Κυβέρνηση… αγγλομαθών

Με τη μέθοδο της προπαγάνδας και της παραποίησης προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι και δίνοντας γραμμή στα στελέχη και στους βουλευτές της να χρησιμοποιούν την αγγλική ορολογία (selected default), τρέχει να βρει άλλοθι για την αποδοχή της επιλεκτικής χρεοκοπίας που μέχρι πρότινος αρνούνταν και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.

Χρεώνει δε την αποτυχία της στην Ευρώπη που… καθυστέρησε να βρει λύσεις, ενώ στο εσωτερικό οι υπουργοί συνεχίζουν «να σφάζονται» μεταξύ τους σε κάθε ευκαιρία. Την ίδια ώρα, γραφικοί βουλευτές απειλούν και πάλι με παραιτήσεις σε περίπτωση νέων μέτρων, τα οποία κάθε φορά ψηφίζουν στο τέλος.

Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι, βλέποντας την επιλεκτική χρεοκοπία να πλησιάζει, η κυβέρνηση επιχειρεί διά του υπουργού Οικονομικών να την απενοχοποιήσει. Αυτό ξεκίνησε με τις δηλώσεις Βενιζέλου προχθές, αλλά και με τη λύση-πακέτο που φέρεται να προωθείται από την κυβέρνηση και να συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός είδε χθες τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, Β. Ράπανο και Απ. Ταμβακάκη αντίστοιχα, με τους οποίους συζήτησε τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη για το δημόσιο χρέος και τις αντιδράσεις των αγορών. Θέλοντας δε στην κυβέρνηση να δείξουν «καλό πρόσωπο» στους εταίρους μας, συγκαλείται σήμερα το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει σε χρόνο dt το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που προανήγγειλε ότι θα ψηφιστεί ως τις 15 Αυγούστου στον ΚΤΕ Οικονομικών της Τρίτης ο Ευ. Βενιζέλος για την «ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση», αλλά και για να ενημερωθούν οι υπουργοί για τις εξελίξεις στο Eurogroup και το Ecofin.

Στο πλαίσιο του εσωτερικό πολέμου στο ΠΑΣΟΚ, ο Χρ. Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας πάντως τα περί επιλεκτικής χρεοκοπίας, «απάντησε» στον Ευ. Βενιζέλο ότι «δεν είναι δική μας επιλογή η επιλεκτική χρεοκοπία. Δική μας επιλογή είναι όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον κ. Γιούνκερ». «Δραματοποιημένη», αν και σωστή, χαρακτήρισε την αναφορά Βενιζέλου στην επιλεκτική χρεοκοπία ο Κ. Σκανδαλίδης. Εκτιμώντας ότι η Ε.Ε. και το ευρώ βρίσκονται «πιο κοντά από εμάς στη χρεοκοπία», επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, παρουσιάζοντας την επιλεκτική χρεοκοπία ως πρόταση μίας χώρας. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Π. Οικονόμου (ο οποίος από την πλευρά του έκανε χθες άλλη μια κωλοτούμπα για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων), αναγνώρισε πολυφωνία, ζητώντας «ο καθένας να κάνει τη δουλειά του και να σταματήσει τα πολλά λόγια»… «Μπουκάλα οξυγόνου» εκτίμησε ότι έδωσε στην κυβέρνηση με την ψήφο του ο Γ. Βούρος, απειλώντας να παραιτηθεί σε περίπτωση νέων μέτρων τον Σεπτέμβριο.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν στον πρωθυπουργό τα στελέχη του, με αφορμή την απόφασή του να δρομολογήσει διαδικασία δημοψηφίσματος το φθινόπωρο, φοβούμενα ότι μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η προειδοποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου χθες, όταν σε σχετική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τού επεσήμανε ότι διατρέχει τον κίνδυνο να του πουν πως πάει τη χώρα σε εκλογές…

Στη σύσκεψη που μετείχαν οι κ. Καστανίδης, Παπαϊωάννου, Ρέππας, Πετσάλνικος, Εξαρχος και Καρχιμάκης συζητήθηκαν διαδικαστικά ως επί το πλείστον θέματα, που θα επιτρέψουν στο Σύνταγμα την προσαρμογή του νόμου Καστανίδη για το δημοψήφισμα, αφού ο τελευταίος σχετικός νόμος του 1976 χρήζει εκσυγχρονισμού.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Ανοιχτός σε νέες ιδέες για ήπια χρεοκοπία ο Γιώργος!

Τη μερική αδυναμία πληρωμών της χώρας συζητά τώρα ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που σε συνέντευξή του στους «Financial Times Deutschland» σημειώνει ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα.«Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημιά» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Για τα σενάρια επαναγοράς από την ελληνική κυβέρνηση μέρους του χρέους της στο 50% της ονομαστικής αξίας τους, με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο ίδιος εμφανίστηκε «ανοιχτός» σε τέτοιες ιδέες, δηλώνοντας πως «αυτή η ιδέα θα μπορούσε να ελαφρύνει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά και την εξυπηρέτησή του».

Ο «απογοητευμένος» πρωθυπουργός, που πέρασε σκληρά μέτρα από τη Βουλή, προτρέπει τους εταίρους μας σε Ευρώπη και ΔΝΤ να λάβουν τάχιστα αποφάσεις σε σχέση με ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, προειδοποιώντας για πιθανό «τρόμαγμα» των επενδυτών. «Η παρούσα ατμόσφαιρα δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση» είπε, σημειώνοντας ότι «αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύει την Ελλάδα και θα μπορεί η χώρα να προβεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε το ίδιο το πρόγραμμα θα υπομονευτεί». Αντίθετα, αν και απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά την έξοδο στις αγορές, υποστήριξε πως «όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά». Εν τω μεταξύ, κατά το δημοσίευμα, το ΔΝΤ περιμένει χειρότερη ύφεση από την αναμενόμενη στην Ελλάδα, προτρέποντας την ευρωζώνη να τη βοηθήσει μέσα από συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.


Παλαιστίνιοι αποδοκίμασαν τον Παπούλια στη Ραμάλα

Παλαιστίνιοι αποδοκίμασαν στη Ραμάλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια (που στο παρελθόν ήταν στενός φίλος τους) στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώθηκε και πρόσφατο ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», όπου επισημαίνονταν οι κίνδυνοι για την ελληνική πλευρά, όχι με το «άνοιγμα» προς το Ισραήλ, αλλά για την επιλεκτική επικοινωνία της Αθήνας με τον έναν εκ των δύο «παικτών» της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Αποτέλεσμα αυτής της εμπλοκής ήταν τα προχθεσινά θλιβερά συμβάντα από ομάδα Παλαιστίνιων διαδηλωτών, που οργανώθηκαν μέσω του facebook, και οι οποίοι αποδοκίμασαν με κραυγές, πλακάτ και πανό τον κ. Παπούλια, διαμαρτυρόμενοι έτσι και με αυτόν τον τρόπο για τη βοήθεια που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση στο Ισραήλ με την παρεμπόδιση του στολίσκου των ακτιβιστών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Με τις αντιδράσεις αυτές, που μέσω YouTube έκαναν τον γύρο του κόσμου, καλείται ο κ. Παπούλιας, ο οποίος στα πλακάτ γραφόταν ως «Mr. Carlos Papoylias», να επανεξετάσει η Αθήνα τη στάση της στο θέμα του εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τους Ισραηλινούς.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης


Ο Αλέξης έγινε πάλι… cool μετά το ραντεβού με Βενιζέλο

Ενας «διαφορετικός» -σε σχέση με τη μέχρι τώρα τακτική του- Τσίπρας εμφανίστηκε χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, χαμηλώνοντας εμφανώς τους τόνους της κριτικής αντιπολιτευτικής του ρητορικής, απέφυγε αυτή τη φορά να ζητήσει εκλογές στις δηλώσεις του και έκανε λόγο για «εξαιρετικά κρίσιμες» ημέρες που έρχονται και ανάγκη να έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλήρη εικόνα των εξελίξεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, αφού ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την επίσκεψη και τη διατύπωση των απόψεών του, συνέστησε… ψυχραιμία και πειθαρχία στην εφαρμογή του προγράμματος, προκρίνοντας την ανάγκη πολιτικής λύσης. «Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται να εφαρμόσουμε με συστηματικό τρόπο και πειθαρχία το σχέδιο, χρειάζεται εμπιστοσύνη στους χειρισμούς που κάνουμε ως χώρα» είπε.

Ο κ. Τσίπρας συντάχθηκε με την άποψη ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και ως εκ τούτου «απαιτείται, μέσα από δύσκολους χειρισμούς, πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», εκφράζοντας με νόημα την πεποίθηση ότι αναλυτική ενημέρωση θα υπάρξει από τον υπουργό προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να συμβάλουν και αυτές με την κριτική και τις προτάσεις τους «ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό» όπως είπε.


Σκέψεις για νέο κόμμα με Μίκη και πρώην «πράσινους»

Ωριμάζει η ιδέα δημιουργίας ενός νέου κόμματος, με τη συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη, πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προσωπικοτήτων που αυτοπροσδιορίζονται στον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο και έχουν αντιμνημονιακή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ονόματα όπως αυτό του Νίκου Κοτζιά, πρώην συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου, των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ βουλευτών Σοφίας Σακοράφα, Βαγγέλη Παπαχρήστου, Παναγιώτη Κουρουμπλή, του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου, του πανεπιστημιακού Νότη Μαριά και του συνταγματολόγου και στελέχους της Σπίθας Γιώργου Κασσιμάτη φέρονται να περιλαμβάνονται στη λίστα των ανθρώπων που έλκονται από την ιδέα σύνταξης μιας διακήρυξης που θα αναδεικνύει ως αναγκαία τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Θα επιχειρηθεί, άλλωστε, η έκφραση σε έναν βαθμό της φωνής των «Ααγανακτισμένων» που έχουν κατακλείσει τις πλατείες της χώρας εδώ και ενάμιση μήνα. Ο πρώτος τίτλος εργασίας του κόμματος θα είναι «Νέα Ελλάδα».

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τα στελέχη αυτά σε ανοιχτή επικοινωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Μανώλη Γλέζο, καθώς και με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννη Δημαρά. Ο τελευταίος φέρεται να είναι σε ανοιχτή γραμμή και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα