Νέο χαράτσι μέσω της παρακράτησης

Οι επιπτώσεις της υποχώρησης του αφορολογήτου στα 8.000 ευρώ θα εμφανιστούν στην τσέπη κάθε εργαζόμενου μέσω της μείωσης μισθού που θα υποστεί από αυτόν τον μήνα λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου. Σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, που έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011, τονίζει ξεκάθαρα ότι η νέα παρακράτηση φόρου θα γίνεται με τη νέα φορολογική κλίμακα από τον Ιούλιο. Πρακτικά, λοιπόν, θα χάσουν όλοι οι εργαζόμενοι, ακόμα κι εκείνοι που παίρνουν 700 ευρώ τον μήνα!

Η νέα φορολογική κλίμακα προκύπτει από την υποχώρηση του αφορολογήτου στα 8.000 ευρώ, και στο συγκεκριμένο φορολογικό κλιμάκιο των 4.000 ευρώ (από τα 8.000 έως τα 12.000 ευρώ που πλέον φορολογούνται) θα είναι 10%. Αρα ο επιπλέον φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ετησίως ένας φορολογούμενος με εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ είναι 400 ευρώ.

Αναλογικά, η επιβάρυνση για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ είναι 100 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ είναι 200 ευρώ και για εισόδημα 11.000 ευρώ είναι 300 ευρώ. Με βάση όμως αυτό το νέο αφορολόγητο όριο, προκύπτει παρακράτηση φόρου για τους παραπάνω εργαζομένους, η οποία αφαιρείται από τον μηνιαίο μισθό τους. Ειδικά για τους χαμηλόμισθους η αδικία του συστήματος είναι μεγάλη, αφού θα δουν τον μισθό τους να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο, από επτά έως 29 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και από οκτώ έως 33 στο Δημόσιο. Φορολογούμενος με μηνιαίο μισθό 715 ευρώ, ήτοι ετήσιο εισόδημα 10.010 ευρώ, πριν δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο, τώρα θα πληρώνει 101 ευρώ!

Η αυξημένη παρακράτηση φόρου θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου. Το συνολικό ποσό του επιπλέον φόρου που αντιστοιχεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα καταβληθεί από τους φορολογουμένους με την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2012. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι φέτος δεν θα παρακρατηθεί αναδρομικά φόρος εισοδήματος για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτός θα πληρωθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του επόμενου έτους.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι τα λογιστήρια που δεν θα προλάβουν να κάνουν την παρακράτηση του Ιουλίου με τη νέα κλίμακα, τον φόρο που αναλογεί στον Ιούλιο θα τον παρακρατήσουν τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο θα έχουν διπλή παρακράτηση.

Σε ό,τι αφορά εργαζομένους – φορολογουμένους με οικογένεια, προβλέπεται ότι το αφορολόγητο αυξάνει κατά 2.000 ευρώ αν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί, 4.000 ευρώ με δύο παιδιά, 12.500 ευρώ με τρία παιδιά και από εκεί και πάνω 2.500 ευρώ για κάθε παιδί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει υποβληθεί από τον εργαζόμενο σχετική δήλωση οικογενειακής κατάστασης στο λογιστήριο της επιχείρησής του, ώστε η παρακράτηση να γίνει βάσει των παιδιών που έχει.

Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο διατηρείται στα 12.000 ευρώ για εργαζομένους έως 30 ετών και για ηλικιωμένους – συνταξιούχους άνω των 65 ετών που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Επίσης, για τους δημοσίους υπαλλήλους η παρακράτηση φόρου υπολογίζεται σε 12 μηνιαίες δόσεις, καθώς είναι 12 πλέον οι μισθοί που λαμβάνουν, ενώ στον ιδιωτικό γίνεται σε 14.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα