Στην κόψη του ξυραφιού οι ΗΠΑ!

«Αρκετά, ως εδώ! Εφτασα στα όριά μου. Μπορεί αυτό να βλάψει την προεδρία μου, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσω» φέρεται να φώναξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με μέλος των Δημοκρατικών, στην προηγούμενη συνάντηση που είχε με τους Ρεπουμπλικάνους, για να συζητήσουν την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η πρωτοφανής ένταση που επικράτησε στη διάρκεια των συνομιλιών είχε όμως ως αποτέλεσμα την πρόωρη διακοπή τους. Το γεγονός της σύγκρουσης αλλά και της αρνητικής, για ακόμη μία φορά, έκβασης των διαπραγματεύσεων απασχόλησε χθες τα Μέσα σε όλον τον κόσμο, καθώς, εάν δεν βρεθεί μια συναινετική λύση, δεν αποκλείεται ακόμη και μια στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου, που θα ταράξει επικίνδυνα την παγκόσμια οικονομία. Το βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τη σοβαρότερη οικονομική κρίση μετά το κραχ. Να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Πρακτικά η δυνατότητα πληρωμής του αμερικανικού δημοσίου φτάνει μέχρι τις 2 Αυγούστου, αλλά οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν μέχρι τις 22 Ιουλίου, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να γίνουν νόμος του κράτους. H αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων, που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αρνείται να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού, εάν η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα δεν μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.

Οι Δημοκρατικοί, από την άλλη, που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, αρνούνται να μειώσουν τις δαπάνες και προωθούν τη μείωση των φοροαπαλλαγών υπέρ των πλουσιοτέρων, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι εναντιώνονται. Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί μέχρι σήμερα οι συνομιλίες τροφοδότησαν το ενδεχόμενο ο οίκος αξιολόγησης Moody’s να εξετάσει τις επόμενες εβδομάδες την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας Aaa των ΗΠΑ. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι και ο οίκος Standard & Poor’s προειδοποίησε μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι πρόκειται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του χρέους της χώρας, σε περίπτωση που το υπουργείο Oικονομικών αναγκαστεί να ορίσει προτεραιότητες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών του. Εκτός όμως από τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, και ο κινεζικός οίκος Dagong ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ, εξαιτίας της έλλειψης σοβαρής πολιτικής για τη μείωση του ελλείμματος ή την αποφυγή της ύφεσης μακροπρόθεσμα. Οι συναντήσεις, πάντως, θα συνεχίσουν κανονικά και τις επόμενες μέρες, όπως ακριβώς είχε ανακοινωθεί. Μια ακόμη σειρά διαπραγματεύσεων μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και των επικεφαλής των δύο κομμάτων αναμενόταν να πραγματοποιηθεί χθες, κατά τη διάρκεια της νύχτας για τη χώρα μας.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα