Σκοπιανός ταξίαρχος νέος διοικητής στον Τίρναβο!

Για πρώτη φορά από χθες ένας Σκοπιανός ταξίαρχος θα διοικεί έναν πολυεθνικό στρατιωτικό σχηματισμό που θα εδρεύει στον Τίρναβο, σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από τους τάφους του Φιλίππου και των Μακεδόνων βασιλέων στη Βεργίνα της Μακεδονίας. Το γεγονός μπορεί να είναι συμπτωματικό, καθώς γίνεται στο πλαίσιο της εκ περιτροπής αλλαγής έδρας και εθνικότητας διοικητή του σχηματισμού της πολυεθνικής ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), είναι ωστόσο ενδεικτικό ως «σημείο των καιρών».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του νέου υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Κώστα Σπηλιόπουλου, σε συνδυασμό και με την αλλαγή προεδρίας της πολιτικοστρατιωτικής επιτροπής (PMSC) του ίδιου οργανισμού. Την προεδρία της PMSC ανέλαβε ο Ιταλός υφυπουργός Αμυνας Τζιουζέπε Κοκίγκα, ο οποίος παρέλαβε από τη Βουλγάρα ομόλογό του Αυγουστίνα Τσβέτκοβα, ενώ διοικητής της Ταξιαρχίας ανέλαβε ο Σκοπιανός ταξίαρχος Ζντράβκο Ποπόβσκι, ο οποίος παρέλαβε από τον Αλβανό ομόλογό του Ζουμπέρ Ντούξου.

Η αλλαγή έδρας της Ταξιαρχίας πραγματοποιείται κάθε τέσσερα έτη και επομένως η SEEBRIG, στην οποία συμμετέχουν ως κράτη-μέλη οι Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία, ενώ ως παρατηρητές οι Ουκρανία, Σλοβενία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κροατία και ΗΠΑ, θα παραμείνει στην Ελλάδα (στον Τίρναβο) έως το 2015.

Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Σπηλιόπουλος είπε ότι «η Ελλάδα θεωρεί τη SEEBRIG όχι μόνο ως μια στρατηγική εταιρική σχέση, αλλά ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση του επιπέδου της κοινής κατανόησης των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας, και ως ένα μέσο σύσφιξης των σχέσεων των χωρών και των λαών της περιοχής», προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η Ταξιαρχία θα διατηρήσει τη δυναμική της αυτή.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα