«Τρίζει» η καρέκλα του Μ. Κυπριανού

Μετά τις διαφαινόμενες βαριές ευθύνες του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου για την πρόκληση της φοβερής τραγωδίας στη ναυτική βάση «Ευάγ.Φλωράκης», «τρίζει» η καρέκλα και του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού. Την ίδια ώρα που η γη της Κύπρου δεχόταν στα σπλάχνα της τρεις ακόμα νεκρούς της τραγωδίας (τα δίδυμα αδέλφια Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου και τον αρχιλοχία της Πυροσβεστικής Ανδρέα Παπαδόπουλο), ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας με διάγγελμά του διαβεβαίωνε τους συμπατριώτες του ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

Παράλληλα, η Κύπρος ζήτησε από την Ε.Ε. τη συνδρομή της στον ενεργειακό τομέα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Προστασίας του Πολίτη, για την παραχώρηση γεννητριών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης του νησιού, μετά τις φοβερές ζημιές που υπέστη ο γειτνιάζων με τη βάση ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού. Χθες, εξάλλου, έφτασαν από το Ισραήλ και οι πρώτες δέκα γεννήτριες για τη μερική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης, αναγγέλθηκε επίσημα από τον πρόεδρο Χριστόφια η τοποθέτηση του έως τότε υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρη Ηλιάδη στη θέση του υπουργού Αμυνας, ο οποίος ορκίστηκε αμέσως και θα εξασκεί παράλληλα και τα δύο του καθήκοντα. Ο συνάδελφός του ΥΠΕΞ δήλωσε εγγράφως ότι είναι έτοιμος να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που τυχόν του αναλογεί, διαβεβαιώνοντας ότι κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, την ερχόμενη Δευτέρα, θα δοθούν με πλήρη διαφάνεια όλες οι απαντήσεις που αφορούν το υπουργείο του σε σχέση με την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς. Επίσης, χθες ο κ. Χριστόφιας ανακοίνωσε τον διορισμό του νομικού Πόλυ Πολυβίου ως μοναδικού μέλους της μονομελούς Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης που συγκροτήθηκε, τονίζοντας ότι η ευθύνη του θα είναι να ερευνήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές.

Τέλος, σύμφωνα με νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στον κυπριακό Τύπο («Φιλελεύθερος»), προκύπτει ότι μια βδομάδα πριν από την τραγωδία, σε σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 5/7/2011 στο υπουργείο Αμυνας, οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς δεν γνώριζαν επακριβώς πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των εμπορευματοκιβωτίων, ενώ την επομένη έγινε και σχετική επιτόπια πραγματογνωμοσύνη.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης


Στερνό αντίο στα δίδυμα ναυτάκια!

Μέσα σε ατμόσφαιρα απερίγραπτου πόνου και πένθους κηδεύτηκαν χθες τα δίδυμα αδέλφια εθνοφρουροί, Μιλτιάδης και Χριστάκης Χριστοφόρου, που τόσο πρόωρα βρήκαν τον θάνατο κατά τη σφοδρή έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς «Ευάγγελος Φλωράκης».

Η εξόδιος ακολουθία για τους 19χρονους αδελφούς στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Λεμεσού άρχισε με το «Χριστός ανέστη». Τα δύο φέρετρα σκέπαζαν η ελληνική και η κυπριακή σημαία, ενώ το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί χειροκροτούσε φωνάζοντας «ήρωες-ήρωες» για τα αδικοχαμένα παλικάρια. Την ίδια στιγμή, οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα, άγημα από το Ναυτικό απέδιδε τιμές και η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς παιάνιζε εμβατήρια.

Επίσης, εισακούοντας την έκκληση των τραγικών γονιών των αδελφών Χριστοφόρου, οι φίλοι των δίδυμων εθνοφρουρών παρευρέθηκαν στην κηδεία ντυμένοι στα χρώματα του ναυτικού, στο λευκό και το γαλάζιο.

Κατά τα άλλα, και χθες συνεχίστηκαν οι αποκαλύψεις σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στη φονική έκρηξη. Σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε η τηλεόραση «Mega Κύπρου» και αφορά πρακτικό σύσκεψης που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2011 στο υπουργείο Αμυνας, όλοι οι αρμόδιοι γνώριζαν τον κίνδυνο έκρηξης των 98 εμπορευματοκιβωτίων με την πυρίτιδα που βρίσκονταν στοιβαγμένα στη ναυτική βάση.

Την ίδια στιγμή, από άλλο έγγραφο του υπουργείου Αμυνας, που δημοσίευσε χθες ο «Φιλελεύθερος», προκύπτει ότι μόλις μία εβδομάδα πριν από την έκρηξη οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς δεν γνώριζαν επακριβώς πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που διαπίστωσαν στα εμπορευματοκιβώτια που κατασχέθηκαν από το πλοίο «Monchegorsk», πρόβλημα που είχε να κάνει με την εξωτερική παραμόρφωση ενός εκ των 98 εμπορευματοκιβωτίων – πιθανόν από εσωτερική έκρηξη της πυρίτιδας.

Αναφορικά με το ζήτημα για την ύπαρξη ραδιενέργειας στην περιοχή γύρω από τη ναυτική βάση έπειτα από την τραγωδία της Δευτέρας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε ότι ύστερα από μετρήσεις στις οποίες προέβησαν εμπειρογνώμονες του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής, «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα