Δόντια στο εργαστήριο από βλαστοκύτταρα!

Στο μέλλον, προτού επισκεφτούμε τον οδοντίατρο, θα κλείνουμε ραντεβού πρώτα με έναν γενετιστή! Κι αυτό γιατί Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν εργαστηριακά τα πρώτα δόντια από βλαστοκύτταρα, τα οποία υπόσχονται να αντικαταστήσουν τις γέφυρες και τα συνθετικά εμφυτεύματα.

Βέβαια, διευκρινίζουν πως θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία προτού η νέα τεχνολογία αποδειχτεί κατάλληλη για ευρεία χρήση. Μέχρι στιγμής, τα γενετικά καλλιεργημένα δόντια έχουν αναπτυχθεί και δοκιμαστεί αποκλειστικά και μόνο σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές από το Επιστημονικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο, υπό τον καθηγητή Μασαμίτσου Οσιμα, χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικά είδη βλαστοκυττάρων από ποντίκια, τα οποία περιείχαν όλες τις γενετικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την πλήρη ανάπτυξη των δοντιών. Καλλιεργώντας τα σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νεογιλό δόντι. Στη συνέχεια το τοποθέτησαν σε ένα «μικρό πλαστικό κουτί» στο εσωτερικό του σώματος του ποντικιού, προκειμένου να αναπτυχθεί πλήρως. Οπως εξηγούν, αυτό ήταν απαραίτητο για να επωφεληθεί κατά την ανάπτυξή του από τις θρεπτικές ουσίες του οργανισμού.

Υστερα από διάστημα 60 ημερών, το αφαίρεσαν και το εμφύτευσαν στο σαγόνι του ποντικιού. Εξι εβδομάδες αργότερα, είχε ενσωματωθεί πλήρως στο νέο περιβάλλον και αποδείχτηκε απόλυτα λειτουργικό. Οπως τόνισαν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση «PloS ONE», είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός φυσιολογικού δοντιού, δηλαδή κανονική ρίζα, κορόνα, σμάλτο και νευρικές απολήξεις.

Οι ίδιοι επιστήμονες είχαν στο παρελθόν εμφυτεύσει τα νεογιλά δόντια μέσα στα ούλα, ώστε να αναπτυχθούν ακριβώς όπως τα φυσιολογικά δόντια. Ομως πιστεύουν πως η νέα μέθοδος είναι πιο πρακτική, καθώς τα ανθρώπινα δόντια χρειάζονται αρκετό καιρό μέχρι να μεγαλώσουν.

«Τα βιοκαλλιεργημένα δόντια ήταν πλήρως λειτουργικά… Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα κατά το δάγκωμα και το μάσημα των τροφών» υπογραμμίζει ο δρ Οσιμα. Καθώς μάλιστα είναι απόλυτα όμοια με τα πραγματικά δόντια, η εμφύτευσή τους στο μέλλον αναμένεται να προσφέρει και ψυχολογική τόνωση σε όσους έχουν χάσει τα δόντια τους.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα