάπτυξης, στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας που θα προσληφθεί σύντομα στο υπουργείο Οικονομικών ή στον γενικό γραμματέα Ιδιωτικοποιήσεων του ίδιου υπουργείου; «Η υπηρεσία μιας στάσης έχει πολλούς ελεγκτές» έλεγε πρόσφατα στέλεχος της αγοράς ακινήτων, που εκπροσωπεί ξένους ομίλους.

Από τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού Invest in Greece, ο οποίος έχει αναλάβει να υποστηρίξει τους επενδυτές που θα ενταχθούν στο fast-track, αλλά και μικρότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση τρεις επενδυτές: α) Η ΔΕΗ για το μεγάλο έργο κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου (το μεγαλύτερο στον κόσμο) στην Κοζάνη. β) Οι Καναδοί που έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των Χρυσωρυχείων Καβάλας. γ) Ομιλος (ΠΡΑΒΙΤΑ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΓΚΟΛΦ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ) που ενδιαφέρεται για την κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος και γηπέδων γκολφ στη Χαλκιδική. Προς το παρόν, ακόμα και αυτοί οι τρεις είναι στην αναμονή.

Φώτης Κόλλιας


Ο Παπανδρέου (αφού άφησε τον Ευάγγελο να εκτεθεί στο υπουργικό) πάει σήμερα στην Κω

Εκδρομή στην Κω πηγαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, με πρόσχημα τη συμμετοχή σε σύσκεψη τοπικών φορέων για τον τουρισμό, ξεκινώντας όμως στην πραγματικότητα τις θερινές του εξορμήσεις σε νησιά, παρά τα όσα έλεγε ότι φέτος αυτός και οι υπουργοί δεν θα κάνουν καθόλου διακοπές.

Την ίδια ώρα χαμένη στη… μετάφραση του κειμένου των «Financial Times Deutschland», η κυβέρνηση παραδέχεται τώρα ότι όλα τα σενάρια για την αντιμετώπιση του χρέους της χώρας είναι ανοιχτά. Και επιτίθεται στη Ν.Δ. για δήθεν παιχνίδια με τις λέξεις -που ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί και έτυχαν τάχα «κακής απόδοσης»-, ενώ τα στελέχη της συνεχίζουν να «σκοτώνονται» μεταξύ τους.

«Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις λέξεις, συγχέοντας σκόπιμα για παράδειγμα την ορολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης στις τεχνικές κατατάξεις τους, με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες» είπε ο πρωθυπουργός, ακολουθώντας τη… γραμμή Βενιζέλου. Στο υπουργικό συμβούλιο, πάντως, δεν ήταν λίγοι (με πρώτο τον κ. Πάγκαλο που εκτίμησε ότι οι «απαγορευμένες λέξεις» από την κυβέρνηση επέτρεψαν στην αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί το θέμα, αποδίδοντας μαζί με άλλους «τυχοδιωκτική συμπεριφορά» στον κ. Σαμαρά) που άφησαν αιχμές κατά του κ. Βενιζέλου και υποστήριξαν ότι «δεν ήμασταν πολύ προσεκτικοί» και ότι «χρειάζεται καλύτερη αποτύπωση του όρου».

Συμφωνώντας υποχρεωτικά ο κ. Βενιζέλος δρομολόγησε επαφή του με θεσμικούς παράγοντες, ώστε να οριστεί τελεσίδικα το «selective default». Δεν απέκλεισε πάντως ένα τέτοιο σενάριο για τη χώρα – μεταξύ άλλων εναλλακτικών. Αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής ιδιωτών, επανέλαβε ότι μπορούν να προκύψουν ακόμα και οφέλη. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν αργότερα ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» βρίσκεται στο ευρωπαϊκό τραπέζι συζητήσεων, αφού το θέτουν άλλοι εταίροι και όχι η Ελλάδα, παραδεχόμενοι ότι την ατζέντα των συζητήσεων βάζουν οι δανειστές και όχι οι δανειζόμενοι…

Επίθεση στον κ. Σαμαρά -αλλά με το βλέμμα στραμμένο στον Ευ. Βενιζέλο- έκαναν μεταξύ άλλων και οι Αννα Διαμαντοπούλου, Χρ. Παπουτσής και Μ. Παπαϊωάννου, ζητώντας να αντιμετωπιστεί πιο επιθετικά ή και να «απομονωθεί», καθώς «ποντάρει στη χρεοκοπία της χώρας», όπως είπαν. Τορπίλισαν έτσι τη συναίνεση, στην οποία προσβλέπει -κατά δήλωσή του τουλάχιστον – ο κ. Βενιζέλος. Οι Π. Μπεγλίτης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διατύπωσαν ενστάσεις στο ζήτημα των εμπράγματων εγγυήσεων. Ακούγοντας την κριτική, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε μεν ότι η θέση της Ελλάδας είναι αρνητική, δικαιολογούμενος όμως ότι υπάρχουν χώρες που θέτουν το ζήτημα στο τραπέζι και άρα «πρέπει να το αντιμετωπίσουμε»…

Παραδεχόμενος, τέλος, ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια από το 2010, ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε πάλι καθυστέρηση στην αντίδραση της Ευρώπης.


Σόρος: Ξαφνικά τον πήρε ο πόνος για την Ευρώπη

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος δημοσίευσε στην οικονομική εφημερίδα «Financial Times» ένα νέο άρθρο, στο οποίο εκθέτει τις απόψεις του για τον τρόπο που πρέπει να διαχειριστούν την κρίση οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Στο κείμενο, που έχει τον τίτλο «To plan B των αληθινών Ευρωπαίων», ο Σόρος τάσσεται υπέρ των ευρωπαϊκών λύσεων και προτείνει τον τερματισμό των εθνικών επιλογών. «Πρέπει να κινητοποιηθεί η σιωπηλή φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία και να συσπειρωθεί πίσω από την άποψη ότι, όταν το status quo σταματήσει να ισχύει, θα πρέπει να αναζητηθεί μια ευρωπαϊκή λύση και όχι εθνικές λύσεις. Οι “αληθινοί Ευρωπαίοι” θα πρέπει να εμφανιστούν και να καταθέσουν ότι είναι περισσότεροι από τους “αληθινούς Φινλανδούς” και τους υπόλοιπους αντιευρωπαϊστές στη Γερμανία και όχι μόνο» αναφέρει ο Σόρος. Και δεν σταματά εκεί, καθώς προτείνει κι αυτός με έναν τρόπο την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας το πρόβλημα που δημιουργεί η έλλειψή του. «Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης έφτασε στο απόγειό της με τη συνθήκη του Μάαστριχτ και την εισαγωγή στο ευρώ. Το ευρώ όμως ήταν ημιτελές: είχε Κεντρική Τράπεζα αλλά όχι υπουργείο Οικονομικών». Τέλος, σύμφωνα με τις απόψεις του μεγαλοεπενδυτή, «όσο σπρώχνονται οι αδύναμες χώρες στη χρεοκοπία τόσο αυξάνουν τη δύναμή τους οι ισχυρές χώρες και μαζί αυξάνεται η δύναμη των αντιευρωπαϊκών κομμάτων».


Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για τη Σύνοδο Κορυφής

Σιγή ασυρμάτου επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μετά τη διαπίστωση ότι οι αντικρουόμενες δηλώσεις επιβαρύνουν το κλίμα. Ωστόσο σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί για το πότε και με βάση ποιο σχέδιο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής που προαναγγέλεται από την αρχή της εβδομάδας. Σήμερα πραγματοποιείται νέα συνάντηση των πιστωτριών τραπεζών στη Ρώμη υπό την ομπρέλα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου.

Από τη Νιγηρία, την οποία επισκέπτεται στο πλαίσιο του σχεδίου «Αφρική» της γερμανικής κυβέρνησης, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να δοθεί γρήγορα μια λύση στην ελληνική κρίση, αλλά αυτή πρέπει να είναι εφαρμόσιμη. Η καγκελάριος επανέλαβε ότι προϋπόθεση για τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής είναι η ύπαρξη ολοκληρωμένου προγράμματος για την Ελλάδα. Τα ίδια υποστήριξε και η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Οπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών στο τελευταίο Eurogroup αποφάσισαν μια σειρά μέτρα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εξεταστούν λεπτομερώς από τους ειδικούς σε διάφορες ομάδες εργασίας. Συνεπώς, δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένη τελική πρόταση για την Ελλάδα, που να δικαιολογεί συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούσαν ότι η Σύνοδος Κορυφής ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Η εκτίμησή τους συνδέεται και με τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Ελενα Σαλγάδο. Η κυρία Σαλγάδο εμφανίστηκε χθες αισιόδοξη για την ταχεία επίλυση της ελληνικής κρίσης. «Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε λύση» υποστήριξε. «Η ευρωομάδα αποτελείται από 17 χώρες και καμιά φορά καταλήγουμε σε συμφωνίες, όχι βέβαια με την ταχύτητα που απαιτεί η κατάσταση. Αυτές οι καθυστερήσεις είναι αναμφίβολα η αιτία για το ρευστό κλίμα των τελευταίων ημερών» πρόσθεσε η Ισπανίδα υπουργός.

Το Reuters και η Deutsche Welle μετέδωσαν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο σύγκλησης της Συνόδου την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη συμμετοχή ιδιωτών. Από την άλλη, η Ελενα Σαλγάδο υποστηρίζει ότι «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη λύση του προβλήματος της Ελλάδας δεν είναι καλή ιδέα και, αν υπάρξει, πρέπει να είναι εθελοντική και σαφώς προσδιορισμένη». Οι διαφορές απόψεων για το αν και πώς θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες είναι εμφανείς, με την Ισπανίδα υπουργό να δηλώνει ότι «κυρίως οι μεγάλες χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα